VELİ ALTINKAYA


YEREL SEÇİMLER VE ANKET

YEREL SEÇİMLER VE ANKET


Geçtiğimiz günlerde yerel ve yaygın gazetelerde bu çalışmanın detayı kısmen dillendirildi, Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi özde mevcut belediye başkanlarından memnuniyet içerikli anketin bayram sonunda Başbakan Erdoğan’a rapor halinde sunulacağını ifade ediyor.

Kayseri’deki anket çalışmaları önceki haftasonu tamamlandı. Bu çalışmalardan Kayseri ölçeğinden baktığınızda çıkacak sonuç şu.:

Mevcut belediye başkanlarından memnun musunuz, değil misiniz?..

Nüfusu 20 binin üzerinde olan ilçelere yönelik bu anketin yapıldığı söyleniyor. Bugün için varsayalım Sarız Belediyesi mücaviri 4 bin gibi gözüksede yeni Büyükşehir düzenlemesi ile birlikte bu nüfus oranı artacak, yaklaşık 40 kadar köyde Sarız’ın mahallesi olacak.

Taşra ilçe belediye başkanlarına yönelik bir yorum yapmam doğru olmaz; ancak, merkezde Büyükşehir ve ilçe belediye başkanlarına yönelik “Başkanlardan memnun musunuz?” şeklindeki bir soruya her halükarda % 60-80  arasında müsbet yönde cevap geleceği muhakkak...

Bu cihetle bu anket çalışması bir ön araştırma olacaktır. Herhangi bir belediye başkanı ile ilgili memnuniyet noktasında % 50’nin altında bir veri çıkarsa akabinde isimlendirilerek yeni anket çalışmaları yapılabilir.

Peki bu noktadan sonra ne olur?. Yerel yönetim seçimlerinin erkene çekilmesine ilişkin anayasal düzenleme ve büyükşehir sayısını ve statüsünü yeniden tayin eden düzenleme TBMM’den geçtikten sonra iktidar partisinin bu kez isim isim anket çalışması yapacağını sanıyorum.Bu anket muhtemelki yılsonu, hatta yeni yılın ilk aylarında olabilir...Başbakan ve genel merkez muhtemelki bu çalışmalara göre bir sonuca gidecektir.

Bu arada AK Parti’nin yerel seçimlerin 5 ay kadar erkene alınmasına ilişkin teklifine MHP’nin sıcak baktığını genel başkan yardımcısı  Mevlüt Karakaya açıkladı. Muhtemelki TBMM’nin açılması ile birlikte anayasaya konulacak geçici bir madde ile bu iş çözülecek. Yerel seçimlerin erkene alınmasına şimdilik karşı gibi gözüken CHP’nin de “Sandıktan kaçıyorlar-korkuyorlar” eleştirileri karşısında AK Parti-MHP bloku karşısında fazlaca bir direnç göstereceğini sanmıyorum.

Henüz erken olmakla birlikte AK Parti’nin Kayseri büyükşehirde yoluna birkez daha mevcut başkanla devam edeceğini tahmin ediyorum. Aksi yüzde % 15 ihtimal...

Kayseri ve Türkiye bayram dan sonra, hele hele Meclis’in eylül ortasında yapacağı olağanüstü toplantıyla birlikte bu işi daha fazla konuşacaktır.

BİLİCİ HAFTAİÇİ AYRILIYOR

Vali Bilici sanıyorum mukaddes topraklardan döndü. Pazartesi gününe kadar da resmen izinli... Pazartesiye kadar sanıyorum bazı veda ziyaretleri yapacak...Muhtemelen haftabaşında makamına oturunca valilik çalışanları ve bazı ziyaretlerden sonra Kayseri’ye veda edecektir. Muhtemelki salı çarşamba gibi Kayseri’den sade bir şekilde uğurlanır.

Kayseri’ye Tokat’tan  atanan yeni valimizin de 16 Ağustos Perşembe’ye kadar bu ilde görev yapacağı söyleniyor.  Yeni Vali bayramdan önce görevine başlar mı, yoksa bayramdan sonra mı gelir henüz net değil. Ancak, arefe günü Bakan Yıldız’ın da katılması beklenen polis şehitlerimizle ilgili küçük bir tören var. Şerif Yılmaz bayramdan önce göreve başlama kararı alırsa 17 Ağustos Cuma günü Kayseri’de olur. Dolayısıyla Bayramı da  şehrimizde geçirir...

 Kararnameden önce bazı gazetelerde yüzeysel olarak dillendiği için bildiğim detayları yazmıştım. Vali Bilici’nin bir ara AYM üyeliği veya Danıştay üyeliği gündemdeydi. AYM üyeliği işi yattı. Danıştay üyeliği konusunda henüz cevap bekleyen sorular var.

İnşallah olur... Vali Bilici’nin Danıştay üyeliğine atanması yeni bir kararname ile “vali” olmasından daha kolay...İnşallah Vali Bilici’nin dost bildikleri bu noktada gerekeni yapar...

Vali Bilici hakkında Kayseri iyi şeyler düşünüyor.Vali’ninde aynı duyguları taşıdığından şüphem yok. Yeni hayatında Vali Bilici’ye başarılar diliyorum.

Yeni Vali Şerif Yılmaz’a Kayseri ile ilgili resmi ve özel bilgiler ulaştı. Sanıyorum Kayseri’yi tanımaya çalışıyor...

Mış… Miş… Muş…

00- Kayseri’nin muafazakarlığı ile bilinen taşra ilçelerinden birinde çirkin şeyler oluyormuş.

00- TBMM Başkanlığı Kayseri Valiliğine olağanüstü toplantı çağrısını ildeki milletvekillerine duyurması için yazı göndermiş.

00- AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş “CHP terörün ekmeğine yağ sürüyor” demiş.

00- Vali Bilici planlanandan önce veda ziyaretlerine başlayıp haftabaşı şehrimizden ayrılacakmış.

00- KTO müfettişinin raporu  hükümet kademesinde üst düzeyde yakın takipteymiş.

00-Kadıköy’den Melikgazi kaymakamlığına atanan Hasan Karahan daha önce Kayseri’de görev yapmış.

VEKİLLER GEZİYOR

AK Parti milletvekilleri seçim varmış gibi geziyor. İlçe ilçe,köy köy... Geçen gün Sadık Yakut ile Yaşar Karayel Bünyan’ın bir beldesinde adeta miting  yaptılar. Onlar konuştukca kadınlar, çocuklar çoşkuyla alkışlıyordu. Sanıyorum gitmedikleri ilçe,belde kalmadı... Ziyaret etmedikleri,dert dinlemedikleri meslek örgütü yada STK’da yok. Yani yarın seçim varmış gibi çalışıyorlar. Parti il teşkilatı milletvekillerine bir program veriyor ve vekillerde buna harfiyen uyuyor. Geçtiğimiz günlerde muhalefet partilerinden birinin eski il başkanı aradı ve benzeri tesbitleri paylaştık.Diyorki “ Vekiller kapı kapı dolaşıyor.Allah’ta çalışana verir .Birde bizimkilere bak. Seçim gününden önce yapılan çalışmalarla kazanılır.Bizde geçmişte bunu yaşadık...”