TÜRMOB GENEL BAŞKANI EMRE KARTALOĞLU'NDAN DİJİTAL HİZMET VERGİSİ DEĞERLENDİRMESİ

TÜRMOB GENEL BAŞKANI EMRE KARTALOĞLU

“ULUSLARARASI VERGİ ANLAŞMASI YENİDEN YAPILMALI”

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanı Emre Kartaloğlu, Dijital Hizmet Vergisi ile ilgili kanun teklifinin TBMM Genel Kurulunda kabul edildiğini belirterek, "Dijital Hizmet Vergisi ile uluslararası dijital platformların vergilendirilmesi amaçlanıyor. Tüm gelişmiş ülkelerde de bu anlamda düzenlemeler yapılmaya çalışılıyor ama bugün itibarıyla yürürlükte bulunan uluslararası vergi anlaşmaları buna engel gibi gözüküyor." dedi.

Kartaloğlu, Dijital Hizmet Vergisi ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede (KHK) Değişiklik Yapan Kanun Teklifi'nin, TBMM Genel Kurulunda kabul edildiğini anımsattı.

Kanuna göre, dijital hizmet sağlayıcıları tarafından sunulan her türlü reklam hizmetlerinin Dijital Hizmet Vergisi'ne tabi olacağını ifade eden Kartaloğlu, şunları kaydetti:

"Meclis Plan Bütçe Komisyonunda vergi kanunlarında düzenleme oldu. Bu çalışmalara TÜRMOB olarak biz de katıldık. Dijital Hizmet Vergisi Kanunu, Meclis Genel Kurulunda kabul edildi. Bu kanunla dijital hizmetlere yeni bir vergi getirilmeye çalışılıyor ama sınırlı sayıda bir mükellef üzerinde bunun etkisi görülecek. Dijital Hizmet Vergisi ile uluslararası dijital platformların vergilendirilmesi amaçlanıyor. Tüm gelişmiş ülkelerde de bu anlamda düzenlemeler yapılmaya çalışılıyor ama bugün itibarıyla yürürlükte bulunan uluslararası vergi anlaşmaları buna engel gibi gözüküyor. Örneğin Google'ın merkezi İrlanda'da. Google'dan vergi alabilmek için İrlanda ile yapılan vergi anlaşmasının veya OECD model anlaşmalarının yeniden güncellenmesi gerekiyor."

Dijital platformda hizmet veren global firmalardan ziyade bu mecralara reklam veren firmaların bu vergiye daha çok muhatap olacağını vurgulayan Kartaloğlu, "Burada aslında Facebook'a, Google'a, Instagram'a reklam verenler üzerinden vergi alınması planlanıyor. Uygulamada ise global, büyük ölçekli firmaları vergilendiremeyeceğiz ama bunlara reklam veren yurt içindeki firmalarımızı vergilendirmiş olacağız." diye konuştu.

Bu alanda elde edilecek vergi geliri konusunda net bir rakam verilemediğini dile getiren Kartaloğlu, şöyle devam etti:

"Global cirosu belli bir rakamın üzerindeki elektronik ticaret platformları var. Onlar üzerinden vergi alınması planlanıyor ama bunun mükellefi 17-20 arasında olacak. Çok büyük bir kitleyi ilgilendirmeyecek. Buradan gelecek gelir konusunda net bir rakam verilemiyor ama bir dijital platform uluslararası ortamda satış yapabilmek için reklam verdiği anda reklam bedelinin yüzde 15'i kadar vergi ödemesi gerekiyor. Bu, Kanun Hükmünde Kararname ile uygulanıyordu ama şimdi kanunla uygulanmaya başlanılacak."


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Başkan Büyüksimitci: "Kayseri’nin yıllık ihracatı yüzde 17,7 oranında arttı"

Başkan Gülsoy: Şubat ayında 143 ülkeye 314 milyon 61 bin dolar ihracat yaptık"

"Suriyeliler gidince batacaksak bugün gitsinler batalım"

“Kayseri pastırması AB coğrafi işaret tescili alan 22’nci ürün olacak”

“İstihdamdaki artış, üretimi ve ihracattaki artışı tetikleyecektir”

Aralık ayında 150 ülkeye 308 milyon 759 bin dolar ihracat yaptık”

Tomarza'nın kabak çekirdeğinin pazarı genişleyecek

Erciyes Kayak Merkezi İngilizlerin dikkatini çekiyor

“2023 yılı ihracat rekoru tüm sanayicilerimizin başarısıdır”

Erciyes Kayak Merkezi'ne sezonun ilk charter seferi Çekya Cumhuriyeti’nden

"İşsizlik rakamındaki gerileme sevindiricidir"

Tomarza'da kabak çekirdeğinde seri üretime geçildi

Erciyes Anadolu Holding'ten "ihracat" başarısı

155 ülkeye 299 milyon 822 bin dolar ihracat yaptık

yapısal reformlara odaklanılmasını isabetli buluyoruz

Dünyanın ilgisini çekecek "turizm" yatırımları