ZERİD VE ANADOLU SAKATLAR DERNEĞİ

ZERİD VE ANADOLU SAKATLAR DERNEĞİ

Zihinsel Engellilerin Eğitimi Rehabilitasyonu ve İstihdamı Derneği (ZERİD) ile Anadolu Sakatlar Derneği Dünya Engelliler günü nedeniyle Atatürk Anıtı’na çelenk koydu. Kayseri’de Dünya Engelliler günü dolayısıyla Anadolu Sakatlar Derneği ile

ZERİD Kayseri Dernek Başkanı Hasan Aykülteli “Türkiye nüfusunun yüzde 12.29’una denk gelen 8.5 milyon engelli var. 3 Aralık günü toplumumuzda vatandaşlarımızın sorunlarından ve nasıl yaşadıklarından haberi dahi olmadığının sayısı on binleri aşan engelli vatandaşlarımız yaşamaktadır. Engelli gruplar içinde en şanssız olanı da zihinsel engellilerdir. Zihinsel engelliler bir ömür boyunca yardıma muhtaç halde yaşamak zorundadır” dedi.
Aykülteli “Engellilerin eğitim imkânları açısından karşılaştıkları daha sonra istihdamları açısından da sorun yaratması dikkat çekicidir. Engelli çocuklar okul öncesi eğitim almalıdır. Ayrıca yetişkin engelliler için örgün ve yaygın eğitim bir hayli kısıtlıdır. Öncelikle örgün eğitim içerisinde ilköğretimden sonra liselerde özel eğitim sınıflarının il ve ilçelerde açılması engellinin ikamet ettiği yerde eğitimini tamamlamalıdır” diye konuştu.
“Engelli vatandaşlar için en önemli sorunların başında İstihdam gelmektedir. Her beş engelliden biri yüzde 21,7 iş piyasasında yer almaktadır. Engellilerin iş piyasasına katılmasının bu kadar düşük olmasının nedeni eğitimli bir meslek sahibi engellinin azlığıdır” diye konuşan Aykülteli “ toplumun engelli kişilere karşı ön yargılı bakışı, ulaşabilirlik sorunları, iş yerinde uygun ortamın yer almaması ve iş yerine teşvik ve cezanın etkin işlenmemesidir” ifadesinde bulundu.
Anadolu Sakatlar Derneği Kayseri Şube Başkanı Osman Kılıç ise yaptığı açıklamasında “Burada toplanmamızın nedeni 3 Aralık Dünya Engelliler günüdür. Keşke dünyada ve ülkemizde engelli kardeşlerimiz olmasa da bizde böyle bir günü kutlamak zorunda kalmazsak, ama maalesef sadece ülkemizde her zaman dile getirdiğimiz gibi 8.5 milyon engelli var. Bir ailede bir engelli varsa o ailenin hepsini bu durum ilgilendiriyor, bu 8.5 milyon kişiyi 4, 5 kişi ile çarptığımızı düşününce ortaya ne denli büyük bir kitlenin ortaya çıktığını görüyorsunuz” dedi.
Kılıç “Her ay erişebilirlikle ilgili mimari engellerin kaldırılması için eğitimler veriliyor. Bu konusunda bilgi veren oturduğu yerden yazıyor fakat uygulamaya gelince bu engelliye yansımıyor. Erişebilirlik konusunda böyle giderse bir 8 yıl bir 18 yıl daha uzayacaktır” diye konuştu
Yapılan açıklama sonrasında engelliler polislerle hatıra fotoğrafı çektirdi.



Sosyal medya fenomeni toprağa verildi

Akrep yedikten sonra hayatını kaybeden adam toprağa verildi

Ahmet Özsarıyıldız hayatını kaybetti

Eşini rehin alan şahsı böyle ikna etti: "Ben sana kurban olurum"

Başkan Büyükkılıç, eşi ile 'Kayseri Yağlaması' yaptı

Sedat Kılınç’ın acı günü

Kayseri’de yılın ilk bebeği ‘Ceylin’ oldu

Can dostların huzurlu yuvası Talas Pati Evi

Annesinin böbreği sayesinde hayata tutundu

Kayseri’de 26 farklı noktada 302 polis ile asayiş uygulaması

AK Parti İlçe Başkan Yardımcısı son yolculuğuna uğurlandı

Down sendromlu Büşra'nın gelinlik hayali gerçek oldu

Melikgazi’de geleneksel salça kaynatma günleri başlıyor

Ağabeyini sırtında taşıyor

Büyükkılıç, İmam Hatipliler Derneği Aile Pikniği'ne Katıldı

Sinemaya Günleri Belsin ve Kazım Karabekir ile Devam Etti