VELİ ALTINKAYA


2009-2014 SEÇİMİNİN MUKAYESESİ

2009-2014 SEÇİMİNİN MUKAYESESİ


2009-2014 SEÇİMİNİN MUKAYESESİ

Seçimler bitti. ”Kayseri’de ayağı yere basmayan” bir-kaç açıklamanın dışında ciddi bir sıkıntı olduğu söylenemez.

Ama MHP ve CHP yönetimlerinin sonuçlar dolayısı ile şokta olduğunu net olarak söyleyebilirim.

Zira her iki partinin tepe yöneticileri de bekledikleri oyu alamadı. CHP’liler Büyükşehir’de % 20’nin üzerinde oy bekliyordu. MHP’liler ise Mustafa Özsoy’un  % 38’in üzerinde oy alacağı kanaatindeydi. MHP’liler Melikgazi ve Kocasinan dahil bir çok ilçeyi aldıklarını düşünüyorlardı.

Aslında her iki partideki dostlarımı “aksi sonuca karşı siz de adaylarınız da hazır olsun” diye seçime bir kaç gün kala uyardım. Muhtemelen benim Kayseri geneli için aktardığım sonuçlarla maniplasyon yaptığımı düşünmüş olmalılar.

Dilerim her iki partide bu sonuçlardan ders çıkartır.

Bugünden başlayarak Büyükşehir dahil 16 ilçe sonuçlarını ayrı ayrı bu sütunda değerlendireceğiz.

 Özellikle üç partimizin bu seçimde Büyükşehir’de aldığı oyu yorumlarken bir önceki seçimin büyükşehir oylarını değil, il genel meclisi oylarını baz almamız gerek. 2009 seçimlerinin İGM oyları şöyle:

AK Parti: % 51.1

MHP      : % 25.3

CHP       : %  9.5

Bu seçimlerde SP ve BBP’nin de Kayseri’de  ayrı ayrı  % 4’ün üzerinde oy aldığını belirtelim.

Peki bu seçimde alınan Büyükşehir oylarının oranı ne?

AK Parti : % 59.1

MHP       : % 26.9

CHP        : %  8.9

Bu oranlara baktığımız saman Mehmet Özhaseki’nin partisinin oyunu kendi içinde  % 17 gibi artırdığı görülüyor. Mustafa Özsoy ise aynı mantıkla yaklaştığımız zaman MHP oylarını  kendi içinde % 7-8 gibi artırmış. CHP Adayı Çilsal ise diğer iki ismin aksine oyları % 7 gibi düşürmüş durumda...

Üç belediye başkanı açısından baktığımız zaman Özhaseki’nin en başarılı isim olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

MHP’nin oy oranındaki yaklaşık 2 puanlık artışın Cemaat çevrelerinden gelen oy olabileceğini düşünüyorum. Buna karşın Özhaseki’nin oyunu yükselten en temel faktör ise geçtiğimiz seçimde SP ve BBP’ye oy veren seçilenlerin yarıdan fazlasının bu kez saf değiştirdiğini düşünüyorum.

Büyükşehir’de 4, Melikgazi ile birlikte 5. dönem için seçilen bir belediye başkanının % 60 civarında oy alabilmesi müthiş bir başarı olarak görülmelidir.

Başkan Özhaseki’nin Meclis’le de sıkıntısız çalışacağını sanıyorum. Bu satırları yazdığım dakikada henüz resmi sonuçlar açıklanmamıştı; ama benim belediye başkan adaylarının aldığı oylara yönelik kaba hesaplamama göre  AK Parti  belediye başkanları ile birlikte Melikgazi’den 8, Kocasinan’ dan 6, Talas’dan 5, Hacılar, İncesu, Bünyan, Tomarza, Yahyalı ve Yeşilhisar’dan 3’er, Felahiye ve Akkışla’dan 2’şer,  Pınarbaşı’dan da 1 meclis üyesi çıkartıyor.

Buna karşın MHP Melikgazi, Kocasinan, Talas ve Özvatan’dan 2’şer, İncesu, Develi, Tomarza’dan birer,Sarıoğlan’dan üç olmak üzere Meclis’e 18 üye gönderiyor gibi.

CHP’de Sarız’dan üç, SP ise Yahyalı’dan bir üye gönderecek Büyükşehir Belediye Meclisine...

Bu durumda 17 belediye başkanı ile birlikte 67 üyeden oluşan Şehir Meclisi’nde AK Parti’nin 45, MHP’nin 18, CHP’nin 3 ve SP’nin de 1 meclis üyesi gönderme ihtimali olduğunu belirtelim.

Yukarıdaki rakamlar belediye başkan adaylarının aldığı oydan hareketle eldi edilmiş sonuçlar. Belki bir-iki ilçede küçük değişiklikler yaşanabilir.

AK Parti 11 olan ilçe belediyesi sayısını 12’ye, MHP iki olan belediye sayısını 3’e yükseltirken, CHP ise üç belediyeyi bire düşürdü.

Bu sonuçlarla Özhaseki’nin hizmeti, Mustafa Özsoy’un memuriyeti, Çilsal’ ında  ticari hayatını sürdüreceği muhakkak.

 

00-Yerel seçim sonuçları CHP ve MHP’lileri Türkiye ve Kayseri’de şaşırtmış.

00-Başkan Özhaseki önceki yerel seçimde partisinin % 51.1 olan İGM oyunu % 17 artırarak 59’a yükseltmiş.

00-Memduh Büyükkılıç Kayseri’ nin 16 ilçesinin en yüksek oyunu alarak 4. kez seçilmiş.

00-Mustafa Çelik partisinin önceki yerel seçimin İGM oy oranına kıyasla Yüzde 10’ un üzerinde bir artışla seçilmiş.

00-Baro Başkanı Konaç, seçim sonuçlarını milli iradenin yansıması gibi görmüyormuş.

00-Ahmet Öksüzkaya’nın istifası AK Parti’ye sürpriz olmuş.

 

ÖKSÜZKAYA’NIN

İSTİFASI

Ahmet Öksüzkaya’nın AK Parti’den istifası seçim sonuçlarını hararetli takip ettiğimiz esnada geldi. Öksüzkaya’yı ANAP Melikgazi ilçe başkanlığı döneminden tanırım. Her manada düzgün bir insandır. Cemaate yakınlığını da bilmeyen yoktur. Aslında istifa zamanlamasını da eski dava arkadaşlarına zarar vermemek üzerine kurmuş. Seçimden bir-iki gün öncede istifa edebilirdi. Bu kararının Özhaseki ve diğer adaylara zarar vereceğini düşünmüş olmalı ki sandıklar kapandıktan sonra istifa etti. Keşke etmeseydi. Ama,gelinen noktadan sonra daha fazla durması mümkün değildi. Başka partiye geçmesi ise yanlış olur.