VELİ ALTINKAYA


ADAYLAR İÇİN DAHA 4 AŞAMA VAR

ADAYLAR İÇİN DAHA 4 AŞAMA VAR


Geçtiğimiz hafta AK Parti aday adaylarının yol haritası ile ilgili bir yazı yazmıştım. O yazıda belirttiğim gibi ilk süreç tamamlandı...

AK Parti Genel Merkezi temayül sonuçlarının mutlak belirleyici olmadığını daha önce ilan etti. Bu sonuçların adayların tespitindeki etkisinin % 30 olduğu ifade ediliyor.

Peki kalan % 70'lik etki...

Bu etki de top Genel Merkez'de... 6-13 Mart tarihlerinde Genel Merkez'de oluşturulacak komisyonlar 91 aday adayını tek tek dinleyecek?..

AK Parti aday adayları açısından 13 Mart'tan itibaren 7 Nisan saat 17.00'a kadar sürecek bir belirsizlik dönemi var...

İşte bu süreçte Genel Merkez iki ayaklı anket yapacak. Genel Merkez tarafından resmen teyid edilmese de temayül ve Komisyon raporlarından sonra 91 olan aday adayı sayısı milletvekili sayısının iki katına indirilecek. Yani 91 isim 18'e düşecek...

Genel Merkez'in bu 18 ismin kimler olduğunu açıklamasını kimse beklemesin... Bu isimlere yönelik iki ayaklı anket çalışması yapılacak. Bu anket çalışmalarından bir bölümü doğrudan halka sorma şeklinde, ikinci bölümü ise bir Düşünce Kuruluşu” odaklı STK ve meslek örgütlerine yapılacak ziyaretlerle şekillenecek..Genel?Merkez bu yöndeki duyurusunda Belirlenen isimlerin potansiyelini anlamak ve adaylığa uygunluğunu saptamak amacıyla anket ve saha çalışması” yapılacak diyor.

Genel Merkez'in bu cümleyle ifade ettiği şey, bizim yukarıda detaylandırdığımız usül..

 Bu cihetle, AK Parti aday adayları Temayül bitti, bundan sonra Kayseri ile işimiz olmaz. Biz Ankara'yı mesken tutalım” derlerse yanılırlar...

Peki daha sonra ne olacak? Mart sonuna kadar, hatta 27 Mart'a kadar anket-saha çalışmaları tamamlanmış olacak ve üç ayrı rapor tek rapor haline getirilerek nihai komisyona, yani Başbakan Davutoğlu'nun başkanlığındaki komisyona sunulacak.

Orası kozmik oda”... ‘Kozmik oda'ya raporlar ve 7 ismin dışında neredeyse kimsenin ulaşması mümkün değil. Kayseri'den o odada bir isim olacak. O isim de daha çok mevcut milletvekillerinin yeniden adaylığı noktasında Meclis çalışmalarındaki performansı açısından görüş bildirme odaklı etkin olacak gibi...

 AK Parti aday adayları adeta tam bir engebeli yarış yaşıyacak. Temayül daha ilk engebe...

Bu noktada AK Parti'nin bazı aday adaylarını hem teşkilat bazında, hem kamuoyunu etkileme odaklı basın-yayın organlarında fazlaca görüyorum. Bu gayretlerin temayül ve sonrasında yapılacak anket çalışmaları açısından etkili olacağı muhakkak.

AK Parti içinde bir-iki garip hariç, aday adaylarının neredeyse % 95'i gördüğü bir ışık ve aldığı bir talimat sonucunda aday olduğunu dillendirip duruyor.

Bu arada ışıkçılara” söyleyecek bir sözüm var... Güneş ışığını gördüm ve aday oldum ” diyenler var ya, onlar gördüklerini söyledikleri ışığın fayda ve zararlarını iyi hesap etsin. Belli zamanlarda güneş ışığının doğrudan altında bulunmak insana fayda yerine zarar verebilir.

Işıkçı” adaylar 2002, 2007 ve 2011 seçimlerinde aday tespitinin nasıl yapıldığını da iyi bilmeli... Aksi takdirde 7 Nisan saat 17.00'da Beni havuza kim itti?” sorusunu sorduğunda sağında ve solunda bu soruya cevap verecek kimse bulamayabilir

Bir iki cümleyle toparlayalım...

AK Parti aday adayları öncelikle 6-13 Mart'ta Seçim İşleri Başkanlığı'nın mülakatında verecekleri mesajları iyi belirlemeli... 13 Mart'tan sonrada vakit kaybetmeden en az on gün süreyle yine Kayseri'de ve sahada olmalılar. Zira, anket ve saha çalışmalarında isimleri çıkmazsa hesapları tutmayabilir...

 

>- Kılıçdaroğlu'nun Avukatı H.İbrahim Yolcu eğilime girmeyerek vekili olduğu genel başkanın takdiri ile kontenjan adayı olmak için başvurmuş.

>-CHP'de liste başı olmayı çantada keklik” gören bir aday, blok oy”dan bihabermiş.

>-AK Parti'de ışıkla aday olduğunu söyleyen” bazı isimler 7 Nisan Salı günü hüsrana uğrayabilirmiş.

>-Kayserili Tamer Kaplan ve Ali Hasetçi TRT Yönetim Kurulu Üyeliği için RTÜK'e başvurmuş.

>- AK Parti temayülünde Özhaseki birinci çıkmış.

>-MHP'de MYK üyeliği hesabı yapan isim sayısı 5'i bulmuş.

 

MHP MYK'YA KİM GİRECEK?

   MHP 21 Mart'ta büyük kongre yapacak... Parti'de bir yandan genel seçimlerle ilgili hummalı çalışmalar sürerken, diğer yandan da kongreye yönelik hesaplar yapılıyor. MHP?büyük kongresine Bahçeli tek aday olarak katılacağı için genel başkanlık yarışı olmayacak. MYK üyelerinin tamamı Bahçeli'nin takdir ve talimatı ile listeye giriyor. MHP MYK 70 üyeden oluşuyor. Bildim bileli MYK'da Kayseri'den mutlaka bir isim yer alıyor. Bazı dönemlerde iki isminde bulunduğu oldu... Bahçeli kongre öncesinde il başkanlarında MYK için isim istiyor. Kayseri'de beş kadar ismin MYK'ya girmek için hesap yaptığını biliyorum. Bakalım İl Başkanı Baki Ersoy kimin adını liderine verecek ve sonuç ne olacak.