TSE BAŞKANI HULUSİ ŞENTÜRK:''HELAL BELGEDE GECİKENLER, BEDELİNİ SATIŞLARINDAKİ DÜŞÜŞLE ÖDEYECEK"

TSE BAŞKANI HULUSİ ŞENTÜRK:''HELAL BELGEDE GECİKENLER, BEDELİNİ SATIŞLARINDAKİ DÜŞÜŞLE ÖDEYECEK

Türk Standartları Enstitüsü Başkanı Hulusi Şentürk, Türkiye'de 'Helal Gıda Belgesi'ne karşı sessiz bir duruş olduğunu, firmaların belge konusunda 'beklemede' kaldığını ifade ederek, ''Helal gıda belgesi almayıp hala bekleyenler

Kayseri Şeker Fabrikası'nın ''Helal Gıda'' üretim belgesi alması nedeniyle fabrikada bir tören düzenlendi. Törene; TSE Başkanı Hulusi Şentürk, Kayseri Valisi Şerif Yılmaz, Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mustafa Boydak, Kayseri Ticaret Odası (KTO) Başkanı Mehmet Asaf Mehmetbeyoğlu, Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü ve Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay katıldı.
Törende konuşan TSE Başkanı Hulusi Şentürk, Kayseri Şeker Fabrikası gibi bazı firma ve işletmelerin ''Helal Gıda'' belgesi almak için TSE'ye başvurduğunu bildirdi. Şentürk, ''Ama bu başvurular hem sevindirici hem de düşündürücü. Düşündürücü çünkü insanın aklına, 'Düne kadar neredeydiniz?' diye soru geliyor. Çok daha önce gıda üretimiyle ilgili uğraşan firmalar ve işletmeler, 'Helal Gıda' belgesi almak için başvurmalılardı'' diye konuştu.
Şentürk, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşması için marka firma ve kuruluşlara ihtiyacı olduğunu belirttiği konuşmada, ''Eğer Türk ekonomisinin dünyada söz sahibi olmasını istiyorsak Türk ekonomisinin bel kemiği olan özel firmalar ve işletmeler, kurumsal kimliklerini kazanmalı ve markalaşmalı'' ifadelerini kullandı.
Helal Gıda Belgesi konusunda da Türkiye'de bir durgunluğun gözlendiğini kaydeden Şentürk, ''Türkiye'de 'Helal Gıda Belgesi'ne karşı bir sessiz duruş var. Firmalar, belge konusunda beklemede kalıyor ama bu belgeyi almak için hala bekleyenler, gecikenler, bu beklemelerinin ve gecikmelerinin bedelini ödeyecek. Belge almakta geciken firmalar, bunun bedelini, satışlarındaki düşüş olarak ödeyecek'' dedi.
İnsanların artık sadece ürünün kalitesine bakmadığını, yediği gıdanın içinde nelerin bulunduğuna da dikkat ettiğini ifade eden Şentürk, ''Bir Müslüman olarak insanlar yediği gıdanın içinde ne olduğunu bilmek istiyor. Bunu bilmek de o insanın en doğal hakkı'' diye konuştu.
Şentürk, 'Helal Gıda Belgesi' alan bir firma ya da işletmenin bir üst zincir üretici durumuna geldiğini de vurgulayarak, ''TSE olarak 1,5 yıldır Helal Gıda Belgesi veriyoruz. Şimdiye kadar 160 belge verildi'' dedi.
Törende konuşan Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay ise, Kayseri Şeker Fabrikası'nın üretimle ilgili birçok yenileme çalışması yaptığını, bunun sonucu olarak da ekonomik ve finansal iyileşme sağlandığını kaydetti. Akay, ''Finansal ve ekonomik iyileşmenin yanında kurumsal bir yapıya da kavuşmamız gerekiyor'' ifadelerini kullandı. Akay, daha önce de 'Güvenilir Gıda Belgesi' aldıklarını, şimdi de 'Helal Gıda Belgesi'ni fabrikaya kazandırdıklarını, bu belgeler sonucu, şekeri üretimlerinde ham madde olarak kullanan yerli ve yabancı firmaların kendilerinden şeker almak için harekete geçtiklerini bildirdi.
Kayseri Valisi Şerif Yılmaz da, ''Helal Gıda Belgesi' alan Kayseri Şeker Fabrikası'nın yöneticilerini ve çalışanlarını tebrik etti.
Törende konuşmaların ardından TSE Başkanı Hulusi Şentürk, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay'a ''Helal Gıda Belgesi'ni verdi.

Başkan Büyüksimitci: "Kayseri’nin yıllık ihracatı yüzde 17,7 oranında arttı"

Başkan Gülsoy: Şubat ayında 143 ülkeye 314 milyon 61 bin dolar ihracat yaptık"

"Suriyeliler gidince batacaksak bugün gitsinler batalım"

“Kayseri pastırması AB coğrafi işaret tescili alan 22’nci ürün olacak”

“İstihdamdaki artış, üretimi ve ihracattaki artışı tetikleyecektir”

Aralık ayında 150 ülkeye 308 milyon 759 bin dolar ihracat yaptık”

Tomarza'nın kabak çekirdeğinin pazarı genişleyecek

Erciyes Kayak Merkezi İngilizlerin dikkatini çekiyor

“2023 yılı ihracat rekoru tüm sanayicilerimizin başarısıdır”

Erciyes Kayak Merkezi'ne sezonun ilk charter seferi Çekya Cumhuriyeti’nden

"İşsizlik rakamındaki gerileme sevindiricidir"

Tomarza'da kabak çekirdeğinde seri üretime geçildi

Erciyes Anadolu Holding'ten "ihracat" başarısı

155 ülkeye 299 milyon 822 bin dolar ihracat yaptık

yapısal reformlara odaklanılmasını isabetli buluyoruz

Dünyanın ilgisini çekecek "turizm" yatırımları