VELİ ALTINKAYA


150 YILLIK HESAP

150 YILLIK HESAP


SSCB aynı tarihte Kars ve Ardahan üzerinde hak iddia etmeye başladılar. Hatta Boğazlar üzerinde. Devrin Cumhurbaşkanı İnönü sıkıntıyı görünce ABD’nin kapısını çaldı  ve yardım istedi. ABD işte o tarihten sonra Türkiye’yi yanına çekmeyi, daha doğrusu kontrolü altında tutmayı öngören projelerini hayata geçirdi... Bugün Arap coğrafyasında kanlı şekilde getirilmek istenen demokrasi kültürü bize SSCB’ nin şıkıştırması ABD’nin arzusu olarak geldi...

  Celal Bayar ve üç arkadaşı İnönü’ye karşı Dörtlü Takriri vererek CHP’den ayrıldı ve DP’ yi kurdu...Sonrasını biliyorsunuz. Sadece demokrasiye geçmemiz  ABD’nin bizi SSCB’ ye karşı himaye etmesi noktasında yeterli değildi. Henüz NATO kurulmamıştı...Kuruluş kararı alınmış, Avrupa ülkeleri ile görüşmeler sürüyordu. ABD bize “NATO’yu kuruyoruz. Siz NATO üyesi olacaksınız, ama, önce şu Kore’ye bir asker gönderinde görelim dedi... 1948’de NATO kuruldu, biz  1950’de Kore’ye gittik; ama, 52’de NATO üyesi olduk.

Aslında  bizim coğrafyamız üzerine hesap yapan ülkeler 150 yıldır bir türlü ulaşamadıkları emellerine 2. Cihan Harbi sonrasında ulaşacaklardı. Fakat ABD bu yapının SSCB’ ye yakın olacağını gördüğü için İngiltere’nin saf değiştirmesini sağladı ve bölgede bir Kürt devleti operasyonunu askıya aldırdı.

  Geçtiğimiz salı Lozan’ın yıldönümüydü. Lozan, bizim sınırlarımızın resmen çizildiği ve Dünya’nın Osmanlı’nın  son toprakları üzerinde bir Türk yurdunu  tanıdığı antlaşmadır. Gelin görünkü Lozan’da bizimle masaya oturanlar milli mücadeledeki azmimiz karşısında yoruldukları için bölgede bir Ermeni ve Kürt devleti kurulma fikrini ötelemişler,ama bizim sınırımızı çizerkende “Öyle bir sınır çizelimki bu hesabımızı birgün mutlaka uygulamaya geçirelim” demişler. Sınırları ellerine aldıkları çetvelle çizenler İngiliz ve Belçikalı subaylar.

Küresel güçlerin bizim coğrafyamıza yönelik hesapları hiç bitmemiş.Bunun altında şüphesiz 200 yıl kadar önce keşfettikleri petrol (enerji) yatakları ve uluslararası karasuları açısından önemli bir kavşakta bulunmamız yatıyor. Osmanlı’dan kopardıkları Arap kabilelerine verdikleri sözde devletçiklerin sınırlarını da aynı hesapla çizdiler.

Önce binlerce yıldır hüküm süren Farisi Şahlığını yıktılar. Sonra kendilerine yakın zannıyla Humeyni’yi getirdiler.Humeyni gücü eline aldıktan sonra Batı’ya dirsek gösterdi. Bu kez Körfez Savaşı’nı devreye sokarak güya Humeyni’yi Saddam’la hizaya sokmak istediler...Olmadı.Ama o olmazsa bir başka şey yapalım diyerek Irak’ın kuzeyini uçuşa yasak bölge ilan ettiler ve burada bir Kürt yapılanmasının oluşmasını sağladılar. Bugün o yapılanma  ABD ve İsrail desteği ile Bağdat’a, hatta yer yer Ankara’ ya,Tahran’a kafa tutar halde...

ABD şimdilik kaydıyla müttefik gördüğü Irak’ın kuzeyi ile Ankara’yı PKK merkezli yakınlaştırdı... İran’da 65 yıl önce yapılamayan Irak’ın kuzeyinde yapıldıktan sonra şimdi de Suriye’de gerçekleştirilmek isteniyor. Ülkelerin tarihinde 10, 20, 50 hatta 100 yılın hiç önemi yok. 20 yıl önce Irak’ın kuzeyinde bugünki yapının temelini atanların 20 yıl sonra neyi nasıl gerçekleştireceğini kestirebiliyormusunuz?

ABD’nin Irak’ı imha ve işgalinden  bu yana ABD ve Batı’nın asıl niyetinin  şimdilik Irak’ın kuzeyi merkezli (Daha sonra kimbilir belkide Diyarbakır) Türkiye, İran ve Suriye’deki Kürtleri bir çatı altında toplayacak “Büyük Kürtistan” hayali içinde olduğunu bilmeyenmi var. Anadolu’nun ortasında yerel ölçekli gazetecilik yapmaya çalışan bu fakir dahi, 10 yıldır   bu hesabın Halep’i de içine alarak Akdeniz’e inmeye yönelik olduğunu söyler durur. Batı’nın 150 yıllık Kürt hayali onları Akdeniz’le  buluşturmaktır. Bunun için birgün Hatay defterini de açarlarsa şaşırmam...

Mış… Miş… Muş…

00- Önceki gün 26 ay yattıkları hapishaneden çıkan Horoz Kardeşler ve Remzi Çapar Boğazköprü’de çoşkuyla karşılanmış.

00- CHP Lideri Kılıçdaroğlu yerel seçimlerin erkene alınmasına karşı çıkmış.

00- Sümer arazisi ERÜ’ den alınarak AGÜN’e resmen devredilmiş.

00- KTO müfettişi raporu nu tamamlamış.

00- KCETAŞ yönetim kurulu bugün toplanacakmış.

00- Şahruh Köprüsünü kurtarmak için İGM olağanüstü toplanacak,  Karayolları  ise yeni bir köprü yapacakmış.

00-   Yapısal dönüşüm için Kayseri de  masaya yatırılmış.

 

CHP ERKEN YEREL

 SEÇİME KARŞI

 

Siz hiç muhalefetin sandıktan kaçtığını gördünüz mü?. Ne garip bizim anamuhalefet kaçıyor. AK Parti, yerel seçimlerin altı ay erkene alınması yolunda çalışma ve muhalefete açık çağrı yapıyor. Bir süredir muhalefetten bu çağrıya cevap gelmiyordu. Geçen gün meslektaşlarımız CHP Lideri Kılıçdaroğlu’ na sormuş, Beyefendi’de “Biz yerel seçimlerin erkene alınmasına karşıyız” demiş...Yerel seçimlerin erkene alınabilmesi için anayasa değişikliği gerekiyor. AK Parti’nin çoğunluğu da buna yetmiyor. CHP’nin tavrını anladık, bakalım MHP ne diyecek?. Ama, demokratik bir ülkede seçimlerin altı ay erkene alınmasına karşı çıkan, bir başka deyimle sandıktan kaçan  muhafet anlayışına şaşıyorum. Acaba CHP tabanı da liderleri gibi mi düşünüyor.