VALİ GÜNAYDIN VE BAŞKAN BÜYÜKKILIÇ ŞEHİR MERKEZİNDE DENETİMLERDE

VALİ GÜNAYDIN VE BAŞKAN BÜYÜKKILIÇ ŞEHİR MERKEZİNDE DENETİMLERDE

“GEREKMEDİKÇE SOKAĞA ÇIKMAYIN”

Vali Şehmus Günaydın ve Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç İçişleri Bakanlığı’nın ‘Dinamik Denetim Modeli Faaliyetleri’ konulu genelgesi kapsamında yağmur altında saha denetimi gerçekleştirdi. Vali Günaydın denetim öncesi medya mensupları aracılığı ile ilimiz sakinlerine seslenerek “Gerekmedikçe sokağa çıkmayın” çağrısında bulunurken, Başkan Büyükkılıç’da toplu ulaşımda HES kodu uygulamasının önemini bir kez daha dikkat çekti.

Kayseri’de 'kontrollü normalleşme' sürecinde denetim ve tedbirler sıklaşırken, Kayseri Valisi Şehmus Günaydın ve Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, şehir merkezinde denetimlerde bulundu.

Denetimler öncesi medya mensuplarına ilimizdeki son durumu değerlendiren Vali Günaydın, şehrimizin son bir haftada vaka sayısı en çok artan ilk 10 il arasında olduğunu hatırlatarak "Bunun nedenlerinin başında tedbirlerden uzaklaşmamız ve rehavete kapılmamız geliyor. Bir takım kısıtlamaların kaldırılmasıyla ortaya çıkan hareketliliğin çok fazla olduğunu, virüsün dolaşım hızının ilimizde yukarılara çıktığını üzülerek görüyoruz. Daha önce Kayseri olarak böyle bir durumla karşılaşmış, ele ele vererek bu sorunun üstesinden gelmiştik. Son zamanlarda hastanelerimizin pandemi servisine gelen hastalarımızın sayısında yüzde 80'nin üzerinde artış var. Bu çok büyük bir rakam. Bunun mutlaka aşağı çekilmesi lazım" değerlendirmesinde bulundu.

Sözlerinin devamında 'Filyasyon ekiplerine insanların yanlış bilgi verdiğini belirten Vali Günaydın, "Bir takım kısıtlamaları kaldırdık. Esnaflarımızın, vatandaşlarımızın bu şekilde çalışmalarını arzu ettik; ama bizim bu dönem içinde tedbirlere uymaktan imtina ettiğimizi bir kez daha gördük. Tekrar aynı durumlarla karşılaşmamak için bizim sonuç alıncaya kadar tedbirlerden uzaklaşmamız lazım. Maalesef hala filyasyon ekiplerine doğru bilgi vermeyenler var. Virüsün yayılım hızını artıran bu davranıştan süratle uzaklaşmamız lazım. Filyasyon ekiplerinin soruları doğru bilgilerle cevaplandırılmalıdır. Sakladığımız her bilgi daha büyük tehdit oluşturacaktır" ifadesini kullandı.

Vali Günaydın sözlerinin sonunda Büyükşehir Belediyesinin sıkıntıların fazla olduğu dönemde otobüslere ayakta yolcu almadığını hatırlatarak "Vatandaşlarımızın sokağa çıkma nedenlerini sorduğumuzda 'canım sıkıldı' diyor. Gerekmedikçe sokağa çıkılmamasını istiyoruz. Vatandaşlar can sıkıntısını gidermek için toplu taşıma araçları ile Cumhuriyet Meydanına geliyorsa bu son derece yanlış ve riskli bir durumdur. Gerekmedikçe toplu taşıma araçlarını kullanmayalım" diye konuştu.

