YRD. DOÇ. DR. ŞABAN KARAYAĞIZ:

YRD. DOÇ. DR. ŞABAN KARAYAĞIZ:

?SINAV STRESİNE KARŞI ÖNLEMİNİZİ ALIN?

 

YGS sınavına sayılı saatler kala öğrencilerin heyecan ve stres düzeyleri de artıyor. Bu zorlu süreçte anne- babalar da çocukların motivasyonunda önemli rol oynuyor. Nefes egzersizleri, eksikliklere takılmak yerine olumlu düşünmek ve ailece kaliteli zaman geçirmek gibi önlemler başarılı sonuçlar alınmasına yardımcı olurken Yrd. Doç. Dr. Şaban Karayağız haber ekibimiz aracılığı ile adaylara sınav stresini yenmenin yolları hakkında bilgi verdi.
Yaklaşan YGS sınavı öncesi haber ekibimiz aracılığı ile sıva girecek olan adaylara tavsiyelerde bulunan YRD. DOÇ. DR. ŞABAN KARAYAĞIZ yaptığı değerlendirmede sınav yaklaştıkça öğrencilerde sınavın nasıl geçeceğine ve sonuçlarına dair önemli endişeler görüldüğünü hatırlatarak, ? Korku, tehlikeyi yok etmek ya da ondan kaçmak için bir sinyal görevi görürken; ?Nesnesiz korku´ olarak tanımlanan endişe, daha içsel süreçlere bağlı olarak gelişmektedir. Endişeli öğrenci sürekli kendisi ile uğraşır, eleştirir ve tatminsizlik hisseder. Daha rahat yapıdaki öğrenciler ise sınavı objektif güçlükler içinde görerek ona göre hazırlık yapabilir? ifadesini kullandı?
Sınav öncesi, konsantrasyon zorluğu, panik reaksiyonları ve sindirim sistemi bozuklukları gibi birtakım bedensel rahatsızlıkların adayları etkileyebileceğini belirten Yrd. Doç. Dr. Krayağız ?Konulara hakim olunduğunda; endişenin yerini güven, huzursuzluğun yerini konsantrasyon almaktadır. Öğrenmede belirsizlik kalırsa bunun psikolojik belirsizlik duygusuna ve endişeye dönüşmemesi mümkün değildir? diye konuştu?
Yrd. Doç. Dr. Karayağız bu süreçte ailelere de görev düştüğünün altını çizerek ?Sınav kaygısı yaşanırken, ailelerin çocuklarına olumlu motivasyonda bulunmaları gerekir. Sınava girecek öğrencilere sonuca değil, sürece odaklanmanın gerekliliği hatırlatılmalıdır. Her aile küçüklükten itibaren çocuğunun yeteneklerini ve ilgi alanlarını takip etmeli ve bu alanlar doğrultusunda çocuktan beklentide bulunmalıdır. Sınav stresi yaşayanlar içsel konuşmalarında olumsuz cümlelerden arınmak için çabalamalı, olumsuz düşünceler yerine alternatif olumlu düşünceler içinde olmalıdır? dedi..
Yrd. Doç.Dr. Krayağız sözlerinin sonunda ?Son ana kadar ders çalışmayın? tavsiyesinde bulunarak ?Bunun yerine aile ve arkadaşlarla keyifli aktiviteler gerçekleştirilmelidir? dedi ve ekledi ?Beden ve zihnin birbirini etkilediği unutulmamalıdır. Bu nedenle sınav döneminde doğru beslenme ve uyku düzeni çok önemlidir. Bunların yanında çok yorgun hissettirecek aşırı egzersizden, fazla uyarıcı maddelerden kaçınmak gerekmektedir. Son ana kadar ders çalışmak kişinin gevşemesine izin vermeyeceği için sınav sonucunu etkilemektedir?
Haber : S.ERDOĞAN



ERÜ Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı’na EMG Cihazı Bağışladı

Nöroloji Uzmanı Dr. Handan Bilgin: “Epilepsi hastalığı tedavi edilebilir”

Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı