YAHYALI BELEDİYE BAŞKANI ESAT ÖZTÜRK İLE

YAHYALI BELEDİYE BAŞKANI ESAT ÖZTÜRK İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

ÖZTÜRK  ?BELEDİYE  BAŞKANLIĞI  HAVA ATMA YERİ DEĞİLDİR??

Sevgili Okurlarım ?Hafta´nın Röportajı´nda ilimizin renkli simalarını sizlerle  buluşturup, kafanızdaki  soru işaretlerini  kaldırma anlamında  gayret göstermeye devam ediyoruz? Bu hafta da yine ilginizi çekip keyifle  okuyacağınız bir ismi  sayfamıza konuk ettik.   Bu haftaki konuğumuz  yaklaşık 30 ay önce Yahyalı Belediyesi  koltuğuna oturan Esat Öztürk oldu?  Sayın Öztürk ile göreve geldiği günden bu  yana Yahyalı İlçesi´nde  gerçekleştirilen  çalışmaları  masaya yatırıp  irdeledik? 

C.ÜSTEN: Sayın  Esat Öztük sohbetimize sizi okurlarımıza tanıtarak  başlamak istiyorum? Gerçi Kayseri kamuoyu sizi kısmen de olsa tanıyor? Uzun yıllar Kocasinan Belediyesinde  Başkan Yardımcısı olarak görev yaptınız ama yinede kısaca kendinizi tanıtırmısınız?

BELEDİYE  BAŞKANLIĞI  HAVA ATMA YERİ DEĞİLDİR?

E.ÖZTÜRK:  Ben 1961 yılı Yahyalı doğumluyum. İlk ortaokul lise tahsilimi Yahyalı da yaptım Yahyalı İmamhatip Lisesi  mezunuyum. 1981 yılında Kayseri merkezde  İmam ? Hatip  olarak göreve başladım. 14 yıl Diyanet Teşkilatı´nda çalıştım. Bunun 1 yılı il müftülüğümüzde memur olarak, geriye kalan 13 yılında mihrapta hizmet etmeye çalıştık?  Tabi kaderde belediyecilikte varmış ? İyi biliyorum ben 1995 yılının ilk aylarında Kocasinan belediyesinde insan kaynakları müdürü olarak göreve başladım. Tabi üniversite mezunuyum bu arada iktisat fakültesi mezunuyum. 7,5 yıl müdürlük görevinden sonra takdir ilahi Başkan Yardımcılığı da nasip etti?  12 yılda Kocasinan belediye başkan yardımcılığı yaptım? 2013 yılı 1 Kasım itibariyle görevimden  ayrılmış oldum.  İstifa etmeme  2 saat kala belediye başkanı olacağım gibi bir düşüncem yoktu doğrusu?   Çünkü kurumsal bir yerde belediye başkan yardımcılığı yapıyoruz, maddi yönden buradan çok daha iyi imkanlar olmasına rağmen tabi iş doğduğumuz yer olunca vefa diyelim?   Kayseri deki markalaşmış bir şehrin tecrübelerini buraya aktarıma  adına sağ olsun büyüklerimiz böyle uygun görmüşler?   Yani kendi hesabımızda olmadığı halde takdiri ilahi diyorum ben?  1 Kasım 2013 itibariyle istifa etmiş olduk adaylık için? 30 Kasım´da da %60 oy oranıyla seçilmiş olduk?  Tabi belediye başkanı fedakarlık isteyen birazcık böyle mesai mefhumunu gözetmeyen,   güler yüzlü hizmeti seven insanların yeri doğrusu?  Her konuşmamda söylüyorum :  belediye başkanlığı hava atma yeri değil hele taşrada,güler yüzlü olacaksınız insanların cenazesinde - mutlu günlerinde yanlarında olacaksın, onlara geldiği zaman adam gibi davranacaksınız, adam gibi duruş - adam gibi ilgileniş diye bu şekilde özetlemiş olalım.

C.ÜSTEN :  Belediye başkanlığı süresinde neler yaptınız? Koltuğa oturduğunuz andan itibaren ne gibi eksiklikler gördünüz ?  Ogünde bugüne hayata geçirdiğiniz projeler neler?

BİZ  ŞELALELER DİYARI, ELMAN´NIN VATANIYIZ?

