VELİ ALTINKAYA


NAKİP, BAHÇELİ İLE GÖRÜŞTÜ

NAKİP, BAHÇELİ İLE GÖRÜŞTÜ


Bağdat Büyükelçimiz Yunus Demirer, MHP Lideri ile önceki gün yüzyüze bir görüşme yapmış ve Irak’taki son durum hakkında bilgi vermiş.. Büyükelçi, Bahçeli’ye karayolu ile yapılacak bir ziyaretin risklerini aktararak havayolu ile Bağdat’a gelinmesi halinde  heyetin Kerkük’e güvenli bir zeminde ulaşması için gerekeni yapacaklarını söylemiş... Tabiki Büyükelçi’nin ziyareti Dışişleri Bakanı’nın bilgisi dahilinde.. Hatta MHP Genel merkezi’nin Dışişleri’ne yaptığı yazılı başvurudan sonra gerçekleşen bir ziyaret...

Prof. Dr. Mahir Nakip ERÜ İİBF öğretim üyesi...Hoca Kerküklü...Kerkük Vakfı’nında sözcülüğünü yapıyor. Irak Türkmenleri konusunda Cumhurbaşkanından Başbakana, Dışişleri’nden diğer hassas kurumlara kadar bir çok makamı yeri geldiği zaman bilgilendirdiğini biliyoruz. Irak Türkmenlerinin sesini Türkiye üzerinden duyurma noktasında üzerine düşeni yapıyor.

Yaygın bir gazetede Bahçeli’yi Bağdat Büyükelçisi’nin ziyareti haberini okuyunca ‘Mutlaka Mahir Bey MHP Lideri’ne bu ziyaretle ilgili bilgi vermiştir’ diyerek Hocayı aradım.

Kısa bir telefon görüşmemiz oldu...Ve ziyaretle ilgisi ve bilgisi konusunda mealen şunları söyledi...:

“Sayın Bahçeli’nin Kerkük’ e yapacağı ziyaret konusunda kendisine bilgi verdim. Nerelere gitmesi gerektiği, bayram namazını nerede kılması gerektiği yolunda görüşlerimizi sunduk. Bu ziyaret Türkmen halkına destek ve moral verecektir. Ziyaretin ardında başka bir maksat aramamamız gerek. Sivil bir ziyaret olarak örnek. Sanıyorum 17 Ağustos’da ziyaret başlayacak. Henüz kesinleşmemiş olmakla birlikte ziyarette benimde bulunma ihtimalim var...”

 Irak’ta 2.5 milyon, Suriye’ de 3 milyon civarında Türkmen var...Bahçeli’nin bu ziyaretinin her iki ülkenin yeniden yapılanmasında Türkmenlerin sıkıntılarının duyurulmasına vesile olacağına inanıyorum.

KAYSERİ MÜLTECİ ŞEHRİ Mİ?

Evet,  bildiğim kadarı ile Kayseri, aralarında İstanbul ve Van’ın da  bulunduğu BM gözetimindeki mültecilerin geçici olarak konakladığı şehirlerden biri...Şimdilerde mülteci kamplı şehirlerin başında Hatay ve G.Antep geliyor malum...

Geçtiğimiz günlerde Kayseri’nin önemli hastanelerinden birine gittim. Maşallah hastanede Kayseriliden çok İranlı,hatta Libyalı vardı...Giyim-kuşamları ve diğer hatları ile mülteci oldukları her halinden belli olan bu insanlar hekim beklerken müthiş de rahatlar...Salonda oturan Kayserililer bunların rahatlıkları karşısında adeta şaşkın gibiydi...

Kayseri’de yıllardır yüzlerce İranlı aile var. Hatta bunların sayısının bir ara 900 aile kadar olduğunu duymuştum. Bu ailelere kişi başına BM bütcesinden ayda 200 dolar kadar da yardım yapılıyor. Belli periyotlarda aileler Kayseri’den İstanbul’a taşınıyor ve burdan da ABD veya bazı AB ülkelerine götürülüyorlar.

İranlı mülteciler bizim aşina olduğumuz tiplerdi. Şimdi daha genç, gür sakalları,iri ve kilolu cüsseleri ile Libyalılarda Kayseri’ye gelmiş...Sayıları ne kadar bilmiyorum, mutlaka Emniyet’in Yabancılar Şubesi’nde kayıtları vardır. Libyalıların İrdanlılar gibi Kayseri’de uzun süre kalacaklarını sanmam.

İranlı mültecilerin önemli bir bölümü Sahabiye-Fatih  bölgesinde oturuyorlar. Hatta İranlı bir genç kadın birara ülke genelinde, hatta uluslararası basında da günlerce  haber konusu olmuştu...

Türkiye elbette kendisine sığınanlara kucak açar.Ecdadımızda bunu yapmış. Ama, mültecilerinde (geçen hafta Suriyelilerin yaptığı gibi) Türkiye’nin  tayin ettiği çerçevede hayatlarını sürdürmeleri gerek. Aksi takdirde iyi niyetimiz istismar edilmiş olur.

................................

NOT: Geçtiğimiz günlerde Baro seçimlerine yönelik kulis çalışmalarını değerlendirmiştim. AHUDER’le ilgili yorum yaparken eski başkan Süleyman Gürkök’ü mevcut başkan gibi yazmışız. AHUDER’in mevcut başkanının H.İbrahim Akkaş dostumuz olduğunu belirtir, ilgililerden ve okuyucularımızdan özür dilerim.

Mış… Miş… Muş…

00- Gül’ün yeniden aday olabileceği yolunda Başdanışmanının yaptığı açıklama, farklı yorumlanmış.

00- Bahçeli muhaliflerinin  Erciyes’te  yapacağı toplantıyı Kayseri’ den de bazı isimler destekliyormuş.

00- Bahçeli’nin Kerkük gezisine Prof.Mahir Nakip’de katılacakmış.

00- Kay-Tv ve Erciyes Tv’ nin İpeksaray AVM’den ortak yayınına katılan ERÜ Rektörü Keleştemur hiçbir zaman siyaset düşünmedi ğini ve düşenmeyeceğini söylemiş.

00- Kayseri’ye  48 yaşında üst düzey bir yöneticinin gelme ihtimali varmış.

00-   YAŞ’ta alınacak kararlar iki açıdan Kayseri’den de takip ediliyormuş.

 

BÜNYAN CEZAEVİ

  Bünyan’a yapılacak cezaevi açık söyleyeyim Kayseri Millekvekili ve TBMM Başkanvekili Sadık Yakut’un eseri... Yakut Bünyan halkına söz verdi ve karşısındaki ciddi bir muhalefete rağmen bunu başardı...Bünyan’a bölge cezaevinin yapılmasına o günkü ve bugünki Baro yönetimi karşı çıktı. O günkü Başsavcı ve bugünki Bassavcı’nın da cezaevinin Bünyan’a yapılmasına sıcak olmadığını biliyorum. Bu yönde Bakanlığa yapılmış başvurular var. Yakut sözünün arkasında durdu ve Bünyanlıların istediği cezaevinin ihale sürecini başlattı. Dilerim Bünyalıların zannettiği gibi bu cezaevi İlçeye hareketlilik getirsin. Cezaevi noktasında Bünyan’ daki tüm siyasilerin ortak tavrı da takdire şayandı.