VELİ ALTINKAYA


ALİ DAĞI’NDA AK TOPUKLU GÜZELLER

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA - Tekrar Yazıları


“Efsaneye göre Ali Dağı’ nda Ali Baba, Hasan Dağı’nda Hasan baba adında erenlerden iki pir otururmuş.

Hasan Baba ağustosun sıcağında mendiline kar doldurur, bir damla eritmeden Ali Baba’yı ziyarete gidermiş. Ali Baba da, dağında hiç eksik olmayan kömür ateşinden kızgın korları mendiline koyarak Hasan Baba’yı ziyarete gidermiş.

İki Allah dostunun görüşmeleri saatlerce sürmesine rağmen ateş dolu mendil yanmaz, ağustosun sıcağına rağmen mendildeki kar erimezmiş.

İki derviş ellerinde kor ve kar dolu mendilleri ile şehirde bir kadın hamamının önünden geçiyormuş. Hasan Baba’nın mendilindeki kar damla damla erimeye başlamış. Ali Baba esprisi hazır, demiş ki:

“Hasan Dağı’nın tepesinde evliyalık etmek kolaydır. Ak topuklu güzeller arasında sıtkını bütün tut da görelim evliyalığını...”

Abdullah Satoğlu Kayseri Ansiklopedisi’nde anlatıyor Ali Dağı ile ilgili bu efsaneyi.

Ali Dağı’nın Ali Baba ya da zirvesinde muhabere amaçlı yanan ateş dolayısıyla “Alev Dağı” olarak anıldığı da söylenir.

Üç ayrı zirvesi ile 1890 metre yükseklikteki Ali Dağı son yılların gözde mekânlarından biri oldu. On yıl kadar önce Ali Dağı’nı Emniyet’e ait rolü dolayısıyla görevliler dışında kimse çıkmazdı... Stabilize yolda kimi zaman bazı grupların yürüyüşü, ara ara bazı sürücülerin de kaçamak yaptığı olurdu...

Ali Dağı yaklaşık beş yıldır hareketli. Önce Dağı’nın yamaçları ağaçlandırılmaya başlandı. Dikilen ağaçların kuruduğu görülünce KASKİ buraya damlama su sistemi kurmak için harekete geçti. Sonra Cumhurbaşkanı’nın da katılımıyla ağaçlar dikildi ve boy vermeye başladı.

Tam bu esnada Talas Belediye Başkanı Rifat Yıldırım dağın ani yükselen şahikalarında yamaç paraşütü yapılacağını keşfetti ve dağ ulusal ve uluslararası çapta önemli organizasyonlara ev sahipliği yaptı.

Şimdilerde ise adeta dağın master planı yapılıyor. Sonra muhtemel ki kaynak arayışına gidilecek... Tabi mülkiyet problemi çözülebilirse...

Galiba 2004 seçimleriydi. Dağa bir teleferik sisteminin kurulmasından dem vuruluyordu. Aradan iki seçim geçti, neredeyse yenisi geliyor unutuldu gitti... Ali Dağı’nı bıraktık Erciyes’in yamaçlarını teleferik sistemleri ile donattık. İyi de ettik. Sıra kim bilir belki de yeni dönemde Ali Dağı’nın yamaçlarına gelecektir.

Bu durumda Ali Dağı’ nın zirvesi yıl 12 ay ak topuklu güzellerle dolacak. Ben böyle bir şeye şapka çıkartır ve emeği geçen herkesi tebrik ederim. Peki ya efsanede adı geçen Ali Baba ile Hasan Baba her ikisi de tasavvuf terbiyesi almış Belediye Başkanları Mehmet Özhaseki ve Rifat Yıldırım’a acaba ne der?..

Milletin dua ettiği her hizmete efsane kahramanları da “amin” derler...

 

ALTGEÇİTLER VE TRAFİK

Kayseri maşallah motorlu araç zengini... Her beş kişiye bir araç düşüyor. Maalesef toplu taşıma araçlarını kullanma kültürümüz de yeterince gelişmedi. Bunun için belli caddelerde belli saatlerde trafik sıkışıklığı yaşanıyor.

Aslında sürücü kültürümüz de çok zayıf... Mutlaka sürücü belgesi veren merkezlerin kurduğu dernek tüm sürücüleri ve adayları araç kullanmanın ötesinde nezaket, birbirine yardımcı olma konusunda da ders vermeli, eğitmeli...

Şimdilik belki erken gibi görülebilir, ama önümüzdeki yerel seçimlerde mutlaka belli noktalara altgeçit yapılması gündeme alınmalı. Kocasinan Bulvarı-İstasyon Caddesi gibi... Hatta Düvenönü... Melikgazi önündeki kavşak...

Büyükşehir yetkilileri 2014 sonrasına yönelik trafik yoğunluğu olan bu bölgeler için şimdiden planlama yapmalı...

 

VAKIF İDDİANAMESİ

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı çalışanlarının bir bölümü ile bazı üst düzey valilik yetkilerini ilgilendiren soruşturma sonrasında hazırlanan iddianameyi uzun uzun inceledim. Dar gelirli insanların isimleri kullanılarak sahte imzalarda 50 liradan bin liraya kadar olan rakamlarla yüzlerce çek kesilmiş. Onlarca kişi “Bu paraları biz almadık, bu imzalar bizim değil” demiş savcıya. Yüzlerce çekin toplamı bir milyon kadar. Vakfın uğratıldığı toplam zarar ise 1.4 milyon lira gibi. Bakalım yargılama sonrası ne olacak...