İDRİS YAVUZ


    1. ULUSLARARASI YERALTI ZENGİNLİKLERİ VE ENERJİ KONFERANSI

YAVUZCA - İdris YAVUZ


Bozok Üniversitesi tarafından 6-8 Ekim 2016 tarihleri arasında  “1. Uluslar arası Yer Altı Zenginlikleri ve Enerji Konferansı”  Orta Anadolu Kalkınma Ajansının katkılarıyla gerçekleştirildi. Konferansa yurt içi ve yurt dışından gelen Yer bilimi ve Fizik alanında uzman bilim insanları katıldı.

O günlerde bu verimli çalışmanın ümit verici olduğunu düşünmüştüm. Programı baştan sona kadar izledim. Aradan bunca zaman geçtiği halde bir arpa boyu yol alınmadığını gördüm.

 Biz, yer altı ve yer üstü zenginliği olan bir ülkeyiz. Ama gelinen nokta ortada. Bu verimli çalışmayı tekrar değerli okurlarımla paylaşmak istiyorum;

Yozgat Erdoğan Akdağ Üniversitesinde gerçekleştirilen 1. Uluslararası Yer Altı Zenginlikleri ve Enerji Konferansı’nın açılış programı, dönemin Rektörü Prof. Dr. Salih Karacabey, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Doğru, Ankara Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Koç, Cumhuriyet Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Gökçe, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Abdurrahman Murat, Türkiye Elektrik Üretim İletim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ayerden, Afjet A.Ş. Genel Müdürü Dr. Yusuf Ulutürk’ün konuşmaları ile başladı.

Rektör Prof. Dr. Salih Karacabey açılış konuşmasında ; “Yozgat enerji kaynakları açısından çok önemli ve potansiyeli olan bir şehirdir.  Yer altındaki madenlerin, jeotermal  ve uranyum kaynaklarına da Yozgat sahiptir. Bu nedenle Yer Altı Zenginlikleri ve Enerji Konferansı’nın Bozok Üniversitesi ve genç bilim insanlarının gayreti ile Yozgat’ta düzenlenmesi bizim için ayrı bir önem arz etmektedir.  Bu vesileyle emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Yeryüzündeki önemli gelişme ve ilerlemenin temelinde yer altı zenginliklerinin kullanımı önemli bir unsurdur. Enerji alanında var olan sorunların ve çözüm önerilerinin tartışılabileceği bir zemin oluşturmak adına ev sahipliği yapmanın mutluluğunu duymaktayım. Konuklarımıza hoş geldiniz diyorum.  Bu konferansın vatanımıza, milletimize, Yozgat ilimize hayırlara vesile olmasını temenni ediyor, hepinize saygılar sunuyorum” dedi.

KonferansdaYer Altı Zenginlikleri ve Enerjiyle ilgili araştırma ve deneyimleri olan bilim insanları, araştırmacılar, uygulayıcılar, öğrenciler, ticari firmalar ve kurum temsilcileri bir araya gelerek Anadolu’da bulunan yer altı zenginlikleri ve enerji kaynakları, ülkemizde ve dünyada yaşanan maden ve enerji konularındaki; sorunlar, çözüm önerileri, yeni gelişmeler, bilimsel bulgular paylaşılarak tartışmaya açılmıştır. 

Burada Yer Bilimciler ve Fizikçiler ülkenin enerji kaynaklarına ait ortak bir çalışma yapılması gerektiğine karar verdiler.

Yozgat’ta ilki gerçekleştirilen ve uluslararası olma özelliği taşıyan, alanında uzman 120’ye yakın akademisyen tarafından 80 sözlü bildiri ve 19 poster bildiri sunuldu.

Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Abdurrahman Murat, konuşmalarında; “Tuz gölünün güneyinde ve Bolkar dağlarının kuzeyinde, Güneyde Orta Toros dağlarından Karaman-Karadağ, Kayseri-Erciyes ağına (Yeşilhisara kadar uzanan) havzada kömür petrol, karbondioksit bakımından potansiyel oluşturabilecek bir alan olduğu ortaya çıkmıştır.

Niğde-Badak petrol sahasında petrol ve Kayagazı rezervinin olumlu, verimli olduğuğuna dair raporlar bulunmaktadır. Ülkemiz için yeni bir petrol havzası niteliği kazanması muhtemel olan bu alanda ve bölgede Genel Müdürlüğümüz tarafından detaylı araştırmalara devam edilecek, “Stratigrafik Amaçlı” sondaj çalışmaları hızla sürdürülecektir.”diye ifade etmiştir.

Afjet A.Ş. Genel Müdürü Dr. Yusuf Ulutürk’ün konuşmalarında; Türkiye’nin İlk Güneş Paneli Üretim Tesisini Niğde’de kuruyoruz. Niğde Üniversitesi bu işin alt yapısını hazırlamış, aramızda protokol imza ettik. Niğde güneş enerji potansiyelli açısından en verimli bölgedir.

Türkiye’nin yenilenebilir enerji sektöründeki en saygın şirketleri arasında yer alan EkoRE, Tüm güneş enerjisi sistemlerindeki en maliyetli kalem olan güneş panelleri, Türkiye’de EkoRE tarafından yapılacak.

 Güneş enerjisi sistemlerini oluşturan parçaları Türkiye’de üretmek, dışa bağımlılığımızı azaltacak, cari açığı azaltarak ekonomimize katkı sağlayacak, güneş enerjisi kullanımının yaygınlaşmasını sağlayarak iklim değişikliğinin önüne geçmede önemli bir katkı sağlayacak ve yapılacak Ar-Ge çalışmalarıyla panellerin verimliliği sürekli artırılarak, dünyadaki teknolojik gelişimeye katkıda bulunulacaktır. Bu vesile ile Türkiye ekonomisi ile istihdamına yaptığımız katkıdan ve enerji bağımsızlığı gibi önemli bir milli güvenlik meselesine de çözüm ürettiğimiz için büyük mutluluk duyuyoruz.” ifadelerini kullandı..

1. Uluslararası Yer Altı Zenginlikleri ve Enerji Konferansı’nın açılış konuşmasını Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Doğru yaptı; “Ülkemiz, bölgenin lideri olabilecek potansiyele sahiptir. Temel bilimlerde yaşanılan sorunlar vardır.

Üniversitelerde eğitim öğretimin yalnızca maddi boyutuna ağırlık verildiğini ahlaki ve etik boyutu ihmal edilmektedir.  Ülkemizin stratejik konumu, sahip olduğu yer altı ve yer üstü zenginlikleri, genç nüfusu ve tarihi birikimi ile bölgenin lideri olabilecek potansiyele sahiptir. Bu zenginlikler kullanıldığında Türkiye’nin 2023 yılında dünyanın en büyük ekonomisinde yer alabilme potansiyeline sahiptir.”dedi.

Enerji Konferansı farklı konu başlıkları ile toplam 19 oturumda gerçekleştirildi. 

Yozgat Bozok Üniversitesinin tertip ettiği bu çalışmaların vatanımıza, milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Konferansın tertip heyetini de tebrik ediyorum.

Bu çalışmaların sürekliliği bakımından diğer Üniversitelerde de yapılmasını, böylece ülkenin enerjide dışa bağımlılıktan kısmen kurtulmasına vesile olmasını diliyorum