UNESCO LİSTESİNDEKİ YUFKA,

UNESCO LİSTESİNDEKİ YUFKA,

KAYSERİ´DE BİR İLÇENİN GEÇİM KAYNAĞI

Birleşmiş Milletler Bilim, Eğitim ve Kültür Örgütü´nün (UNESCO) Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi´ne dahil edilen yufka, Özvatan ilçesinin geçim kaynağı oldu. Belediye tarafından faaliyete geçirilen yufka üretim tesisinde günde 1200 adet yufka üretiliyor

Birleşmiş Milletler Bilim, Eğitim ve Kültür Örgütü´nün (UNESCO) Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi´ne dahil edilen yufka, Kayseri´nin Özvatan ilçesinde gelir kapısı oldu. İşsizlik seviyesinin yüksek olduğu ve özellikle kadınların iş bulmakta büyük sıkıntı yaşadığı Özvatan ilçesinde Belediye Başkanı Halit Demir´in girişimiyle kurulan ve 3 yıldır faaliyetine devam eden yufka üretim tesislerinde günlük bin 200 adet yufka üretiliyor. Türk mutfak kültürüne özgü bir ürün olan yufka ekmeğini tesis kurarak seri üretime geçiren Özvatan Belediye Başkanı Halit Demir, insanları doğduğu yerde doyurmak amacıyla böyle bir girişimde bulunduğunu söyledi. Başkan Demir, yufka üretim tesisini nasıl hayata geçirdiğini ise," Bölgemize has yufkamız var. Özellikle kış aylarına yakın zamanlarda yapılır. Yaz mevsimine kadar yufka sofralardan eksik olmaz. Ekmek ihtiyacı bu şekilde karşılanır. Bizde bu konuyu düşündük ve daha profesyonel manada yapalım istedik. Bu düşüncemizi hayata geçirdik. Tesisimizin yapım süreci, makinelerin gelmesi, araç gereç ve eleman teminiyle başladık. Şu an itibariyle çok memnunuz. Amacımıza ulaştığımızı düşünüyorum? dedi.

14 KİŞİ ÇALIŞIYOR

Tesiste 12´si kadın olmak üzere servis elemanlarıyla birlikte 14 kişiye iş imkanı sunduklarını belirten Başkan Demir, ?Yaptığımız yufkaları şehir içi ve şehir dışı olmak üzere servis yapıyoruz. Bölgeye hitap edebiliyoruz. Sipariş üzerine çalışıyoruz. Günlük burada bin 200 adet yufka üretiliyor. Seri bir şekilde üretimimizi sürdürüyoruz. Pazar günleri çalışmıyoruz? dedi.

Tandır başında yufka pişiren Rabia Erkılıç ?Burada 3 tandır var. Her bir tandırda günde 400 tane olmak üzere toplam 1200 tane yufka pişiriliyor. Tandır başında sıcakta çalışmak zor ama zamanla alıştık. Aile bütçemize büyük katkısı var. Çok memnunum? dedi.

Yufka, sacda pişince kuruyor ve hafif buğday unu plakalarına dönüşüyor. Az su ile ıslatılarak yumuşatılan ve bir kişinin karnını rahatça doyurabilen bu yufkalar, kolay taşındığı gibi aylarca da saklanabiliyor.


Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ

"Suriyeliler gidince batacaksak bugün gitsinler batalım"

“Kayseri pastırması AB coğrafi işaret tescili alan 22’nci ürün olacak”

“İstihdamdaki artış, üretimi ve ihracattaki artışı tetikleyecektir”

Aralık ayında 150 ülkeye 308 milyon 759 bin dolar ihracat yaptık”

Tomarza'nın kabak çekirdeğinin pazarı genişleyecek

Erciyes Kayak Merkezi İngilizlerin dikkatini çekiyor

“2023 yılı ihracat rekoru tüm sanayicilerimizin başarısıdır”

Erciyes Kayak Merkezi'ne sezonun ilk charter seferi Çekya Cumhuriyeti’nden

"İşsizlik rakamındaki gerileme sevindiricidir"

Tomarza'da kabak çekirdeğinde seri üretime geçildi

Erciyes Anadolu Holding'ten "ihracat" başarısı

155 ülkeye 299 milyon 822 bin dolar ihracat yaptık

yapısal reformlara odaklanılmasını isabetli buluyoruz

Dünyanın ilgisini çekecek "turizm" yatırımları

ilk 500 büyük sanayi kuruluşu arasında yer alan 17 Kayseri firmasını tebrik etti

Başkan Büyükkılıç: "Artık ihtisas fuarları ile Kayseri'miz gündemde"