VELİ ALTINKAYA


11 KİTAP

11 KİTAP


Büyükşehir Belediyesi’nin en çok takdirle takip ettiğim hizmetlerinden biri kültür yayınları. Sayısının yüzü aştığını zannettiğim kitapla Büyükşehir Kayseri kültürüne gerçek manada sahip çıktığını gösteriyor.

Belediyelerin yaptıkları kaldırımlar, parklar, asfaltlar birgün bozulur ve yenilenmek zorunda kalabilir. Ama, şehirle ilgili o kitaplar, onlarca yıl sonra gelecek nesillerin ‘dün’ü  tanımasına neden olur. Oktay Durukan’ın başında bulunduğu Belediye Kültür Sanat  Başkanlığı bu noktada önemli çalışmalara imza attı. Son olarak kısa süre önce 11 yeni kitap daha Kayseri’ye armağan edilmiş. Bu kıymetli eserlerle ilgili birkaç cümle etmek isterim.

‘Kayseri Ansikpoledisi’ nin 3. cildi yayımlanmış. Çok az şehir bu kadar hacimli bir ansiklopedi çalışması yürütebilir. Ansiklopedi’yi yayıma hazırlayan Fatih Gökdağ ile ara ara telefonla görüşüyoruz. Şahsen üzerime düşen her konuda yardımcı olmaya çalışıyorum. Bu güzel çalışmanın 3. cildinde ‘H’ ile ‘K’ harfleri arasındaki bilgilere yer verilmiş. Her ciltte bir öncekindeki eleştiriler de göz önünde bulunduruluyor. Çok az şehre nasip olmuş hacimde bir çalışma. Tamamlandıktan sonra ek yapmak, metin çıkartmak çok daha kolay olacak.

‘Hayırseverlerimiz ve Kayseri’ bir diğer çalışma. İrfan Birol kardeşimin Türk Kızılay’ı Kayseri Şubesi’ne katkı verenlere yönelik  nefis bir çalışması. Büyükşehir bu çalışmayı da yayımladı. Sağolsun bu çalışmayı daha önce Kızılay Başkanımız Ayhan Uzandaç takdim etmişti. İrfan Birol son yıllarda bu noktada güzel çalışmalara imza atıyor. Eline sağlık. Geniş hacimli eserde Kızılay’ın tarihçesinin yanısıra çalışmalarına katkı verenler de tanıtılmış.

Eserler arasında sevgili Uğur Yurt’ın iki çalışması da yer almış. Her iki çalışmayı da  kamuoyuna takdim edilmeden önce  görme imkanı bulmuştum.

‘Raylı Sistemin Kayseri Yolculuğu’ adlı eserde Uğur,1979’da başlayan raylı sistem çalışmalarını yer yer hicvederek aktarmış. Gazete küpürleri, resmi belgeler, eleştirilerle dolu bir belgesel çalışma olmuş.

‘Sporda Kayseri Modeli’ de yine Uğur kardeşimin güzel bir çalışması. Kayseri’nin spor tarihine az yer verilen çalışmada daha çok da Başkan Özhaseki’nin stat yeri takası ile yaptığı on kadar modern spor tesisi merkezli bir çalışma gerçeklmeştirmiş. İlave olarak Yamula Barajı, Erciyes Projesi ve Hariklar Diyarı da sportif odaklı renkli fotoğraflarla tanıtılmış. Uğur’un eline sağlık.

 ‘Kayseri Girişimciliğinin Dinamikleri”  değerli dostum Prof. Dr. Ali Kaya tarafından yazılmış bir eser.  Kayseri’nin siyasi dehasını Kültepe’den başlatan çalışma bazı uluslararası girişimcilerle, çok sayıda Kayserili girişimcinin portrelerini de aktarmış.