E.ÖZTÜRK:  Biz ilk logomuzu yenileyerek işe  başlamış olduk?  Yeni  tasarlanan  logomuza baktığımız zaman bir elma diyarı olduğumuz  vurgulanarak  başlangıç yapılmıştır?  Biz çok kıymetli  hatta dünyanın en tatlı elmasını lezzetini taşıyan iklim olarak  toprak olarak minareler olarak bir coğrafyada yaşıyoruz?  Elmamızın içerisine biz 6- 7 tane değerimizi logonun içine yerleştirdik.  Tabi profesyonel bir çalışma oldu.  İyi biliyorum ben Kayseri Valiliği´nin,  Büyükşehir Belediyemiz´in , Kocasinan ve Melikgazi  Belediyesi´sinin  logosunu yapan profesyonel firmalara yaptırdık. Burada elmamızın içerisinde Kayserimizin ortak  simge değerimiz Erciyes  Dağı´da yer almaktadır? Turizm ilçesi olmuş iddiası olan bir Yahyalı ilçenin Erciyesi atlaması mümkün değildi? Kaldı ki biz Şelaleler diyarıyız? Şelaleriyle ünlü bir ilçeyiz.  Dünyaca ünlü  şelalemiz var.  Kapuzbaşı ve Derebağ şelalelerimiz, el dokuması halılarımız  ile meşur olmuş  bir turizm ilçesiyiz? Logomuzun içine  bu değerlemize ait simgeleri de koyduk?  Ayrıca  ilçemiz  Makar Ulama  yani Ulemalar yatağıdır?  3 tane medreseye ev sahipliği yapmış bir ilçeyiz?

C.ÜSTEN :  Başkanım turizmle alakalı ne gibi çalışmalar yaptınız ve ileriki günlerde bu anlamada neler  yapılacak ?

ELMA  VE ŞELALELER  BAŞTA  TÜM DEĞERLERİMİZİ  TANITACAĞIZ?

E.ÖZTÜRK:  Cenabı  ALLAH yeryüzünü yaratırken Yahyalıya biraz özel ilgi göstermiş diye düşünüyorum ve şükrediyorum ?  16 tane ilçemiz var tabi 2 tanesi büyük metropol ilçe geriye kalan Talas biraz daha turizme ön plana çıkmaya çalışıyor?  Ben teşekkür ediyorum tabi belediye başkanlarımıza her yiğidin bir yoğurt yeme şekli  var?  Belediye başkanlarımız doğru değerlerini bir defa ön plana çıkarmak zorunda ?  Yani sadece yol kaldırım işi değil bizim işimiz?  İlçenin tanıtımıda bizim ana görevlerimizin arasında?  Allah´ın yaratmış olduğuna kulları ne yaptı  orası önemli?  Şunu kastediyorum;  Kapuzbaşı Şelalemiz,  Derebağ Şelalemiz,Yedi Göllerimiz,Ormanlarımız , Rafting yapacağımız güzel Zamantı Irmağımız,   Bisiklet rotaları bunlar gerçekten tanıtılma muhtaç ? Biraz ilgiye muhtaç?  Yaklaşık 30 ay süre içinde tanıtımıyla ilgili projeler yapmış olduk?   Sağ olsun ORAN Kalkınma Ajansı´ndan Yahyalımızın tanıtımıyla ilgili tüm değerlerimizin 360 derece panaromik görüntülerle inşallah Yahyalı belediyemizin sitemize girdiği zaman ulusal ve uluslar arası  boyutta bir tanıtımımız olacak?   Şu anda devam ediyor ?  Tabi değerlerimizi tanıtacağız?  15 e yakın değerimiz var ama bunların toplamının tanıtımına biz turizm diyoruz ? Yahyalı´ da gelen misafirlerimizin ağırlayabileceğimiz bir yer yoktu? Sağ olsun  belediye başkanlarımız buraya bir dokunuş yaptı  ve bulunuduğumuz mekanı yani Gözbaşı´nı ilçe sakinlerimize  hediye ettiler?  Dünya büyüyor gelişiyor?  Yahyalı gelişiyor?  İçinde bulunmuş olduğumuz bu mekan Gözbaşı diye bildiğimiz bir mekan?  Su menbağımızın çıktığı yer?  Suyu buradan içerdik biz?  Hem buranın tanıtımı,  hem de şelalerimizin tanıtımına  inşallah biz ivme kazandırdık  diye düşünüyoruz?   Elmamız ünlü dedik?.   En lezzetli elma bizde bunu iddia ediyorum?  Ben madenciliğmiz hakeza öylesine ?    Enerji üstümüz 3 tane enerji ges - hes ve reslerimiz burada?   Bunlar hep tanıtımla ilgili turizmle ilgili insanlar ?  Geldiği zaman yerel ürünlerimizi götürmüş olsunlar?   Kayseri Valiliği, Kayseri Büyükşehir Belediyesi  ve   İl Kültür -Turizm Müdürlüğü nezninde  her zaman ve her platformda dile getiriyorum?   

C.ÜSTEN: Başkanım  ilçe göç veriyor mu?  Göç oranı nedir?

İLÇEMİZ  GÖÇ VERİYOR?

