VELİ ALTINKAYA


ARTVİN

ARTVİN


Güzel ülkemiz için cennet denir ya...Doğru bir teşbih. Karadeniz'i,Artvin'in güzelliklerini ve yiğit,misafirperver insanlarını görünce bunu birkez daha anladım.

Artvin'e ulaşmak için Gürcistan' ın Batum şehrine uçtuk. Burda adeta mevcutlu olarak polis kontrolünde alınarak Hopa ilçemizde gümrük işlemlerini yaptırarak Artvin'e hareket ettik.

 Müthiş bir güzellik...

 Her taraf yemyeşil. Düzlük neredeyse hiç yok.İki dağın  zemin birleştiği yerin yarısından su, yarısından da trafik akıyor.

  Evler tepelerin, dağın yamaçlarında. Hemde dik yamaçlarda. Hatta şahikalarda dahi evler var...

   İl nüfusu 170 bin, merkez ilçe nüfusu ise 25 bin olan Artvin, bu güzelliğine rağmen ekonomik kalkınma noktasında gereken hedefe ulaşamamış. İlde üretim bazı bölgeler için çay ve fındık odaklı..Turizim önemli bir sektör. Ancak, turisti bölgeye sağlıklı, süretli bir şekilde taşıyacak hava yolu yok. Kara yolu sıkıntılı.Müthiş doğal güzelliğe rağmen otel başta turizmin temel altyapıları da eksik.

 Cemiyet Başkanı kardeşim Tolga Gül başta, ilin tüm yetkilileri misafirlerini ağırlamak için canla başla çalışıyorlar. Şehrin güzelliklerini bize göstermek için adeta yarışıyorlar.

   Hopa'da seçim öncesi yaşanan talihsiz olay, bölge halkının ekonomik noktada sıkıntıya sokmuş.Bölge halkı doğu ve güneydoğuda sınır ticaretine yasal ve gayriyasal noktada tanınan kolaylığın kendilerine gösterilmediğinden dertli..Doğrusu haksızda sayılmazlar...Muratlı' da yeni bir sınır kapısının açılması gündemde. Bölgede inceleme yaptık, yetkililer sınır kapısının açılmasını bölgeye kazandıracağı ticari hareketliliği uzun uzun aktardı.

   Karadeniz yaylalarını uluslararası turizimde daha etkin kılmalıyız.Bu noktada Trabzon, Rize'de var olan altyapı Artvin'ede kaydırılmalıdır.

   Artvin'in doğal  güzelliği ve insanların sıcaklığının yanısıra Çoruh Nehri üzerine yapılan Derinel arajı dikkatimi çekti.Türkiye'nin en büyük, dünyanında galiba 3. büyüklekde HES merkezli bir barajıymış.Baraj su toplamaya başlamış.Yıl sonunda elektrik üretimi de başlayacak.15 yılda ktamamlanan baraj 2 milyar dolara mal olmuş...Nehir üzerine 15 kadar irili ufaklı baraj yapılmış,yapılıcakmış.

   Artvin'e mutlaka gidip insanının ve tabiatın güzelliğini görün...

BÜYÜKŞEHİR

KANUNU KALDI MI?

Büyükşehir belediyelerinin sayısını 16'dan 29'a çıkartacak ve cümlesini tıpkı İstanbul ve Kocaeli gibi il sınırı yapacak düzenleme şimdilik kaydıyla dondurulmuşa benziyor.

Daha önce hem Sayın Başbakan, hem de diğer AK Parti sözcüleri düzenlemenin haziranda TBMM'den geçeceğini söylemişti.

Yeni düzenleme şimdilik kalmışa benziyor. Ay başında Kırgızistan gezisinde birlikte  olduğumuz AK Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı sıkıntının ipuçlarını vermişti.

   Sanıyorum bakanlık bürokratları kanunla ilgili endişelerini net olarak aktarınca iş donduruldu. Bu endişenin merkezinde de  il özel idarelerinin durumu ve bazı kaynaklarının belediyelere aktarılması var.

   Başbakan seçim öncesi nüfusu 750 bini bulan şehirlerin büyükşehir statüsüne kavuşturulacağını söylemişti. Bundan dönüş olacağını sanmam. Ancak, bunun uygulamaya konulabilmesi için mart 2013'den önce yasalaşması gerekiyor.Bu cihetlede Meclis'in yeni yasama döneminde gündeme alınması gerekir. Yeni anayasa,Bütçe Kanunu vs derken bu düzenleme ile ilgili bir kararlılık olmazsa iş yatabilir. Bu düzenlemenin kalması kırsal kalkınması sıkıntılı olan Kayseri açısından iyi olmaz.

Mış… Miş… Muş…

00-Cumhurbaşkanı Gül'ün Kayseri ziyaretinde bazı önemli projeler konuşulmuş.

00-KTO Eski Başkanı Kilci'ye çok sayıda dostu telefonla veya bizzat ziyaret ederek geçmiş olsun diyormuş.

00- Sarız'da adliyenin kapatılması ilçe siyasilerinin ve TBMM Başkanvekilinin girişimleri ile durdurulmuş.

00- Pazar günü AK Parti il kongresine katılacak olan Başbakan Erdoğan toplu açılış da gerçekleştirecekmiş.

00- Yeni Tarım İl Müdürü görevine başlamış.

00-Yeni dillendirilen Sarız fayının 100 yıldır 3 derecenin üzerinde aktif olmadığı söyleniyormuş.

KİLCİ'NİN TAHLİYESİ

  KTO eski Başkanı Hasan Ali Kilci geçtiğimiz haftasonu beklendiği gibi tahliye edildi. Ankara'daki davayı Artvin'den takip etmeye çalıştım...Hasan Abi'ye dün telefonla ulaşarak geçmiş olsun dileklerimi de ilettim. Moralini oldukca yüksek buldum. İddialar karşısında suçsuzluğuna inandığım (İfademde de bunu resmen söylediğim) Hasan Abi'nin kaderinde böyle bir çile de varmış...O 12 eylül döneminde de cezaevini gördü ve çok çile çekti... Yeni hayatında eşi, çocukları ile birlikte kendisine sağlık, mutluluk ve başarılar diliyorum.