 ‘Germir’ Kayseri’nin en eski ve önemli yerleşim merkezlerinden biri. Özellikle  15. asırdan 20. asrın ilk yıllarında Türk, Rum ve Ermeniler’in içiçe yaşadığı bir tarih hazinesi Germir. Bu güzel diyarı İmar ve Şehircilik daire Başkanı Ayşe  Önder ve arkadaşlarından oluşan “güzel” bir ekip kaleme almış. Fotoğraflar tek kelime ile şahane...

‘Kültepe-Kaniş, Anadolu’da İlk Yazı İlk Belgeler’ adlı çalışma  Prof. Cahit Günbattı’ya ait. Rahmetli Tahsin Özgüç’ün eseri olan bu kazı çalışmaları ve bu güzel şehrin tarihinin başladığı Kültepe-Kaniş fotoğrafları zengin bir tahlille kitapta yer almış.

‘Hacıkılıç Mahallesi’  usta gazeteci Hasan Sami Bolak’ın güzel bir eseri. Ağırlıklı olarak Kayseri ağzı ile kaleme alınmış bu çalışma dilerimki tüm mahallelere yönelik yayımlanabilsin.

‘Kayserili Çağdaş Üç Şairimiz Kami-Remzi-Galip’ i Ahmet Emin Güven ölümsüzleştirmiş. Doğrusu bu üç isimden sadece Ahmet Remzi’nin adını duymuştum. Diğerlerini de en azından ben bu eser dolayısıyla öğrenmiş oldum.

‘Mazideki Şehir’ 30 küsür yıl önce tanıdığım rahmetli Ümit Fehmi Sorgunlu’nun hikayelerini oğlu Aykut Avni Sorgunlu bu eserde toplamış. Ne güzel. Merhumu bir daha anmamıza vesile oldular.

‘Yılanlı Dağı’ Kayseri’nin bir güzel insanının romanının adı. Av Süleyman Sağlam iyi bir hukukçu olduğu kadar, iyi bir kalem, söz ustasıdır da. Süleyman Sağlam’ın  bütün romanlarını bir çırpıda okuyabilirsiniz. Eline sağlık.

 Başta Başkan Özhaseki ve Oktay Durukan olmak üzere bu çalışmalara katkı veren herkese minnet duyuyorum.

Mış… Miş… Muş…

00- YSK aday olmak isteyen kamu görevlileri ile parti yöneticilerinin 1 Aralık saat 17.00’a kadar istifa etmelerini istemiş.

00-Üç belediyede çalışıp da adaylık hesabı yapanlar uzun süredir büyüklerinden “Yeşil ışık” bekliyormuş.

00- MHP Büyükşehir aday adayları “Yoklama” yapıyormuş.

00- Kurban Bayramı partilerde aday adaylarının gösterisine vesile olacakmış.

00- CHP ve MHP’nin adaylarını ilan ettiği  Sarız’da AK Parti’nin aday adayı sayısı 10’u geçmiş.

00- Büyükşehir Belediyesi’nin kültür yayınları takdir görüyormuş.

  • Gaziler genelgeye rağmen maçlara alınmamaktan dertliymiş.

YSK TAKVİMİ

 ERKEN AÇIKLADI

Daha önce bu sütunda Yüksek Seçim Kurulu’nun 29 Aralık gibi yerel seçimlere yönelik takvimi açıklayacçağını yazmıştım. Kurul, normalde 90 gün olan seçim takvimini adeta 120 güne çekti. Kurul kararı ile aday olmak isteyen kamu görevlileri, kamu kuruluşu niteliğindeki meslek örgütleri ve parti yöneticileri 1 Aralık saat 17.00’a kadar istifa edecek. Çok sayıda memurun hemen parti için aday adaylığı hesabı yaptığını beliyoruz. Bu açıdan bu takvim önemli. Daha çok da parti yönetiminden istifa edecekler açısından önemli. Kayseri için MHP ve CHP il başkanlarının istifasını beklemiyorum. Bakalım AK Parti İl Başkanı nasıl bir karar alacak? Bu arada AK Parti’de aday adaylarının 1 Kasım’a kadar partiye başvurularını yapması gerekiyor.