VELİ ALTINKAYA


ALBÜMÜMDEKİ CUMHURBAŞKANI

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA


Rauf Denktaş’ın vefatına üzüldüm. Kıbrıs davasına kendini adamış bir devlet adamıydı... Kayseri’ye yaptığı son ziyaretinin tüm organizasyonunu âcizane ben yapmıştım.

20-21 Ağustos 2005’te Dadaloğlu Kültür ve Sanat Etkinlikleri’ne davet etmiştik merhumu. Erdoğan Doğan Dadaloğlu Vakfı’nın Başkanı, bendeniz de Vakıf Genel Sekreteri idim. 1999 yılında yine Vakıf olarak aynı etkinliklere devrin KKTC Başkanı Derviş Eroğlu’nu davet etmiştik. Erdoğan Abi o yılın ilkbaharında bu kez de Denktaş’ı getirip getiremeyeceğimizi sordu...

O tarihte Denktaş’ın Hükümet’le, yani AK Partili yöneticilerle ilişkileri pek de iyi değildi. Hem Başbakan Erdoğan’la limoniydi, hem de Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı hemşehrimiz Abdullah Gül’le açıklamaları sürekli karşı karşıya geliyordu. Annan Planı Referandumu’ndan sonraydı. Merhum yüksek sesle referandumda ‘hayır’ denilmesini isterken, AK Partili yetkililer ise ‘evet’ çağrısı yapıyordu...

Yaşıyorsa Allah hayırlı ömürler versin, Emir Subayı Albay Naci Han’la defalarca konuştuğumu hatırlıyorum. Kayseri programının hem KKTC nezdinde, hem Kayseri Valiliği nezdinde teyidini almak için haftalarca uğraştım. Bazı randevularda yaşadığım sıkıntıları aktarsam üzülürsünüz.

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut Bey’in yanı sıra devrin Vali vekili Tevfik Karabalık, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mehmet Tarınç, Garnizon Komutanı, Erkilet Havaüssü Komutanı ve eşlerle Hilton’da öğle yemeği yedik. Vakıf Başkanı Erdoğan Abi’ye “Konferansın verileceği Tiyatro Salonu boş olursa skandal yaşarız” demiştim. Yemekten erken ayrılarak salona gittim. Tıklım tıklımdı. Programın sunucusuydum. Merhumu salona girişinde “Kurucu, Gazi, Kahraman Cumhurbaşkanı” gibi inandığım sıfatlarla anons ettim. Herkes ayakta alkışladı, karşıladı. Konferanstan sonra Erdoğan Abi’nin bağ evinde uçak saatini bekledik. Eşi Aydın Hanım’ı da kendisi gibi halktan, samimi, cana yakın biri olarak tanıdım. Allah rahmet eylesin.

 

 

Merhum Cumhurbaşkanı Denktaş, 20 Ağustos 2005’ de eşi Aydın Hanım’la Kayseri’ ye son defa gelmişti.

 

 

 

Erdoğan Doğan’ın bağ evinde işadamı Ahmet Türkmen ve eşi Denktaş’a 24 Türk Boyu ile ilgili tablo sundu. (Üstte) Şair Gözübenli de şiir okudu kitap verdi.

 

 

Erdoğan Doğan, Ömer Yakut, Necati Eravşar, Ahmet Özsoy, Namık Kavraal, Mustafa Öztürk,Tomarza Kaymakamı Selçuk Aslan, Veli Altınkaya, Ahmet Türkmen, Sadık Yakut,Merhum Denktaş ve Tevfik Karabalık...

 

Türk Dünyası ve Kıbrıs Konferansı sonrası merhuma kilim takdimi (üstte) Konferans öncesi protokolle öğle yemeği. (Altta)