E.ÖZTÜRK:  Ceyhun  Bey  geriye dönük nüfus sayımlarına baktığımız zaman nüfus sayımları adrese bağlı değildi malumunuz ve o dönemde ilçe nüfusu  44 - 45 bini buluyordu?.   İlçemiz mulki sınır olarak yani köyleriye merkez mahalleleriyle 44 bini bulmuş ama şuanda büyükşehir yasasıyla bilir yosunuz köylerimiz mahalleye dönüştü 29 tane mahalle ilçemize merkez mahalle oldu oranın nüfusu ile birlikte ilçe mülki sınırımız şuanda 36 bin?  Yani 44 binden 36 bine gerilemiş?   Üzülerek ifade ediyorum ilçelerimizin hepsi  göç veriyor?  Yaklaşık her yıl 250 ? 300 aile  civarında biz göç veriyoruz?  Düşündük acaba doğum oranlarımı düştü diye , Hayır  onda bir sıkıntı yok?  Giden öğrencilerimiz ilçesine gelmiyor?  Üzülerek söylüyorum okuyan öğrencilerimiz tabi istihdam nerdeyse oraya gidiyorlar? Göç vermek yerine durdurmak bana göre önemli?  Oda ancak neyle olur fabrika kuramıyoruz eskiden devlet eliyle yapılırdı ? Tabi özek sektör gelişecek özel sektöre her zaman kapımız açık ?  Özel girişimcilerimizle yürütülüyor,o zaman ne kalmış oluyoruz dumansız hava baca dediğimiz turizm kalmış oluyor ?  inşallah o konuda göç alırız diye düşünüyorum,şehirlerde yaşamak gerçekten stres veriyor?   33 yıldır Kayseri Merkez´ de yaşamış birisiyim?   Ama iyi ki döndüm diyorum?

C. ÜSTEN :   Başkanım, elmanın üretimi konusunda belirli bir noktaya gelinmiş ama pazarlaması geçmiş yıllarda sıkça gündeme getiriliyordu. Üreticiler,´ ürettiklerimizi gerçek değerinde pazarlayamıyoruz, düşük gidiyor ya da elimizde kalıyor´ diye veryansın ediyorlardı. Bir yönden de haklılar, çünkü emek gerektiren bir iş tarım. Pazarlama konusunda o sorun çözüldü mü? Bu anlamda belediye, kaymakamlık, devlet olarak ortak bir proje var mı? Yapılan işin daha nitelikli olması için bir marka değeri oluşturmak için bir adım atıldı mı?

?ELMA ÜRETİCİLERİ  BİRLİĞİ´ TABELADAN İBARET?

E. ÖZTÜRK:  Yeri gelmişken Yahyalı elmasının da reklamını yapalım( gülüşmeler). Büyüklerimiz der ki:    ?Aç karnına bir tane elma, bir daha asla ilaç alma? Bunu zaman zaman da söyleriz, elmanın faydaları saymakla bitmez. Hazmı kolaylaştırır, cilt güzelliği sağlar, protein yönünden zengindir. Elma, iyi bir meyve, Allah´ın bize bahşetmiş olduğu bir lütuf diye bakıyoruz biz. Elma Üreticileri Birliği var ama; ben buna ?levha birliği´ diyorum çünkü; hiçbir fonksiyonu yok. Belki şu anda tabelası bile yerinde kalmamıştır. Üzülerek söylüyorum, yönetici arkadaşlar da beni bu konuda affetsinler, hiç kusura bakmasınlar üç yıldan beri bu konuda bir gayretlerini göremedim, hiçbir talepte de bulunmadılar. Çalışmaları varsa buyursun gelsinler, ilgilenelim. Üreticilerimiz kendi gayretleriyle pazarlamasını yapmaya çalışıyorlar, oysa ki bir birlik olsa belki teşvik alacağız belki yurt dışına ihracat yapacağız. Biliyorsunuz Rusya ile meyve sebze konusunda anlaşmamız var. Bunları değerlendirmek lazım. Elma Üreticileri Birliği, gerçekten bu tabelanın içini doldururlarsa, işi hayata geçirirlerse güzel olur, ama ?Başkanım, biz bu işi yapamıyoruz, bu işi de siz belediye kanalıyla öncülüğünü siz yapın derlerse, o görevden de asla kaçınmayız, talepleri olursa, ben yardımcı olacağımızın sözünü buradan verdiğimi ifade etmek isterim. Daha önce de ifade ettiğim gibi; belediyecilik sadece yol, kaldırım yapmak, imar değildir. Buranın kalkınması ise iş, biz her tarafta elimizi taşın altına koymaya hazırız. Yeter ki bize bu konuda taleplerini, fikirlerini ulaştırsınlar.

