VELİ ALTINKAYA


18 YIL ÖNCE, 6 YIL SONRA

18 YIL ÖNCE, 6 YIL SONRA


Bu konuyu farklı anlatımlarla hemen her yıl yazıyorum.

Dün 25 Aralık’tı. Bir genel seçimin yıldönümü. 25 Aralık 1995 yılında yapılan o genel seçim aslında 3 Kasım 2002 seçimlerinin de ipuçlarını verdi...

25 Aralık 1995’te yapılan seçimlerde Refah Partisi (RP) % 21.38, ANAP % 19.65, DYP % 19.18, DSP %14.54, CHP % 10.71 oy alarak barajı geçmişti. Rahmetli Türkeş’in katıldığı son seçimde MHP % 8.18’lik oyla baraja takılmış, HADEP % 4.7 oy alabilmişti.

Seçimlerde RP’den Abdullah Gül, Salih Kapusuz, Nurettin Kaldırımcı ve Memduh Büyükkılıç, DYP’den Ayvaz Gökdemir ve Osman Çilsal, ANAP’tan (BBP ile ittifak yapmıştı) İbrahim Yılmaz ve Recep Kırış, DSP’den ise İsmail Cem Kayseri milletvekili seçilmişlerdi.

Seçimlerden bir gün sonra, yani 18 yıl önce bugün çıkan gazetelerin manşeti “Halk ‘Anayol’ dedi” şeklindeydi. Yani, malum güçler seçimlerden birinci çıkan Refah Partisi’ni hükümet ortağı etmek istemiyorlardı.

RP 1991’de MÇP ve IDP ile yaptığı ittifakla barajı açmış, 1994 yerel seçimlerinde İstanbul, Ankara ve Kayseri gibi illerde belediyeleri kazanmıştı. Aslında seçmen Rahmetli Erbakan’a, yerel seçimlerden 1.5 yıl sonra yapılan genel seçimlerde de destek vermişti...

 RP İl Başkanı olan Memduh Büyükkılıç milletvekili adaylığı için istifa edince, yerine yönetim içinden Şerafettin Elmastaş seçilmişti.

Bundan tam 18 yıl önce bugün... Yer Talas Yolu üzerindeki RP il binasının toplantı salonu. Saat yanılmıyorsam 12. 00’dı. Masada  o tarihte RP’nin Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olan Abdullah Gül, Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, yeni vekiller Nurettin Kaldırdımcı ve Memduh Büyükkılıç, İl Başkanı Şerafettin Elmastaş ve belediye başkanları Şükrü Karatepe, Mehmet Özhaseki ve Bekir Yıldız vardı.

Gül uzun uzun seçim sonuçlarını değerlendirdi. Ve basın mensuplarından soruları aldıktan sonra Ankara’ya gideceğini söyledi.

 Milli Görüş 26 yıl aradan sonra  ilkkez  birinci parti olmuş ve iktidarın büyük ortağı olma yolundaydı...

Basın toplantısından sonra bir ara Abdullah Gül’le salondaki sütunun yanında karşı karşıya geldik. “Veli seçimler için sen ne diyorsun?” dedi. Mealen şunları söylemiştim.:

“Abi tebrik ederim. Biran önce Ankara’ya gidin. Bugünkü gazetelere bakılırsa sizi iktidar ortağı etmek istemiyorlar. Olursanız dahi bu yapı RP’ye dışişleri bakanlığını vermez. Siz  hiç olmazsa bir devlet bakanlığı almaya bakın” demiştim.

Nezaketli bir insan olan Abdullah Gül cevap vermedi; tebessüm ederek ayrıldı.

Sonra ne olduğu siyasi tarihimizde yazılı.

“Derin yapı”nın zorlaması ile ANAP ve DYP arasında bir hükümet kuruldu. Mesut Yılmaz ve Tansu Çiller birbirinin izine kurşun sıkıyordu. Hükümet üç ay sürmedi.

‘ANAP’la RP hükümet kuracak’ derken, Çiller hamle yaptı ve Refah-Yol kuruldu... Gül, devlet bakanı olmuştu.

Sonrasını duymayan kalmadı... Meşhur 28 Şubat süreci başlatıldı; önce RP, sonra FP kapatıldı ve adeta AK Parti’ye iktidar yolu açıldı. Tabi 1999-2002’de 3.5 yıl iktidar olan Anasol-M Hükümetinin yaşattığı ekonomik krizde bu sürece eklenince 3 Kasım 2002’de yapılan genel seçimlerde AK Parti % 34 oyla, TBMM’de % 65 çoğunluğa ulaştı.

18 yıl önce Dışişleri verilmeyerek devlet bakanı yapılan Abdullah Gül, milli iradenin gücüyle bu kez  başbakan olmuştu... Sonra dışişleri bakanı ve nihayet 27 Nisan ve 367 garabetinden sonra da Türkiye Cumhuriyeti’nin 12. Cumhurbaşkanı...

Nereden nereye...18 yıl önce dışişleri bakanlığı verilmeyen bir Anadolu çocuğu bugün Cumhurbaşkanı ve görevini başarılı bir şekilde yapıyor. Yaşasın cumhuriyet, demokrasi ve milli irade...

Mış… Miş… Muş…

00-AK Parti’nin ilçe belediye başkan adayları bugün-yarın açıklanacakmış.

00- Kayseri’den yeni bakan çıkıp çıkmayacağı merak ediliyormuş.

00- TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu cenaze namazında karşılaştığı Başkan Büyükkılıç’a “Hayırlı olsun doktor” demiş.

00-MHP Develi adayı ilçeye yönelik projelerini açıklamış.

00-CHP İl Başkanı Ayan, Çilsal’ın büyükşehir adaylığı ile ilgili olarak  “Kendi içimizden biriyle yola devam etmek vardı. Ancak...” diyerek ince ince mesaj vermiş.

00-Kayseri Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Osman Elmalı, Kırşehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne atanmış.

00-TESK’e bağlı odalarda ocakta başlayacak seçim öncesi kıyasıya yarış varmış.

 

‘HAYIRLI OLSUN
DOKTOR’

Önceki gün KAYSO Başkanı Mustafa Boydak’ın kayınvalidesinin cenazesi vardı. Cenezaye TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da katılmış. Hisarcıklıoğlu ortalığın toz-duman olduğunu bildiği için Emniyet Müdürümüz Mustafa Aydın’a “Müdürüm Allah yardımcınız olsun” demiş. Bu diyalog yaşanırken Memduh Büyükkılıç ve Ahmet Herdem de orada. Bu diyaloğun öncesinde Hisarcıklıoğlu Büyükkılıç’ı ilk görüşünde “Hayırlı olsun doktor” diyor. Demek ki TOBB  Başkanı Kayseri’den kimlerin aday gösterileceğini takip ediyor, biliyor. Sahi Rifat Bey Hacılar’ın dürüst ve yiğit  başkanı Ahmet Herdem’e ‘hayırlı olsun’ mu, yoksa, geçmiş olsun’ mu dedi?