VELİ ALTINKAYA


AK PARTİ’DE YÖNETİM NE OLACAK?

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA


Gazetecilikte haber atlatma adına ‘ilk biz yazmıştık’ güya moda ya... Bu yaşa geldik, meslekte bir-iki yıl sonra 40’ı geride bırakacağız, ama olsun biz de modaya uyalım.

Önceki hafta cumartesi akşamdı. AK Parti, Melikgazi Talas kongrelerini yeni bitirmişti. Parti içinden bir dostum aradı ve “Abi Genel Merkez’den bir talimat geldi. Sayın Cumhurbaşkanımız ‘Kayseri’yi özlediğini’ MYK’da ifade etmişler. 24 Ekim’de ilk il kongresini Kayseri’de yapabiliriz Beyefendinin teşrifleri ile” dedi.

O dakikada geçtiğimiz pazartesi için ‘Erciyes ve Büyükkılıç’a bir Özhaseki Teklifi’ başlıklı yazımı yazmıştım. Ama bu sütunun iyi takip edildiğini bildiğim ‘Mış-Miş-Muş’ bölümünde, Sayın Cumhurbaşkanının olası Kayseri ziyareti ile ilgili ‘Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 24 Ekim’de Kayseri’ye gelmesi muhtemelmiş’ diye bir cümle yazdım.

Gazete Kayseri Spor Müdürü Erhan Kan’ı da pazar günü arayarak bendeki bilgi notunu paylaşarak gazetede haber yapmasını söyledim. Erhan da gazetede birinci sayfadan küçük bir haber girdi. Pazartesi bu haberi İl Başkanı Şaban Çopuroğlu ile görüşerek manşetten verdi arkadaşlarımız.

Evet, dış politikada bir sıkıntı olmazsa Cumhurbaşkanı Erdoğan 24 Ekim’de partisinin ilk il kongresine gelecek. Cumhurbaşkanımızın şehrimize geleceği hafta kendilerine hitaben ulaşmayacağını bile bile ‘bir umut’ diyerek birkaç açık mektup yazarım.

Dilerim Sayın Cumhurbaşkanı bu kongrede benim için artık ‘takıntı’ haline gelen YHT konusunda net bir şey söylesin. Otoban beklentimizi duysun... Bugün konumuz bu değil, bu konuları ayrıca hafta içerisinde yazarız. Konumuz kongre...

AK Parti ilk il binasını Kayseri’de açmıştı. İlk miting Sarız’da yapılmış ve ‘Hizmet de Sarız’dan başlayacak’ denilmişti. Ve 3 Kasım 2002 öncesi seçim yasakları başladığı için Recep Tayyip Erdoğan’a meydanda miting yaptırılmamış, onlar da yıkılan statta toplantı gibi miting yapmışlardı. O tarihte yazdığım ‘Akın Günlük Gazetesi’nde o toplantıyı veya seçim yasaklarını delen mitingi ‘Stada Sığmadılar’ başlığı ile vermiştim. Erciyes TV’de de benzeri bir yorum yapmıştım. Patronum da DYP’li Mustafa Eraslan idi.

Yorumu dinleyen dönemin AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Gül gece geç saatlerde telefonla aramış ve yorumlarımdan dolayı teşekkür etmişti.

Artık ‘teşekkür’ faslı bitti bizim camiada. Kendim için söylemiyorum, genel bir hüküm olarak ifade ediyorum, takdirin yerini maalesef tekdir aldı.

Peki, AK Parti 7. Olağan İl Kongresi’ni nerede ve nasıl yapacak?

AK Parti İl Başkanı Şaban Çopuroğlu ile konuştum. Mealen diyor ki İl Başkanı:

“... Hava şartları müsaade ederse kongremizi Kadir Has Stadı’nda yapacağız. Stat 32 bin kişilik. 4 koltuğa bir kişi alacak şekilde, yani pandeminin maske ve mesafe kurallarına uygun yaklaşık 7-8 bin kişiyi ancak ve davetle stada alacağız. Stadın zeminindeki çimlere zarar vermeme adına çimin uygun bir yerine sadece Sayın Cumhurbaşkanımızın hitap edeceği sahneyi kuracağız, milletvekili ve il dışından gelen diğer misafirlerimiz de kenarda uygun bir yerde oturacaklar. İnşallah hava şartları müsaade eder, değilse Kadir Has Kongre Merkezi’nde yapacağız toplantıyı. Kongre merkezi normalde 7 bin 200 kişilik. Buranın zeminine sandalye koyma imkânımız var. Ama burada da pandemiye uygun zemin dahil en fazla 2 bin civarında davetli ağırlayabiliriz. Pandemi kurallarına harfiyen uygun bir kongre yapmak istiyoruz. Bizimki ilk kongre olacağı için burada yaptıklarımız diğer illere de örnek olacak...”