C.ÜSTEN:  Yahyalı´ nın kalkınmasında önemli bir rol üstlenen bir meslek de geçmişi Cumhuriyet Dönemi´ne dayanan, ilçeye gerçekten çok değer kazandıran, gelir getiren Madencilik. Eskiye oranla bu anlamda biraz daha geriledi mi yoksa eski potansiyeli coşkusuyla da aynen devam ediyor mu, neler söylersiniz bu konuda?

MADEN  REZERVLERİMİZ  ÇOK ZENGİN ?.

E.ÖZTÜRK:   Madencilik ve nakliyecilik sektöründe ilçemizde yaklaşık on bin insanımız dolaylı veya dolaysız oradan emek yiyor. 650 tane burada nakliyeci esnafımız var, evlerine ekmeği bu şekilde götürüyorlar. Tabi bunların tamiri, bakımı gibi birtakım zorlukları var, bu konularda esnafımız istifade etmiş oluyor. Şu anda maden ocaklarımızda yer altına ve yer üstünde maden seçiliyor. Burada demir, çinko, bakır, krom madenimiz var ve mermerde de çok iddialıyız, büyük rezervlerimiz var. Biliyorsunuz Sivas Divriği´den sonra en büyük demir üreticisi Yahyalımız. Bu manada da çok zengin rezervlerimiz var. Gerçekten burası ilçe olarak zengin. Çok kişi buradan ekmek yiyor, Allah bu konuda madencilerimizin yardımcısı olsun, yaptıkları iş meşakkatli. İlçenin kalkınmasında emekleri var, Allah güçlerini artırsın.

C.Üsten: Yahyalı Halıları çok meşhurdu benim çocukluğumda. Yahyalı, halıcılık veya diğer el sanatlarına yönelik olarak geçmişte iyiydi ama; teknolojiyle birlikte tercihlerimiz değiştiği için biraz geriye itildi bunlar. Halıcılık Yahyalı´da ne aşamada?

HALI VE MADENCİLİK MÜZESİ  KURACAĞIZ?

E.Öztürk: Eskiden yüz evin doksanında halı dokunurdu. Şimdi ise tamamen tersine döndü. Yüz evin doksan sekiz, dokuzunda halı dokunmuyor, yüzde bir veya ikisinde halı dokunuyor. Amerikalılar, bizim Yahyalı Halısı´nı çok iyi bilirler. Hatta ?Dabazlı Halı? diye bir halımız vardı, onu çok iyi bilirler. Başka bir ilçemizde dokunmuş bir halıyı Amerikalı´ya  göstermişler, ?Bu halı Yahyalı Halısı değil, Yahayalı Halısı Dabazlı Halı, Mihraplı Halı? diyecek kadar da iyi biliyorlar. El sanatlarımız biraz meşakkatli ama bir o kadar da kıymetli. Şunu çok iyi biliyorum; zaman zaman Başbakanımız,bakanlarımız, yabancı diplomatlar geldiği zaman Yahyalı Halısı hala hediye edilebilir kabiliyette. Bunu unutturmamaya çalışıyoruz, en azından bir halı ve kilim müzesini açmayı düşünüyoruz. Aynı şekilde madencilikle de ünlüyüz, bir maden, kaya müzesi de açmaya çalışacağız. Belki bunlar şu anda uzak fikirler gibi gelebilir insanlara ama biz bu müzeleri ilçemize kazandıracağız inşallah.

 



İNCESU BELEDİYE BAŞKANI MUSTAFA İLMEK İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

KTO BAŞKANI ÖMER GÜLSOY İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

MELİKGAZİ BELEDİYE BAŞKANI DR. MUSTAFA PALANCIOĞLU İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

KSMMMO BAŞKANI ALİ YEDİKAYA İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

MMO BAŞKANI AKİF AKSOY İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

KAYSERİ PANCAR ÜRETİCİLERİ KOOPERATİFİ BAŞKANI HÜSEYİN AKAY İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRCİLERİ BİRLİĞİ BAŞKANI GÜNAY ÇAKI İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

KAYSERİ PANCAR KOOPERATİFİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI HÜSEYİN AKAY İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

BÜNYAN BELEDİYE BAŞKANI ŞİNASİ GÜLCÜOĞLU İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

İŞADAMI MİKAİL UÇAR İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

HACILAR BELEDİYE BAŞKANI DOĞAN EKİCİ İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

İNCESU BELEDİYE BAŞKANI ZEKERİYA KARAYOL İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI ...

BÜNYAN BELEDİYE BAŞKANI ŞİNASİ GÜLCÜOĞLU İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI ...

DEVELİ BELEDİYE BAŞKANI MEHMET CABBAR İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

HACILAR BELEDİYE BAŞKANI DOĞAN EKİCİ İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI .

KAYSERİ TİCARET ODASI BAŞKANI MAHMUT HİÇYILMAZ İLE

HAFTANIN RÖPOTAJI ...