"TÜRKİYE´YE ÖRNEK BİR MEZARLIĞIMIZ OLACAK?

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, mezarlık konusunda önümüzdeki 50 yılı planladıklarını ve...

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, mezarlık konusunda önümüzdeki 50 yılı planladıklarını ve mezarlıklarda Türkiye´ye örnek olacak uygulamalar yaptıklarını söyledi. Başkan Çelik, yapılan çalışmaları Şehir Mezarlığı´nda gerçekleştirdiği görsel brifingle anlattı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Şehir Mezarlığı´nda yaptığı açıklamalara "Büyükşehir Belediyesi olarak hep yeni ve ilk olan işler yaptık. Yaptığımız işler hep örnek oldu. Bundan sonra da örnek işler yapmaya devam edeceğiz" ifadeleriyle başladı. Mezarlıkta yapılacak çalışmaların da yeni ve ilk olacağını ifade eden Başkan Çelik, "Belediye başkanı olarak ilimizde yaşayan herkesin hayat konforunu artırmak birinci derecede görevimiz. Bir yandan kentte yaşayan insanların ulaşım, toplu taşım, imar, kentsel dönüşüm çalışmaları, sosyal ve kültürel faaliyetler gibi ihtiyaçlarını gidermemiz, bir yandan da mezarlıklarda ölülerimize saygı için yeni şeyler yapmamız gerekiyor. Hem ölülerimize hem de dirilerimize hizmet etmemiz gerektiğinin bilincindeyiz" dedi.
"HEDEFİMİZ GELECEKTE DUA ALMAK VE RAHMETLE ANILMAK"
Şehir Mezarlığı´nın yapımına 1950 yılında Rahmetli Osman Kavuncu tarafından başlandığını ve 1953 yılında Yunus Özyağmur adlı hemşehrimizin defniyle kullanıma açıldığını ifade eden Başkan Çelik, "Hala Kavuncu´ya rahmet okuyoruz. İnşallah bizim hedefimiz de yıllar geçtikten sonra dua almak ve rahmetle anılmak. Şehir mezarlığı 850 bin metrekare büyüklüğünde ve içinde 85 bin mezar var. Şehir Mezarlığının yanı sıra Gesi-İldem, Argıncık, Anbar ve Erkilet Bülbülpınarı Mevkilerinde de mezarlıklarımız bulunuyor. Bunlarla birlikte merkezdeki mezar sayımız 103 bine ulaşıyor. İlçelerimiz ve bağlı mahallelerinde ise 684 mezarlık var. Tüm bu mezarlıklar şu an ihtiyacımızı görüyor; ama Rahmetli Kavuncu´nun 65 yıl sonrasını görerek bu planlamayı yaptığı gibi bizim de önümüzdeki 50 yılı planlamamız gerekiyor. Erkilet Bülbülpınarı´ında yeni şehir mezarlığı alanı tespit ettik. İhtiyaç oldukça genişletilecek şekilde planlamalarını yaptık. Şehir mezarlığında yapılan yeniliklerin her birini Bülbülpınarı Mezarlığı´nda da yapacağız" dedi.
"ASRİ MEZARLIK, ŞEHRİN EN TEMİZ PARKI OLACAK"
Mezarlıkta yapılacak çalışmaları da anlatan Başkan Mustafa Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: "Cenaze anında hizmetlerin tek noktadan görülmesi bizim ana hedefimiz. Şehir trafiği hepimizce malum. Camii Kebir veya Hunat Camiinden cenaze getirmenin ne kadar çileli olduğu biliniyor. Bu nedenle mezarlığın ana giriş kapısının sol tarafındaki hizmet binasını yıkarak 1000 metrekare büyüklüğünde, Selçuklu izleri taşıyan, geniş avlulu bir cami yapacağız. Cenazelerimiz bu camiden kalkacak. Hizmet binasını ise