TÜRKİYE´NİN İLK GEN HAFIZASI

TÜRKİYE´NİN İLK GEN HAFIZASI

KAYSERİ´DE KURULACAK?

Kayseri´de kurulacak ve Türkiye´nin ilk gen hafızası olma özelliği taşıyacak ?Biobank´ ın 7 ay içinde  tamamlanması  hedefleniyor.

 ?Erciyes Doku ve Kordon Kanı Bankası Projesi´  kapsamında Erciyes Üniversitesinde  kurulacak olan ?Biobank´ sayesinde ülkenin genetik hafızası oluşturularak hastalıklarla daha etkin mücadele edilmesi amaçlanıyor. Bu merkez sayesinde bilim insanları her türlü hastalığın araştırmasını yapabilecek.

Erciyes  Üniversitesi  Gen-Kök yöneticilerinden  edinilen  bilgiye göre  ERÜ Betül- Ziya Eren Genom ve Kök Hücre Merkezi  Gen-Kök  bünyesinde kurulacak merkezde, nadir görülen, teşhisi, tedavisi uzun zaman alan hastalıklarla ilgili daha hızlı sonuçlar alabilecek çalışmalar yürütülebileceği  öğrenildi?

Amaçlarının  biyolojik materyalleri burada toparlayıp ihtiyaç duyan araştırıcıların hizmetine sunmak olduğunu  belirten  yetkililer konuya dair yaptıkları değerlendirmede  ? Örneğin, prostat kanseri ile ilgili çalışma yapmak istiyorsunuz ve bin tane prostat kanserine ihtiyacınız var. Normal şartlarda bir kişinin bin prostat kanserini bulma ihtimali çok zayıftır ve çok uzun zaman alır. Biz bunların DNA´sını, RNA´sını, canlı hücrelerini stoklayalım, topladığımız örneklerin bir kısmını verelim. Dünyada söz getirebilen büyük çaplı araştırmaların yapılmasının önünü açacağız. Bu yöntemle biyomoleküler dediğimiz hastalıkların tanımında önemli olan biyomarkerların önünü açacağız. Global ölçekte çalışan ilaç firmalarının üniversitemize gelmelerini ve büyük araştırmaların yapılmasını sağlayacağız. Yine bu yöntemle farklı üniversitelerden öğretim elemanlarının ve araştırıcıların üniversitemize ve ülkemize gelmesinin önünü açacağız. Biobankaların gelirleri ya da katkılarının dolaylı katkısı da olacak. Dolaylı katkılarının da yansımaları çok güçlüdür? ifadesini kullandılar?

Yaklaşık  olarak 5 milyon lira maliyetle kurulması  planlanan ?Biobank´ın  bütçenin yüzde 75´lik kısmını Orta Anadolu Kalkınma Ajansının, kalan kısmını da  Erciyes Üniversitesinin karşılayacağı öğrenilirken Türkiye´de ilk kez  bu büyüklükte ve bu kapsamda bir ?Biobank´ın  kurulacağının altı çizildi?


Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ

ERÜ Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı’na EMG Cihazı Bağışladı

Nöroloji Uzmanı Dr. Handan Bilgin: “Epilepsi hastalığı tedavi edilebilir”

Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı