VELİ ALTINKAYA


AGÜN’DEN KAYSERİ ADI KALKTI

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA - Tekrar Yazıları


Kayseri 4 üniversitesi ile İstanbul, Ankara ve İzmir’den sonra en fazla üniversiteye sahip 4. il... Malum iki devlet iki de vakıf üniversitemiz var.

ERÜ, Hacettepe’ye bağlı tıp fakültesini başlangıç alırsak yaklaşık 45 yıllık, kuruluş kanununu baz alırsak 34 yıllık bir üniversite. Bugün 40 bine yaklaşan öğrencisi, sayısı 30’a yaklaşan fakülte, yüksekokul, enstitü ve merkezleri, 2 bin kadar öğretim kadrosu ile Anadolu’nun gözde üniversitelerinden biri.

İlk vakıf üniversitemiz Melikşah hayırseverlerin katkısı ise “az zamanda büyük işler” başaracak noktaya geldi. Melikşah’a kıyasla kuruluş süreci daha uzun süren Nuh Naci Yazgan Üniversitesi de geçtiğimiz eğitim sezonunda 100 kadar öğrencisi ile hizmete başladı. Kampüs içinde inşaatları ve diğer çalışmaları ise hızla devam ediyor. Burada da hayırseverlerin katkıları takdire değer...

Son üniversitemiz “Kayseri Abdullah Gül Üniversitesi...” Ocak ayı içindeydi AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’ın makamında oturuyordum, Elitaş Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı ile görüşüyordu... Mealen “Hocam, bizim Abdullah Gül Üniversitesi’nin önündeki Kayseri adı kaldırılıyormuş... Konu Meclis’e geldi. Bu teklifin kaynağı, menbaı ne?” diye sordu. Müsteşar da teklifin YÖK’ten geldiğini ifade etti.

Dün AGÜN Rektörü Prof. Dr. Musa Hakan Asyalı’ya bir nezaket ziyaretinde bulundum. Rektör yardımcısı ve bazı mesai arkadaşları ile sohbet etme imkânı da bulduk. Asyalı Hoca temkinli ve doğru bir adımla Üniversitesini vücuda getirmeye çalışıyor... İyi niyetli ve gayretli bir çalışma ortamı gördüm.

Rektör Bey makamına oturur oturmaz görevlilerden biri önüne bir kâğıt koydu. Hoca kısa süreli kâğıdı dikkatlice inceledi. Tasadüf bu ya “Hocam sizin üniversitenin adındaki Kayseri sözcüğü kalktı mı?” diye sordum... Meğer dün gündeme alınmış. Hoca biraz önce kendisine sunulan kâğıdı bana gösterdi ve “Bugün Genel Kurul’da ele alınacakmış Veli Beyciğim” dedi (Dikkat ettim, Hoca çok kibar, sadece bana değil mesai arkadaşlarına da böyle hitap ediyor).

Hatta Zonguldak’taki Kara Elmas Üniversitesi’nin adı da Bülent Ecevit Üniversitesi olarak değiştiriliyormuş.

Gerçekten Süleyman Demirel, Abdullah Gül, Bülent Ecevit, Recep Tayyip Erdoğan (Muhtemel ki Rize’deki üniversite’nin adı da bu şekilde değiştirilecek) vs. gibi devlet adamlarının isimlerinin bu üniversitelere verilmesinin hiçbir mahsuru yok. Bilakis bu isimlerin yaşadıkları dönemde adlarını taşıyan üniversitelere hamilik yapmaları o kurumların her açıdan gelişmesine çok büyük katkı verecektir.

Bu cihetle AGÜN’den “Kayseri” adının kalkmasının hiçbir mahsuru yok. Kayseri, zaten 4 üniversiteyi de kuşatan bir isim, bir şehrin adı değil mi?

 

VETERİNER BİZİM HABERCİLERE NE DEMİŞ

Bu satırları yazmak için bilgisayar başına oturduğumda haber merkezinin genç elemanlarından Nigar yanımdaydı. ”Söyle Nigar ne yazayım?” dedim. Nigar “Hık, mık” etti. Yan tarafta montaj yapan Betül devreye girdi ve “Abi bugün bir veterinerle röportaj yaptık. Veteriner ‘ Kayseri birçok noktada örnek şehirlerden biri. Hayvan hakları, sokak hayvanlarının korunması noktasında da model şehir olmalıyız’ demiş...”

Eee doğru söze ne denir?

Aslında Büyükşehir Belediyesi sokak köpeklerinin bir merkezde toplanması projesini uzun süredir uyguluyor... Ama bunun yeterli olmadığına ben de inanıyorum. Kumarlı’ya yaptırılacak hayvanat bahçesinin bir köşesinde köpeklerin dışında diğer hayvanların da toplanabileceği, hatta tedavilerinin yapılabileceği bir merkez kurulamaz mı? Veya ERÜ Veteriner Fakültesi böyle bir projeye öncülük ederse eminim Kayseri’deki tüm kuruluşlar buna katkı verecektir. Bu işe Veteriner Fakültesi, Veteriner Hekimleri Odası öncülük etmelidir.

 

İLÇE KONGRELERİ TAMAMLANIYOR

MHP 16 ilçede kongrelerini haftasonu yapılacak Melikgazi ve Kocasinan kongreleri ile tamamlayacak. Her iki ilçe de mevcut başkanlarla devam kararı alınmış. Kocasinan Başkanı Serkan Tok zaten devam edecekti. Ancak uzun süredir Melikgazi İlçe Başkanlığı yapan Güven Hocaoğlu’nun özel işlerini gerekçe göstererek İl Başkanı Mete Eke’ den affını istediğini duymuştum. Geçen gün Eke ile sohbet ettim... ”Her iki ilçe başkanımız da yeniden aday olacaklar. Sıkıntı yok” dedi. Güven Bey düzgün biri; özel işleri şüphesiz önemli; ama böyle zamanlarda fedakârlık etmek gerekiyor.