YENİ ANAYASA KONUSUNDA TERDDÜT KALMAMIŞTIR

YENİ ANAYASA KONUSUNDA TERDDÜT KALMAMIŞTIR

ŞUBE Başkanı İsmail Ruhlukürk¬çü, “Dünyanın mevcut konjonktüründe, MÜSİAD, ülkemizin hem siyasal, hem de ekonomik anlamda geldiği konumu itiba¬riyle ve ileriye dönük hedefleri doğrultu-sunda gerçekleştirmesi gereken yapısal reformlara işaret etme

MÜSİAD, toplumsal uzlaş­maya dayalı “sivil” bir “yeni anayasa” ide­alini gönülden desteklemektedir. Bu ana­yasanın, toplumda varılacak mutabaka­ta dayalı, sivil siya­setçe şekillendiri­len ve halkın onayıy­la kabul edilen, bir “toplum sözleşmesi” olması gerektiğine inanmaktadır” dedi.

 

Yapılan açıkla­mada; Türkiye’de 1876 tarih­li ilk Anayasa’dan, 1982 tarihli son Anayasa’ya kadar 5 Anayasa yapıldığını hatırlatılarak, “Yapı­lan bu Anayasa’ların ortak noktası, yapım sürecinde “siya­sal katılım” eksikliğidir. Toplumsal katı­lımı sağlamak yerine, topluma dayatılan bu Anayasalar, “demokratik meşruiyet­ten” mahrum kalmıştır. Darbelerin ve bir önceki düzene duyulan tepkilerin ürünü olan Anayasalar, geniş katılımlı bir müza­kere sürecine ve ortak akla dayanmamış­tır” dendi.

 

YENİ ANAYASA KONUSUNDA

 

TEREDDÜT KALMAMIŞTIR

 

Giderek artan “sivil anayasa” söyleminin, özünde iki talebi barındırmaktadır. Bun­lardan biri, darbelerle yapılmış anaya­sa yerine, sivil toplumun katılımı ile bir anayasa yapılması; diğeri ise, demokratik kurumlar üzerindeki vesayet görüntüsü­ne son verilmesidir. Bu bağlamda, özel­likle 177 maddeden oluşan 1982 Anaya­sası üzerinde, 1995 değişiklikleri ile katı­lımcı demokrasinin önündeki bazı engel­ler kaldırılmış, 2001 değişiklikleri ile öz­gürlükler rejimi güçlendirilmiş ve 2010 değişiklikleri ile de yargı reformu gerçek­leştirilmiştir. Sonuçta yarıya yakın mad­desi değişen 1982 Anayasa’sının bütün­lüğü kaybolmuştur. Dolayısıyla yeni bir anayasanın gerekliliği konusunda, top­lumda artık herhangi bir tereddüt kalma­mıştır. Yeni anayasanın, anlaşılır ve sade bir sistematiğe sa­hip olması gerek­tiği, geniş çevreler­ce paylaşılan bir ka­nıdır. Resmi ideolo­jiden arınmış, tüm toplumu kucak­layan, devletin te­mel niteliklerini ko­ruyan, özgürlükle­ri evrensel norm­lar seviyesine çıkar­tan, tam demokra­tik kurumsallaşma­yı sağlayan ve siya­sal katılım kanalla­rını açan bir içerik, yeni anayasaya ilişkin ortak beklentiler­dir. Beklentilerin karşılanabilmesi, öneri­lerin somutlaşmasına bağlıdır” dendi.

 

Açıklama şu şekilde devam etti:

 

MÜSİAD, bugüne kadar, 1982 Anayasası’nda özgürlükler lehine yapılan “kısmi değişikliklere” tam destek vermiş­tir. Ancak bugün, güçlenen Türkiye’nin önünü açacak ve toplumsal uzlaşmayı sağlayacak, “yeni anayasa” yapılması ge­rektiği yönünde inancı tamdır. Meclis­te temsil edilen partilerin, yeni bir anaya­sa yapımına ilişkin “uzlaşma arayışında” attıkları ilk adım, sivil toplumun gelişti­receği somut önerilerle desteklenmelidir. MÜSİAD, yeni anayasadan “beklentileri­ni”, daha önce hazırlamış olduğu “genel raporlar”da dile getirmiştir.

 



“Türkiye Yüzyılı kadınların yüzyılı olacak”

"Filistin'de 7 bin 700 kayıp Filistinli var"

“Güçlü Türkiye için milli ve manevi değerlere sahip çıkmak zorundayız”

Başkan Yalçın yeniden Talas adayı

Kayseri’de Cumhur İttifakı adayları tanıtıldı

Başkan Büyükkılıç'tan Cumhur İttifakı ile istişare toplantısı

Başkan Büyükkılıç, AK Parti Kadın Kolları MKYK Üyesi Arslan'ı ağırladı

"Yeni projelerimiz ile hiçbir talebi geri çevirmeden değerlendireceğiz"

Büyükkılıç: “Ustalık anlayışı içerisinde en güzel çalışmaları yapacağız"

Akar ve Büyükkılıç, üreten kadınlarla buluştu

Genel merkezimiz neyi uygun görürse biz o noktada devam ederiz

Başkan Büyükkılıç, AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’na katıldı

AK Parti Genel Başkanvekili Elitaş: “AK Parti oylarını patlatacağız”

Başkan Büyükkılıç, AK Parti Merkez İlçe Teşkilatları Ortak Yönetim Kurulu Toplantısına katıldı

AK Parti Kayseri’de yerel seçim mesaisi başladı

Özdemir sordu, Bakan Özhaseki yanıtladı