TÜRK HARB-İŞ SENDİKASI KAYSERİ ŞUBE BAŞKANI ÖZGÜR ÖZSOY: “VERGİDE ADALET İSTİYORUZ”

TÜRK HARB-İŞ SENDİKASI KAYSERİ ŞUBE BAŞKANI ÖZGÜR ÖZSOY: “VERGİDE ADALET İSTİYORUZ”

Türk Harb-İş Sendikası Kayseri Şube Başkanı Özgür Özsoy düzenlenen basın toplantısında, “Vergide adalet istiyoruz.” dedi.

Türk Harb-İş Sendikası Kayseri Şubesi seminer salonunda düzenlenen toplantıda bir konuşma yapan Türk Harb-İş Sendikası Kayseri Şube Başkanı Özgür Özsoy, “Bu günlerde TBMM de 2013 bütçe kanunu görüşülmektedir. Küresel ekonomik krizinden en çok etkilenen kesim olan işçilerin önemli sorunlarından birisi hiç kuşkusuz adaletsiz vergi sistemidir.” şeklinde konuştu.
Özsoy, “Doğrudan alınan vergilerin yüksekliği yanında dolaylı vergilerle çalışanlar ikinci kez adaletsizlikle karşılaşmakta ve mağdur olmaktadır. Temel bir ilke olan ‘az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması’ ne yazık ki ülkemizde uygulanmamaktadır. Bu vergi sistemi yoksulu daha yoksul zengini ise daha zenginleştirmektedir. Türkiye ekonomisinin son yıllarda yakaladığı büyüme düzeyi ile emekçilerin maaşlarında eşdeğer bir büyüme yaşanmamaktadır. Vergideki adaletsiz dağılım Türkiye'nin bir kronik sorunudur.” ifadelerini kullandı.
Vergide adalet istediklerini ifade eden Özsoy konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Ülkemizde milli gelirin yarısını yüzde 5'lik kesim alıyor bunun yanında tam aksine devletin topladığı gelir vergisinin yarısını ise ücretli ve maaşlı kesim ödemektedir. Milli gelirin yarısını alan yüzde 5'lik kesimin doğal olarak gelir vergisinin en az yüzde 70-80'ini ödemesi gerekirken bu kesimden toplanan gelir vergisi sadece yüzde 8 kadardır. Bu tabloya bakınca gelirin yarısını alanların açıkça vergi kaçırdıklarını görmek hiç de zor değildir. Bunun yanında sermayeden alınan vergiler düşürülürken işçilerin vergi yükü devam etmektedir. Ayrıca bu anayasamızda belirtilen gelir oranında vergi sistemine de aykırıdır.Yılbaşında kesilen vergi miktarı ile yıl sonunda kesilen vergi miktarı arsındaki oran neredeyse iki katıdır. Bu nedenle işçilere ait 6 ayda bir yapılan zamlar vergi oranlarının artması nedeniyle ücretlerde düşüşe neden olmaktadır. Enflasyona bağlı olarak yapılan artış işçinin cebine girmeden vergi olarak geri alınmaktadır. İşçilerin yani bizlerin yaşadığı bu adetletsizliğin düzeltilmesi, vergi adaletsizliğine mahkum bir yıl daha geçirmemek için 2013 bütçe kanunu görüşmelerinde başta hükümet olmak üzere TBMM’de yer alan tüm siyasi partilerin Millet vekillerinden, gelir dağılımında ve vergide adaletin sağlanacağı bir bütçe oluşturmalarını ve İşçilerin yıl boyunca vergi oranının % 15'i geçmediği bir vergilendirme sistemini talep etmekteyiz.”

 



"Mart ayında 159 ülkeye 323 milyon 447 bin dolar ihracat yaptık"

"Kayseri’nin ihracatı aylık bazda artmaya devam ediyor"

Başkan Büyüksimitci: "Kayseri’nin yıllık ihracatı yüzde 17,7 oranında arttı"

Başkan Gülsoy: Şubat ayında 143 ülkeye 314 milyon 61 bin dolar ihracat yaptık"

"Suriyeliler gidince batacaksak bugün gitsinler batalım"

“Kayseri pastırması AB coğrafi işaret tescili alan 22’nci ürün olacak”

“İstihdamdaki artış, üretimi ve ihracattaki artışı tetikleyecektir”

Aralık ayında 150 ülkeye 308 milyon 759 bin dolar ihracat yaptık”

Tomarza'nın kabak çekirdeğinin pazarı genişleyecek

Erciyes Kayak Merkezi İngilizlerin dikkatini çekiyor

“2023 yılı ihracat rekoru tüm sanayicilerimizin başarısıdır”

Erciyes Kayak Merkezi'ne sezonun ilk charter seferi Çekya Cumhuriyeti’nden

"İşsizlik rakamındaki gerileme sevindiricidir"

Tomarza'da kabak çekirdeğinde seri üretime geçildi

Erciyes Anadolu Holding'ten "ihracat" başarısı

155 ülkeye 299 milyon 822 bin dolar ihracat yaptık