TÜRK TORAKS DERNEĞİ GÜZ SEMPOZYUMU DÜZENLENDİ

TÜRK TORAKS DERNEĞİ GÜZ SEMPOZYUMU DÜZENLENDİ

PROGRAM AKCİĞER SAĞLIĞINA IŞIK TUTACAK

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi´nin ev sahipliğinde ?Türk Toraks Derneği Orta Anadolu Şubesi Güz Sempozyumu´ düzenlendi.
Erciyes Üniversitesi Sabancı Kültür Sitesi´nde gerçekleştirilen sempozyumun açılışında konuşan Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Ümit Işıldak, ?Aile hekimleri 2003 yılında başlayan program çerçevesinde 2004 yılında kanun çıkması ve 2005 yılında da uygulamaya geçmesi ile başlamış durumda. 2011 yılının başından itibaren de tüm Türkiye´ye yayılmış durumda. İlimizde 2008 15 Aralık tarihinde gerçekleşti. Şuanda yeni başlayacak arkadaşlarla birlikte 401 aile hekimi 82 aile salon merkezinde görev yapmakta veya yapacak. Aile hekimliği uygulamasına geçildikten sonra özellikle aile hekimlerine yönelik olarak bilimsel programlar veya eğitim programları oluşturulması bakanlığımız çerçevesinde yapılmakta, fakat bizler de dernekler olarak bu konuya aile hekimleri için çaba göstermekteyiz. Bu çaba içerisinde üniversitemizden gerek gerek tabipler birliği gerekse Kayseri temsilcisi Kayseri Tabip Odası aracılığıyla bu hekimleri beraberce yapmaya çalışmaktayız. Tabi bu zaman zaman en büyük sorunlarımızdan bir tanesi aile hekimliği uygulamasına geçtikten sonra aile hekimlerinin birçok sıkıntıları, problemlerini beraberinde yürümekte ve bu çerçevede bu eğitim olayları da arkadaşların özellikle katılımı noktasında birçok sıkıntılarını çekmekteyiz. Gerçi bu eğitimleri özellikle aile hekimleri arkadaşlarımızla irtibata geçerek düzenlemeye çalışıyoruz. Kendilerinin istedikleri eksiklikleri, gördükleri noktalarda yapmaya çalışıyoruz fakat çokta başarılı olamıyor diyebiliriz. Sıkıntılar çektiğimizi söyleyebiliriz.? diye konuştu.
Tabip Odası Başkanı Hüseyin Per ise, ?Kayseri Tabip Odası olarak 2004-2008 yılları arasında yapmış olduğumuz aile hekimlerine yönelik pratisyen arkadaşlara yönelik toplantılara ekim ayından itibaren devam edeceğiz. İnşallah toplantılar biraz daha yoğun katılımla olur.? ifadelerini kullandı.
?Program sık karşılaşacağımız akciğer enfeksiyonları ve akciğer sağlığı konusunda ışık tutacak?
Sempozyumun açılışında konuşan İl Sağlık Müdürü İsmail Kılıç, bu tür programların çok faydalı olacağını dile getirerek emeği geçenlere teşekkürlerini iletti. Kılıç, ?Katılımın çok daha fazla olmasını biz temenni ediyoruz. Çünkü Türk Toraks Derneği kurulduğu günden beri özellikle eğitim faaliyetlerine çok destek verdi. Burada tabi sevgili hocam Mustafa Özesmi´yi anmadan geçmek hiç olmaz. Hocamızın eksikliğini bize yaşatmayan İnci Gülmez hocama tekrar teşekkür etmek istiyorum. Bu eğitim programının bizlere çok şey katacağına eminim. Mutlaka bildiğiniz şeyler ama tekrarı güzel toplumda da sık karşılaşacağımız akciğer enfeksiyonları, akciğer sağlığı konusunda ışık tutacağına tekrar eminim.? dedi.
ERÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammet Güven ise, ?Burada rektör sıfatıyla da bulunuyorum ama aynı zamanda 10 yılı aşkın süredir Toraks Derneği üyesiyim. Bir de böyle bir kimliğimiz var. Dolaysıyla da üyesi olduğum bir derneğin faaliyetinde de açılışında bulunmaktan dolayı mutlu olduğumu da söylemek istiyorum. Toraks Derneği Türkiye´nin en büyük derneklerinden ve en köklü derneklerinden birisi ama bundan daha ötesi çok takdir ettiğimiz bir yönü var. Eğitime çok önem veriyor. Türkiye genelinde bir çok bölgede lokal olsun genel olsun eğitim faaliyetlerini destekliyor. Diğer derneklerle işbirliği yapıyor. Bu da onun güzel bir örneği aslında sempozyum ismi de çok güzel olmuş. Biz maalesef çok uzun süredir kongrelerle sempozyumları birbirine karıştırıyoruz. Kongreler sempozyuma, sempozyumlar kongrelere benziyor. Kongreler, bilimsel faaliyetlerin ortaya konulduğu toplantılar. Sempozyumlar ise ağırlıklı olarak eğitim faaliyetleri. Bu da tam bir sempozyum. Özellikle Toraks Derneği´ne şunun içinde teşekkür ediyorum sadece kendi üyesi olan göğüs hastalıkları veya göğüs cerrahisi iç hastalıkları gibi yoğun bakımcılar gibi alanlarda eğitim vermiyor. İşte aile hekimleri gibi diğer alanlarla da işbirliği yapıyor onun için de kendilerine teşekkür ediyorum. Zannedersem ağırlıklı olarak aile hekimleri bakıyor toplantıya. Umarım bu toplantı onlar için çok faydalı olur, çok yararlı olur.? şeklinde konuştu.
Sempozyumda Türkiye´nin değişik üniversiteleri ve hastanelerinden uzmanlar, solunum yolu hastalıkları ve tedavi yöntemleri ile tütün konularını enine boyuna tartıştı.


Haber Kaynak : İHA

ERÜ Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı’na EMG Cihazı Bağışladı

Nöroloji Uzmanı Dr. Handan Bilgin: “Epilepsi hastalığı tedavi edilebilir”

Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı