ZİRAAT ODALARI KOORDİNASYON BAŞKANI GÜNEŞ

ZİRAAT ODALARI KOORDİNASYON BAŞKANI GÜNEŞ

ÇİFTÇİNİN TEK UMUDU HUBUBAT'A”

Nisan  ayında yaşanan  aşırı soğuklar  ve don olayları  ekili ve dikli  alanlarda  büyük  kayıplara neden olurken  tablonun  tam olarak ne olduğunu sorduğumuz  Kocasinan  Ziraat  Odası Başkanı ve Ziraat Odaları Koordinasyon  Başkanı   Abdülkadir Güneş yaptığı değerlendirmede 2015 yılının ilk çeyreği  yağış açısından iyi bir dönem olmakla birlikte yaşanan don  olayları ve aşırı soğuklar  meyve  üretimini ‘Yok' seviyesine indirdi. Bu nedenle şimdilerde çiftçinin tek umudu hububat hasatında. Rekolte  yüksek gerçekleşirse  yüzü gülecek””

Beyaz bereketin meyve bahçelerindeki ürünlerin çiçek ve tomurcuk dönemine denk gelmesiyle ortaya çıkan  don olaylarının  meyve üretimini  olumsuz yönde etkilendiği  belirtilerek, çiftçinin umudunun  hubat rekoltesinde olduğu vurgulandı. 

Konu ile ilgili olarak  haber ekibimize değerlendirmede bulunan  Kocasinan  Ziraat  Odası Başkanı ve Ziraat Odaları Koordinasyon  Başkanı   Abdülkadir Güneş Türkiye'de ve Kayseri'de şuana kadar yağış problemi yok. Hububat ekimlerimiz var. Mısırı, yonca, ayçiçeği ve pancar gibi ürünleri yeni ekiliyor. Bunların ekileceği zaman bellidir. Kayseri'de sulama barajların tamamı dolmuş durumda. Bahçecik, Sarımsaklı ve küçük sulama göletlerimiz dolmuş durumdadır. Yağışla ilişkili hiçbir problemimiz yok” ifadesini kullandı…

2014 yılında ilimizdeki  meyve bahçelerinin tamamını  soğuk aldığını hatırlatan Güneş, 2015 yılında da yine aynen meyve bahçeleri soğuk aldı. Kocasinan İlçesinde şuan kaysı dikili alanların yüzde yüzünü soğuk aldı.  Kayısı hiç kalmadı. Elmaların yüzde 60-70'i soğuktan etkilendi. Geri kalan kiraz ve armutlar ise yeni açıyor inşallah onlarda bir problem yaşamayız. Bu konuda Yeşilhisar ve Yahyalı Oda başkanlarıyla görüşmelerim oldu. Yeşilhısar ve Yahyalı' da geçen yılki elmalarımızın başına gelen soğuktan gelen zarar aynı bu sene de yaşandı. Elma ve kayısı üreticimiz çok zor durumdadır. Geçen yıl sigorta bunların bir kısmını ödedi bir kısmını ödemedi. Sigortadan muzdaripiz. Çiftçilerimiz sigortalarını yaptırıyor ancak elma üreticilerinin sigortasının yaptırdığı koşullar var. Eğer elma ve kiraz çiçek açarken bu zamanda soğuk alırsa TARSIM ödüyor. Tomurcuk döneminde maalesef TARSIM ödemiyor. Bu yüzden sigortadan da faydalanamıyoruz. Sigortaya verdiğimiz para da boşa gidiyor. Bu sene elma üreticimiz soğuktan çok etkilendi. Ne yapacaklarını da bilmiyorlar. Çünkü çiftçilerimiz her şeylerini elmaya bağladı. Geçen yıldan kalma elma üreticilerimizin kredi borçları var. İnşallah devletimiz buna bir çözüm getirir” diye konuştu.