İl Başkanı Şaban Çopuroğlu’na yönetimi de sordum. Hala kendisiyle ilgili olarak nezaketi elden bırakmadan, “Takdir Genel Merkezimizin. Sayın Cumhurbaşkanımız tensip buyururlarsa görevimizi sürdürürüz” diyor.

Bir taraftan da ‘liste çalışması’na başlamış Çopuroğlu. 50 kişilik asıl, 25 kişilik yedek listede yer almak isteyen mevcut yöneticilere son toplantısında ‘Arkadaşlar devam etmek veya ayılmak isteğinizi bana lütfen özelden yazın’ demiş.

Şimdilerde o listenin çetelesi tutuluyor. Bu hafta mevcutların durumu da, listeye yeni girecekler de netleşir. Şaban Bey söylemedi, ancak ben il yönetim listesinin yüzde 35-40 civarında değişeceğini sanıyorum.

Çopuroğlu vefalı biri. Yakın halkanın içinde olup işini-gücünü bırakarak gece gündüz partinin başarısı için çalışanlar var. Bunlar her halükârda listedeki yerlerini korumalı. Ama toplantıdan toplantıya gelip de sırf ‘AK Parti il yönetimindeyim’ diye hava atmak için yeniden görev almak isteyenlere de teşekkür edilmeli...

 

KULİS BULVARI

400 MİLYONA 80 PARK

Melikgazi Belediyemizin 80 günü başladı. Başkan Palancıoğlu ‘parti büyükleri’nin de katılımıyla ‘80 günde 80 park’ projesi için start verdi. Melikgazi’nin halen 58 mahallesi varmış. İlçe genelindeki park sayısı da 650 kadarmış. Küçük yeşil alanları da dahil edersek bu sayı 900’ü buluyormuş. Palancıoğlu 400 milyon liraya 80 parkı 80 günde bitireceğiz diyor. İddialı bir çıkış. Başaracağından şüphem yok. Haseki Başkan sık sık eski parklardan bahsediyor. Gerçekten eski parkların etrafı duvarlarla ve dikenli tellerle çevriliydi. Var olan 8-10 parka girmekte insanlar çekinirdi. Bugün parklar çok güzel. Yürüyüş mekânları, spor alanları, dinlenme bankoları vs. Bu şehir ve bu şehrin insanları daha güzeline layık. Belediye başkanlarımız kendilerine yakışan nezaket ve yarışla bölgelerine en güzel parkları yapacaklar inşallah. Mevcutları da gözden geçirerek tabi ki…

 

Mış… Miş… Muş…

00- Salgın açısından hala Kayseri’nin yoğunbakımları sıkıntılıymış.

00-MHP’li Vekil Baki Ersoy, Hazine Bakanı Berat Albayrak’a “OSB’lerden çalıştırılan işçilerin asgari ücretinden vergi alınmasın” demiş.

00- AK Parti’de il yönetiminin 1/3’ünün değişmesi bekleniyormuş.

00-Kongreye hazırlanan AK Parti’de birçok isim filyasyondan karantinadaymış.

00-AK Parti büyükleri 24 Ekim’de Reis’ten nasıl bir YHT sözü alacaklarını düşünüyormuş.

00-Simfer, Samsung’un Kazakistan’daki fabrikasını ortak olarak Kayseri’ye getirmek için görüşüyormuş.

00- Başkan Çolakbayrakdar 100 bin ağaç dikecekmiş.

00- Başkan Palancıoğlu Kazım Karabekir’de 81 tapu vermiş.

00-Başkan Büyükkılıç salgın nedeniyle hobi bahçelerinin kullanım süresini bir yıl uzatarak alkış almış.