Başkan Büyükkılıç ‘da “Bu süreçte uyum kültürü içerisinde yaptığı çalışmalar ve çabalarından dolayı Sayın Valimize özellikle teşekkür ediyorum. Kamuoyunda Valimizden başka bu sorunu sorun edinen yok gibi de bir algı oluşuyor. Bu hepimizin sorunudur. Bize de Sayın Valimize yardımcı olmak yakışır. Bu anlayış içerisinde bizim çok daha fazla çaba göstermemiz lazım” dedi ve ekledi “Her şeyden önce kalabalıkları oluşturmamamız, mümkünse oluşmuş kalabalıklarda da yer almamamız gerekmektedir. Bunu mutlaka sağlamalıyız. Belirli yaş gruplarındaki büyüklerimizin sanki mesaiye gidiyor gibi sabahın köründe, pik saat dediğimiz sabah 07.00 ile 09.00 ya da 10.00 arasında toplu ulaşımı kullanmamalarını istirham ediyoruz. İllaki dışarı çıkacaklarsa saat 10.00’dan sonra çıksınlar. Ama hiç de öyle gözükmüyor. Malumunuz sayın büyüklerimizin ücretlerini belediyemiz karşılıyor. Böyle de bir avantaj olduğundan dolayı oradan iniyor, oraya biniyor, oradan iniyor, öbürüne biniyor. Yani böyle bir durum söz konusudur. İşi olduğunda tabi ki istifade etmeli ama ‘gideyim, dolaşayım, canım sıkıldı’ mantığı içerisinde ulaşımı meşgul ederse, herhalde vebal altında kalır gibi geliyor.”

Başkan Büyükkılıç sözlerinin sonunda toplu ulaşımda Hayat Eve Sığar (HES) Kodu uygulamasının önemine vurgu yaparak “Bana gelen rapora baktım, salı günü yani dün itibariyle toplu ulaşımda 247 bin yolcu taşımışız. Geçen hafta salı günü de 270 bin yolcu taşındı. Bir miktar azalma var. Ama bu yetmez. Bence bunu daha aşağıya çekmememiz lazım. Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz, HES kodu uygulamamız 4 aydır devam ediyor. HES kodu uygulaması sonrası 200 civarında vatandaşımızı pozitif oldukları için ilgili mercilere bildirmek durumunda kaldık. Yani sorumsuzca pozitif kişi ulaşım araçlarından yararlanmaya çalışabiliyor. İyi ki biz o tespitleri yapıyoruz, ilgili yerlere iletiyoruz da sonrasında ister istemez daha fazla bulaşın olması da dolaylı olarak engellenmiş oluyor” şeklinde konuştu.

Vali Günaydın ve Başkan Büyükkılıç, açıklamanın ardından şehrin işlek cadde ve sokaklarında maske, mesafe ve hijyen denetimi gerçekleştirirken, medya mensupların da onlara eşlik etti.



Kayseri'ye şiddetli fırtına uyarısı

Başkan Büyükkılıç'a 'hayırlı olsun' ziyareti

AB fonu ile elektrikli çöp toplama aracı satın aldı

Kazakbaev’den Başkan Büyükkılıç’a ziyaret

Çocuklara Özel Şenliği’e ücretsiz ulaşım imkânı

"Kayseri, Türkiye'nin tarımsal üretim merkezi olacak"

Başkan Palancıoğlu muhtarlarla buluştu

Yalçın: “Vatandaşımızın yaşam çıtasını çok yükselttik”

Büyükkılıç'tan Pınarbaşı'nda muhtarlar zirvesi

Cumhur İttifakı belediye başkanlarını ağırladı

Büyükşehir Meclisi’nden hobi bahçesi kararı

Kayseri İstihdam Fuarı 14-15 Mayıs'ta yapılacak

Yeşil Dönüşüm Toplantısına Sanayicilerden Yoğun İlgi

Erciyes’te ağaçlandırma töreni

Melikgazi Belediyesi ilaçlama çalışmalarına başladı

Mobilyada Moda Show 20-28 Nisan’da