TARTIŞMALARIN NEDENİ CUMHURBAŞKANLIĞIDIR

TARTIŞMALARIN NEDENİ CUMHURBAŞKANLIĞIDIR

Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Birimler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Haluk Alkan, Kayseri’de katıldığı seminerde, gündemdeki tartışmalara değinerek, ‘Bugün yaşanan tartışmaların kaynağında Cumhurbaşkanlığı seçimleri vardır.”

Başbakanlık Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı ile Kayseri Medeniyetin Burçları Derneği tarafından düzenlenen “ Uluslararası Öğrenci Akademisi” KCETAŞ (Kayseri ve Civarı Elektrik T.A.Ş.) Konferans Salonu’nda devam ediyor. Akademide bu kez Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Birimler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Haluk Alkan kürsüye çıktı. Çok sayıda öğrencinin katıldığı seminerde, ‘Türk Siyasal Tarihi’ni anlatan Prof. Dr. Alkan, Osmanlı İmparatorluğu’dan başlayarak günümüze kadar bir değerlendirme de bulundu. Osmanlı “da siyasal hareketlerin hanedan üyeleri ve bürokratlar tarafından gerçekleştirildiğini hatırlatan Prof. Dr. Alkan, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan günümüze kadar da siyasal hareketlerin birçoğunun askerler tarafından gerçekleştirildiğini ileri sürdü. Özellikle Türkiye geleneğinde cumhurbaşkanların asker kökenli olduğunu hatırlatan Alkan, “ O dönemde yürütülen sistemde asker kökenli Cumhurbaşkanlarının ülkeyi darbeye ihtiyaç olmadan yönetebileceği düşüncesidir. Ancak Turgut Özal’ın Cumhurbaşkanı olması ile ilk defa Türkiye’de bir sivil Cumhurbaşkanı oldu. Daha sonra Süleyman Demirel, Ahmet Necdet Sezer ve Abdullah Gül cumhurbaşkanı oldu. 1990’lardan sonra sivil Cumhurbaşkanları geldi. Ancak, Demirel ve Sezer’in kişiliğinde asker etkisinin sürdüğünü söyleyebiliriz. Gül ile beraber bu da anlamını yitirdi.” Diye konuştu.
Gül”ün cumhurbaşkanlığına seçilmesinin meclis yoluyla olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Alkan, “2007 “de yapılan değişiklikle cumhurbaşkanı halk tarafından seçilecektir. Artık bundan sonra Cumhurbaşkanın merkezi grupların bir ajanı olma ihtimali ortadan kalkmış durumdadır. Biz de cumhurbaşkanı çok güçlüdür. Yargı, üniversite atamalarında, devlet denetleme kurulu aracılığıyla bütün kurumlara bir denetleme yapabilmesiyle çok güçlü bir kurum. Bu yetkilerini kullandığı zaman sistemi kilitliyor veya yönlendirebiliyor. Aslında bugün yaşanan tartışmaların ana kaynağında Cumhurbaşkanlığı seçimleri vardır.” şeklinde konuştu.
“Haritalara yeni bakış açısı gerekli”
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Genel Sosyoloji ve Metodoloji Anabilim Dalı Doç. Dr. Lütfi Sunar ise haritalar üzerinde sunum yaptı. Haritaların görüldüğü kadar masum olmadığını belirten Sunar, okullarımızda ve günlük yaşamda kullanılan haritalarda, Avrupa’nın merkeze konularak bir dünya şekillendirilmeye çalışıldığını ileri sürdü. Sunar, “Elimizdeki haritalarda Amerika’nın ve Avrupa”nın yukarıda ve merkezde olduğunu görüyoruz. Bunun nedenlerinden biri de başlangıç meridyeninin İngiltere’nin Greenwich kasabasından geçiyor olmasıdır. Aslında böyle olmak zorunda değil.” Diye konuştu. Akademide, Kayseri Medeniyetin Burçları Derneği Başkanı Ali Dursun da çalışmaları anlattı.



Sosyal medya fenomeni toprağa verildi

Akrep yedikten sonra hayatını kaybeden adam toprağa verildi

Ahmet Özsarıyıldız hayatını kaybetti

Eşini rehin alan şahsı böyle ikna etti: "Ben sana kurban olurum"

Başkan Büyükkılıç, eşi ile 'Kayseri Yağlaması' yaptı

Sedat Kılınç’ın acı günü

Kayseri’de yılın ilk bebeği ‘Ceylin’ oldu

Can dostların huzurlu yuvası Talas Pati Evi

Annesinin böbreği sayesinde hayata tutundu

Kayseri’de 26 farklı noktada 302 polis ile asayiş uygulaması

AK Parti İlçe Başkan Yardımcısı son yolculuğuna uğurlandı

Down sendromlu Büşra'nın gelinlik hayali gerçek oldu

Melikgazi’de geleneksel salça kaynatma günleri başlıyor

Ağabeyini sırtında taşıyor

Büyükkılıç, İmam Hatipliler Derneği Aile Pikniği'ne Katıldı

Sinemaya Günleri Belsin ve Kazım Karabekir ile Devam Etti