VELİ ALTINKAYA


ADAYLIK KULİSİ

ADAYLIK KULİSİ


Partilerin il ve ilçe teşkilatları bugünlerde kamuoyuna renk vermesede kendi içinde hummalı bir çalışma hatta yer yer mücadele ile karşı karşıya.

Daha çok da ilçe teşkilatları... Merkezde sessiz bir hesap görülmeye çalışılırken, taşrada mücadele daha aleni yapılıyor. Bu mücadele dışarıya karşı değil, kendi içlerine yönelik. Parti teşkilatlarındaki isimler belediye başkan adaylığı konusunda bir ittifak sağlamış değil.Çoğu zaman ilçe başkanı ile yönetimindekiler farklı adaylar  oynuyor. Üç parti içinde  söylüyorum; mevcut belediye başkanlarının gösterilmesini isteyen de var, istemeyen de.

Her aday adayı sırtını bir yerlere dayadığını düşünerek ‘ben burdayım’ diyor.Ama,çoğunun güvendiği dağlar işe yaramayacak.

 AK Parti’de teşkilat, milletvekilleri ve belediye başkanlarının her ilçeye yönelik “Mutlak bir ittifak” sağladığını söyleyemeyiz.

 İl Başkanın bazı milletvekilleri ile bazı taşra ilçelerine yönelik “Ayaküstü” görüşmeler yaptığı kulağıma geliyor. Bakan ve diğer milletvekilleri ve bazı etkin belediye başkanlarının olacağı “İstişari” toplantı, sanıyorum taşra ilçelerine yönelik bu ay içinde yapılır. İl Başkanı Ömer Dengiz’in bazı ilçe başkanları ve o ilçelerden sorumlu yardımcıları ile yaptığı isim bazındaki aday tespit çalışmalarını partinin etkin bir-iki ismi ile de “Duyulmamak kaydı” ile konuştuğu söyleniyor. Burada isimleri üzerine arayış sürdürülen ilçelerde belediye başkanı AK Parti’den olanlar da var.Yani AK Parti mevcut ilçe belediye başkanlarından bazılarını aday göstermezse şaşırmayın.

MHP mevcut iki ilçe belediye başkanını,yani Bünyan ve Pınarbaşı belediye başkanını yeniden aday gösterecek. Bu ilçelerden birine yönelik teşkilatta küçük homurtular var. Ancak, MHP Genel Merkezi’nin temel hareket noktası mevcut başkanlarla ilgili özel bir sıkıntı yoksa yola devam etme şeklinde. İlTeşkilatı’nın da buna uyması bekleniyor.

MHP’de taşra ilçelerine yönelik aday adaylarının kulisi yer yer İl teşkilatını bunaltacak noktaya kadar ulaşıyor. MHP asıl sıkıntıyı taşra ilçelerinden çok Büyükşehir ve bağlı üç merkez ilçede yaşayacak gibi... Büyükşehir için Üniversite ve parti çevrelerinden bazı isimlerin karşılıklı “Yoklamaları” devam ediyor.

Sarız, Felahiye ve Akkışla’da belediye başkanları CHP’li. Partinin hemşehrisini yeniden aday göstermesi kesin. Ama, diğer iki ilçe belediye başkanından biri sanki aday gösterilmeyecek gibi. CHP, merkezden çok öncelikle mevcut üç ilçeyi koruma hesabında. Merkezde de mevcut oylarını kiminle artırırım arayışını sürdürüyor. CHP’de merkeze yönelik adaylık hesabı yapanların ağırlıklı bölümü “Ad duyurma” peşinde...

Parti’de bazı isimler aday tespitinin ön seçimle yapılmasını da istiyor. Ön seçimin yargı denetiminde olmasını isteyenler de var, örgüt  yoklaması talep edenler de. İl Başkanı da daha önce yaptığı açıklamada ön seçim isteyenlerdendi. CHP’de yüksek sesle dillendirilmese dahi, merkezden çok taşra ilçelerinde mevcut sayıyı koruma hesapları yapılıyor.

Sizin anlayacağınız AK Parti, MHP ve CHP’de parti yönetimleri hummalı bir şekilde en yüksek oyu alabilecek aday arayışı içinde. AK Parti ve MHP aday açıklamada YSK takvimini bekleyecek gibi. Ama, MHP’nin Büyükşehir dahil, adaylarının tamamını sonbahara kadar açıklamasını bekliyorum.

Siyasi kulislerde daha çok belediye başkan adayları üzerinde duruluyor.Oysa, ilçe, daha çok da Büyükşehir Belediye Meclisi’nin en az başkanlar kadar önemli olduğu kanaatindeyim. İlçe meclisleri köyleri ile birlikte ilçe mücavirini planlayıp yönetirken, Büyükşehir meclisi ise tüm vilayeti planlayacak. Son nüfus verilerine göre belediye başkanları ile birlikte Büyükşehir’de 75 kişilik bir meclis bekleniyor. Bu meclisin  mutlaka hukukçu, mühendis, mimar, işletmeci, esnaf-tüccar her meslek mensubundan iyi yetişmiş isimlerden oluşması doğru olur. Zira 5 yıl görev yapacak bu Meclis 25 binlik imar planı ile Kayseri’nin geleceğini planlayacak.

Mış… Miş… Muş…

00-Modern spor tesisleri ile bir dünya şampiyonasına daha ev sahipliği yapacak olan Kayseri’yi, U 20’ile  dünya tanıyacakmış.

00-Akay’ın adaylığını açıklaması ile birlikte birleşme arayışındaki muhalifler tek çatı altında toplanmaya çalışıyormuş.

00- Pancar Kooperatifi’nin  en az üç liste ile seçime gitmesi bekleniyormuş.

00- Avşar kökenli üç aday adayının da  hesap yaptığı Talas için MHP ince dokuyup sık eliyormuş.

00- Kayserili avukatların Baro seçimi öncesi kamplaşması sürüyormuş.

00-Kayseri’de görev yapan bir protokol mensubunun oğlu da babasının muhalefetine rağmen “Gezi Parkı”ndaymış.

PANCAR’IN

SEÇİMLERİ

Pancar çiftçisi sandığa gidiyor. 15 gün kadar önce yazdığımız gibi Hüseyin Akay, geçtiğimiz günlerde adaylığını açıkladı ve hummalı bir çalışma ile çiftçilere ulaşmaya çalışıyor. Akay, demokratik bir çağrı yaparak çiftçinin kooperatifine, dolayısıyla sandığa sahip çıkması için mutlaka sandığa gitmesini istiyor. Bazı muhalifler, Akay’ın halen görevde olması nedeniyle Kooperatif ve Fabrika imkanlarının seçim için kullandığını ileri sürerek istifasını istiyor. Aynı çevrelere sormak lazım; daha önceki Kooperatif başkanları aceba seçim öncesi istifa etmişler miydi? Onlar Fabrika imkanlarını, çalışanlarını seçim öncesinde devreye sokmamış mıydı? Çiftçi sağduyu ile geleceğini düşünerek iradesini ortaya koyacaktır. Hepimize düşen de bu iradeye saygı göstermektir.