mezarlığın sağına yapıyoruz. Bu binanın bodrum katında cenaze yıkanması, kefenlenmesi için yerler ve 20 dolaplık morg bulunacak. Zemin katında ise cenaze sahipleri için dinlenme alanları, dışarıdan gelenler için misafirhane ve mezarlık müdürlüğü hizmet birimleri olacak. Mezarlığımızda şu an tek bir taziye evi var. Biz girişte sağlı sollu iki adet taziye evi yapacağız. Hedefimiz asri mezarlığı şehrin en temiz parkı haline getirmek. Öyle bir çevre düzenlemesi yapıyoruz ki tüm Türkiye´de bu mezarlık örnek olacak. 850 bin metrekarelik alanın ana ve ara yollarında sert zemin çalışmaları yapacağız. Kalan bölümün tamamı ağaç, yeşil alan ve çiçek olacak. Mezarlık yerini unutanlar ya da bilmeyenler için mezarlık bilgi sistemi de kuruyoruz. Kiosklar olacak ve isteyen isim ya da ada-pafta numarası girerek mezarlık yerini bulabilecek. Yapacağımız sadece peyzaj çalışmaları için 8 milyon TL harcayacağız. Hizmet binası ise şu an ihale safhasında. Yazın temelini atıp bir senede bitiririz. Caminin projesi üzerinde ise titizleniyoruz. İnşallah bu sene camimizin de temelini atarız."
Büyükşehir Belediye Başkanı Çelik daha sonra panoların başında yapacakları çalışmaları detaylandırdı, ardından da yapımına başlanan yerleri yerinde gösterdi. Mezar açma-kapama işinde mini iş makineleri kullanacaklarını belirterek bu makinelerini gösteren Başkan Çelik, cenazeleri defnedenlerin yağmur ya da güneşten korunması için de gölgelik ve tabure hizmeti vereceklerini kaydetti. Başkan Mustafa Çelik, mezarlığın iç alanlarını da otlardan temizleyerek mozaikler ve yeşil bir uygulamayla tek tip hale getirdiklerini ifade etti.
Yeni ve ilk olan hizmetleri yapmaya devam edeceklerini dile getiren Başkan Mustafa Çelik, "Yapmayacağımız işleri söylemiyoruz. Daha önce yaptığımız işleri de temcit pilavı gibi tekrar tekrar gündeme getirmiyoruz. Biz bunları yaptık, bundan sonra da bunları yapacağız diyerek yaptıklarımızı gösteriyoruz" dedi.
Başkan Çelik görsel brifingin ardından tüm geçmişlerimizin ruhuna Fatiha okudu.



Bir daireyi farklı kişilere sattığı iddia edilen müteahhidin yargılanmasına başlandı

Öğrenciler Mareşal Fevzi Çakmak’ı andı

2 bin 543 adet hobi bahçesi için 22 bini aşkın kişi başvurdu

Kayseri OSB Sağlık Merkezi yapımı için çalışmalar başladı

Hürmetçi Sazlığı'na ziyaretçi merkezi

“Çözüm merkezi, Kayseri’nin en torpilli numarasıdır”

KTO heyetini ağırlayan Başkan Büyükkılıç'a "birlik" vurgusu

Yeni dönemin ilk kırsal ziyaareti Yamaçlı'ya

Melikgazi'nin imajı kentsel dönüşümle yenilenmeye devam ediyor

Kayseri Büyükşehir'in kırsala desteği sürüyor

“Vize çilesi AB ile ticaretimizi durma noktasına getirdi”

Talas'ta 23 Nisan coşkusu alanlardan taştı

Batman’daki miniklere zeybek kültürünü aşıladılar

Başkan Büyükkılıç'a "TÜBİTAK" ziyareti

Kocasinan’da 3 gün sürecek olan Çocuk Şenlikleri başladı

“Meslektaşlarımızın masa başında ölmesini istemiyoruz”