Güneş sözlerinin devamında  Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü  ekiplerinin  Kayseri ve ilçelerinde meyve bahçelerinde hasar tespit yapmaya başladıklarını hatırlatarak  Bir haftadır çalışmalar devam ediyor. Soğuk ve don olaylarından gördüğümüz zarar şuana kadar elmada yüzde 70-80, kayısıda yüzde 100 civarındadır. Yeşilhısar ve Yahyalı da kiraz ve armut için yüzde 70-80 civarındadır. Üreticimiz yine bu sene perişan oluyor. Bizim tek bir isteğimiz Tarım Sigortasının  kapsamını genişletmesi. Kayısı, kiraz, elma da çiçek döneminde zarar görürse ödeme yapıyor ama tomurcuk döneminde ödeme yapmıyor. Biz sigortayı yaptırsak da boşa gidiyor. İki yıldır yaptırdık TARSIM bu konularda ödeme yapmadı paramız boşa gitti. Hububatta ise TARSIM yangın ve dolu da para ödüyor. Kuraklığa ve dön kesmesine ödemiyor. Sigortayla çok kapsamlı çalışamıyoruz. Sigortanın yarısını yani yüzde 50'sini devlet karşılıyor. Ama geniş kapsamlı bir sigorta değil. Biz bunun bütün ürünlerimizde genişletilmesini istiyoruz. Çiftçilerimizin geçen yıldan Tarım Kredi ve ziraat Bankalarına borçları var. Geçen yıl hasardan dolayı bu borçlar yüzde 7 gibi faizle ertelendi. Biz bu sene iki tane borç ödeyeceğiz. 2014 ve 2015 yılı borçlarını nasıl ödeyeceğimizi bilmiyoruz. İnşallah hububatımız iyi olur. Çiftçimize hayırlı uğurlu olur” ifadelerini kullandı.

Sözlerinin sonunda et fiyatlarına da değinen Güneş, Et fiyatları Türkiye'de olduğu gibi Kayseri'de de yüksek. Et fiyatların yüksek olması üreticiye fazla para kazandırmıyor. Keşke marketlerde et fiyatları düşük olsa da vatandaş dilediği gibi et yese. Biz eti pahalı sattığımız zaman pek fazla karımız olmuyor. Gidiyoruz pazara küçücük danayı 4 bin TL'ye alıyoruz. Aldığımız danadan ne kadar kar edebiliriz. Et fiyatlarının yüksek olması bizim üreticimizi fazla kara geçirmiyor. Şuan saman fiyatları uygun.  Hasat döneminde bu sene saman çok olur. Ama et fiyatlarımız yüksek. Et fiyatlarının aşağı çekilmesi lazım kı pazardaki hayvanlarında fiyatı düşsün. Et fiyatlarının yüksek olması bizim işimize gelmiyor” dedi.



“madde bağımlılığı” eğitim programı

İhtiyaç sahibi ailelere ‘220 ton süt’ desteği

Pazar kültürü Melikgazi’de hayat buluyor

Uğurevler’e modern pazar yeri

yol yenileme çalışmaları ile ulaşım ağı genişliyor

Kabakcı'dan halk oyunları ekibine tebrik

Bilgi yarışmasını 'Melikgazi Merkez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi' kazandı

“Kentsel dönüşümün can damarı olan ana yolu tamamlıyoruz”

Vali Çiçek, öğrencileri ilmek ilmek işliyor

Türkiye’nin gözde turizm mekanı olacak

Talas Sporcu Fabrikası göğüs kabartıyor

Bilim Merkezi'nden Kız Çocukları Günü'ne özel söyleşi

Brüksel’de Avrupalılara hitap edecek

Avrupa Spor Şehri Kayseri'ye "Spor Köyü" Projesi

Bir daireyi farklı kişilere sattığı iddia edilen müteahhidin yargılanmasına başlandı

Öğrenciler Mareşal Fevzi Çakmak’ı andı