YEŞİLHİSAR'DAKİ 'KÜÇÜK PARİS' TURİZME KAZANDIRILMAYI BEKLİYOR

YEŞİLHİSAR

Eski adı Potamya, yeni adı Başköy olan mahallede 1800'lü yıllarda yapılan tarihi evler turizme kazandırılmayı bekliyor

Kayseri'nin Yeşilhisar ilçesinde 'Küçük Paris' olarak bilinen eski adı Potamya, yeni adı Başköy olan mahallede 1800'lü yıllarda yapılan tarihi evler turizme kazandırılmayı bekliyor.  

Bilinen ilk adı Potamya olan daha önce Ortaköy şimdide Başköy olarak bilinen mahalle Roma döneminde mavcuran, Potamya ve kavasos birleşik kent yeni adıyla Başköy muhteşem mimarıyla dikkat çekiyor. Başköy mahalle Muhtarı Yusuf Tuncer Kapadokya'nın merkezi olan Potamya'nın turizme kazandırılmasını istiyor.

  Başköy Mahalle Muhtarı Yusuf Tuncer "Burada Rumlardan kalma bir ilkokul var, tarihçesi 1820 yıllarına ait. Ayrıca tarihi Rum evlerimiz var onlarda aynı iki bin yıl önce yaşanmış mübadele döneminde Rumlar gitmiş onun yerine Türkmenler ve Selanik tarafından gelen göçmenler var. Burası daha önce karakol olarak kullanılıyordu, sonra ise 1923 yılında ilkokula çevrildi. Köyümüzün içinde tarihi evlerimiz var, kiliseden dönme bir camimiz var. Camimiz Rumlardan kalma, Cumhuriyetten sonra mübadele döneminde kiliseden camiye çevrilmiş, fakat afattan dolayı şuanda kullanılmıyor. 1800'lü yıllarda yapılmış tarihi evlerimiz var, şuanda vatandaşların bir kısmı oturuyor bir kısmı afattan dolayı yeni yerleşim alanına gitti. 2014 yılında bir kaya yuvarlanması neticesinde 1 kişi kayanın altında kalarak vefat etti. Yetkililerden tarihi yerlerimize kamera takılmasını istiyoruz. Hazineciler burada cirit atıyor, hazinecilerin önüne geçmek için kamera takılması şart. Yetkililerden buraya sahip çıkmalarını ve turizme kazandırmalarını istiyoruz. Kapadokya'nın merkezi bizim burası, buranın eski ismi 'Potamya'dır" dedi.

  Muhtar Tuncer "Kaymakamımız, Belediye Başkanımız burayla ilgileniyorlar sağ olsunlar. Fakat bu binalar bakım istiyor, bakım yapılmazsa kısa süre içinde yıkılacak. Yetkililerden binalara bakım yapmalarını ve turizme kazandırmalarını istiyoruz" ifadelerini kullandı.


Haber Kaynak : İHA

Ahmet Özsarıyıldız hayatını kaybetti

Eşini rehin alan şahsı böyle ikna etti: "Ben sana kurban olurum"

Başkan Büyükkılıç, eşi ile 'Kayseri Yağlaması' yaptı

Sedat Kılınç’ın acı günü

Kayseri’de yılın ilk bebeği ‘Ceylin’ oldu

Can dostların huzurlu yuvası Talas Pati Evi

Annesinin böbreği sayesinde hayata tutundu

Kayseri’de 26 farklı noktada 302 polis ile asayiş uygulaması

AK Parti İlçe Başkan Yardımcısı son yolculuğuna uğurlandı

Down sendromlu Büşra'nın gelinlik hayali gerçek oldu

Melikgazi’de geleneksel salça kaynatma günleri başlıyor

Ağabeyini sırtında taşıyor

Büyükkılıç, İmam Hatipliler Derneği Aile Pikniği'ne Katıldı

Sinemaya Günleri Belsin ve Kazım Karabekir ile Devam Etti

Kuru ekmek satarak geçinmeye çalışıyor 

DAYANGAÇ VE DEMİR AİLELERİ’NİN MUTLU GÜNÜ