VELİ ALTINKAYA


4 KİTAP

4 KİTAP


Yazarları tarafından gönderilmiş 4 kitap var elimde. Bugün o kitaplardan bahsetmek istiyorum.

1- ‘O  Gece Gemerek’te’

Mahmut Sabah bizim meslek büyüklerimizdendir. Elli yılı aşkın süredir Kayseri’de gazetecilik yapan ve bu zaman diliminde mesleğin onurunu korumaya özen gösteren duayen bir isimdir Mahmut Sabah.

Mahmut Abi, 1980 öncesi gazeteciliğin teknolojik olarak daha sıkıntılı yapıldığı dönemde, bir çok olaya şahit olmuş, bu olayları Kayseri’den Türkiye’ye Dünya’ya taşımış bir meslektaşımızdır.

Bunların başında da bugün de dahil, Türk gençliğinden belli bir grubun idolü olan  Deniz Gezmiş’ in Sivas Gemerek’te yakalanarak Kayseri’ye buradan da Ankara’ya götürülüşü  gelir...

Bu olayın gazeteci olarak tek canlı tanığıdır Mahmut  Abi. Mesleğe başladığımız yıllarda kendisine bu olayları anlattırır ve sonuçta “Abi bunları mutlaka ki-taplaştır” derdik...

Bir ayı geçti; Cemiyete gittim bir zarf içinden Mahmut Abi’nin kitabı “ O Gece Gemerek’te” çıktı. İmzayı görünce şaşırdım ve kendi kendime “İşte şu Mahmut Abi” dedim.

 Grifin Yayınları arasında neşredilen kitap bir solukta okuyacağınız güzellikte. 216 sayfalık kitabın sonunda o tarihli gazete kupürleri ve fotoğraflar da var. Kitap sadece Gezmiş’in yakalanışını değil, dava arkadaşlarının da yakalanışı ile devrin Türkiye’sinin demokratik ve siyasi tablosunu da ortaya koymuş.

Eline-diline sağlık Mahmut Abi. Dilerim Kayserispor-Sivas- spor maçında yaşananlar dahil, 1980 öncesi yaşanmış ve senin bizzat tanık olduğun diğer olayları da bir başka eserde toplarsın.

2-‘Mücadele ve Çözüm’

Emekli Korgeneral Altay Tokat’ı sevgili meslektaşım-kardeşim Ali Ceran vasıtası ile tanıdım. Tanıdığım tarihte MHP’nin de MYK üyesiydi... İki kez televizyonda program yaptık. Harici olarak bir-iki kez de ülke gündemine dair oturup konuşmuşluğumuz vardır. Herhalde 6-7 yıldır görüşmeyiz. İki yıl kadar önce telefonda selamlaştığımızı hatırlıyorum.

Terörle mücadelede  büyük emekler vermiş, J.Asayiş Komutanlığı da yapan Altay Tokat Paşa yiğit, vatansever bir Anadolu evladıdır. Paşa “Mücadele ve Çözüm PKK Bölücü Terörü” adlı eserinde terör örgütü ile ilgili bir çok yerde bulamayacağınız tespitlerde bulunmuş. Sahadan gelen birinin yaptığı bu tespitlerin mutlaka  bilinmesinde fayda var.

 Nergiz Yayınları arasında yer alan eserin kapağında mahmetçiğin sırt çantası ile dağlarda çekilmiş bir fotoğrafı ve altında da  düğüm atılmış ip var. Askerlerin yer aldığı fotoğrafın dört yanında da (T.C.) yazıyor. Ben asıl Paşa’ nın kitaba yazmadıkları ya da yazmaması gereken bilgi ve belgeleri merak ediyorum. Eline-diline sağlık Tokat Paşam...

3-‘Kayseri’de Kültür ve Yaşam’

 Yaşar Elden okuyan yazan bir kardeşimiz. Uzun süre ERÜ’de basın ve halkla ilişkiler müdürlüğü yaptı. İletişim Fakültesi’nin kurulması ile birlikte burada “Fakülte Sekreteri” olarak görev yapıyor.

İletişim Fakültesi mezuniyet töreninde  “Veliciğim kitap gönderdim aldın mı?” dedi. Ben de “Yok, görmedim; ancak yeni kitabınının yayımlandığını bir gazetede haber olarak görmüştüm” dedim...

Gönderdiği kitabın bana ulaşmadığını anlayınca, sağolsun nezaket gösterip bir daha göndermiş. Kitapta İlmiye Bergman, Kazım Yedekçioğlu, Nevzat Türkten, Mehmet Ateşoğlu ve Yunus Emre Özulu ile yapılmış söyleşilerin yanısıra şehrin yaşantısına dair orjinal tespitler yer almış.

Palet Yayınları arasında yer alan bu çalışma, akıcı üslubu, dünü hatırlamak isteyenler için değer bir eser. Eline-diline  sağlık Yaşarcığım.

4- ‘Polis Tarihi’

Hüseyin Gülçiçek, 28 Şubat sürecinde Kayseri’de emniyet müdür yardımcısı idi. Terör ve güvenlik şubenin de bağlı olduğu müdür yardımcısı olduğu için sık sık temas ediyorduk. Sonra emekli oldu ve siyasete atıldı. Şimdilerde de ara ara görüşüyoruz. 1990’da başkomiser olarak yaptığı bir araştırmayı bu yıl  “Emniyet Teşkilatı Hakkında Hükümet politikaları-Polis Tarihi’ adıyla kitaplaştırmış.

Tam bir belgesel niteliğinde. Keşke bu kitabı Emniyet Genel Müdürlüğü bastırsaymış. Gülçiçek Müdür’ün eline-diline sağlık.

Mış… Miş… Muş…

00- Başbakan Erdoğan 21 Haziran Cuma günü  saat 14.30’ da Kayseri’de “Milli İradeye Saygı Mitingi” düzenleyecekmiş.

00- Başbakan Erdoğan miting sonrası Kadir Has Stadı’nda G.Kore-Küba arasında oynanacak olan U 20 Dünya Kupası maçının FİFA Başkanı ile birlikte başlangıç vuruşunu yapacakmış.

00-Önceki akşam bir marketin yanında meydana gelen kurşunlamanın perde arkası merak ediliyormuş.

00- MHP İl Başkanı partisinin Pancar Kooperatifi seçimleri ile hiçbir ilgisinin olmadığını söylemiş.

00-Pancar Kooperatifi seçimlerinde şu an için en az 4 ayrı liste görülüyormuş.

00-Haftasonu açılan Mazakaland yoğun ilgi görüyormuş.

ÖZVATAN

SPOR SALONU

 MHP İGM Grup Başkanvekili Halit Demir aradı. Özvatan’a yapılan ve yarım kalan spor salonu ile ilgili  yaptığım yorum konusunda sağolsun bilgilendirme ihtiyacı hissetmiş. Özel İdarelerin belediye sınırlarına her türlü spor tesisi, okul vs yapmak görevidir diye söze başlayan Demir “2005 yılında Encümen kararı ile Özvatan Spor Salonu’na harcanmak üzere 250 bin lira ödenek ayrıldı. Bu ödenek kullanıldı. Ancak, iş bitmedi. Sonraki başvurularımız anlayamadığım nedenlerle sonuçsuz kaldı.Yetmedi, yine anlaşılmayan bir mantıkla 200 bin lira harcayıp yarım salonu bitirme yerine Sadık Yakut’un girişimleri ile bir milyon lira harcayıp yeni bir salon yaptırdık. Diğer salon yarım duruyor. Devletin parasına yazık değil mi? 200 bin lira harcayıp yarım salonu bitiremez miydik?”