TARIM ZİRVESİ

TARIM ZİRVESİ

Tarım ve Orman Bakanlığı´nın 9 genel müdürü Bakan Yardımcısı Aksu´nun başkanlığında sektörün sorunlarını dinlediler.

Tarım ve Orman Bakanlığı´nın 9 genel müdürü Bakan Yardımcısı Aksu´nun başkanlığında sektörün sorunlarını dinlediler.

Tarım ve Orman Sektör Değerlendirme Toplantısı Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu´nun riyasetinde gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu, ?Türkiye olarak tarımsal hâsılatta Avrupa da birinci, dünyada yedinci sıradayız.  dedi.

Ticaret Odası Rifat Hisarcıklıoğlu Konferans Salonunda gerçekleştirilen Tarım ve Orman Sektör Değerlendirme Toplantısına, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu,  Vali Şehmus Günaydın, AK Parti Milletvekili Taner Yıldız, MHP Milletvekili Baki Ersoy, Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şahin, MHP İl Başkanı Serkan Tok, İlçe Belediye Başkanları, Erciyes Üniversitesi Rektörü Mustafa Çalış, Kayseri Üniversitesi Rektörü Kurtuluş Karamustafa , Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy, Sanaye Odası Başkanı Mehmet Büyüksimitçi, Ticaret Borsası Başkanı Recep Bağlamış, Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Mümtaz Sinan, Hayvancılık Genel Müdürü Zekeriya Erdurmuş, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, Et Süt Kurumu Genel Müdürü Osman Uzun ve tarım ve ilgili kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şahin şunları kaydetti. ?Ben Kayseri´de yapmış olduğum tüm çalışmalarda bize desteklerini esirgemeyen Büyükşehir Belediye Başkanımız Memduh Büyükkılıç´a, Sayın Valimiz Şehmus Günaydın´a ve Tarım ve Orman Bakan Yardımcımız Mustafa Aksu´ya teşekkür ederim. Kayseri dışarıdan bakıldığında bir sanayi şehri olarak tanımlansa da gerçek anlamda tam bir tarım ve hayvancılık kentidir. Bitkisel üretimde, kabak çekirdeğinde ülkemizde ilk sırada biz yer almaktayız. Çilek fidesi üretiminin %60´ı ilimizden gerçekleşmektedir ve çerezlik ay çekirdeği üretiminde 2. Sırada yer almaktayız. Şeker pancarı ve arpa üretiminde 4. sıradayız. Elma üretiminde 7. ve buğday üretiminde 16. sıradayız. Biz ülkemizin yavru alabalık ihtiyacının yüzde 40´ını karşılıyoruz ve bunu aynı zamanda ülkenin çeşitli noktalarına gönderiyoruz ve oradan da yurtdışına ihraç ediliyor. Ülkemizde tüketilen her 3 yumurtadan 1´i ilimizden ihraç edilmektedir. Katılımlarınızdan ötürü hepinize teşekkür ediyorum"

Tarım ve Orman faaliyetlerimizde de Kayserili işini bilir, ama işini takip eder, felsefesi ile çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ise konuşmasında şunları söyledi.  ?Her sektörün kendine özgü problemleri ve beklentileri var. Bizim şehir olarak uyum içerisinde, dayanışma içerisinde çalışmamızın bir bereket olduğunu burada herkes takdir eder. Bugüne kadar Kayserili deyince onların ihtiyacı yok ya da onlar kendi imkanlarıyla yapar mantığını artık şöyle revize ediyoruz, Kayserili işini bilir ama işini takip eder ve etmelidir diyoruz. Yapılanlar iyi ve güzel ama yeterli değil. Daha fazlasını hak ettiğimize ben inanıyorum. Orta Anadolu´da tarım ve hayvancılığın merkezi olan ve kendinden çok güzel şekilde söz ettiren bu şehrimizi daha iyi konum ve durumlara taşımak bizlerin de görevidir?

Vali Şehmus Günaydın da Tarım ve Orman Sektör Değerlendirme Toplantısının Kayseri´ye büyük katkılarının olacağını söylerken şöyle konuştu. ?Tarım sektörü ülkemiz açısından son derece önemli. Geçen yıl yaklaşık 169 milyar dolarlık bir ihracat yaptık. Bunun yaklaşık 22 milyon doları tarım ürünleri ve biliyorsunuz tarım ürünlerinde de ciddi şekilde istihdam oluşturduğu için, ülke ekonomimiz açısından tarım ve hayvansal üretim son derece önemli. Kayserimiz açısından değerlendirdiğimiz zaman, her ay iki tane ilçeyi ziyaret ediyoruz. Oradaki ilçe başkanlarımızla ve vatandaşlarımızla sohbet ediyoruz. Tarımsal üretimimizi bire bir takip ediyoruz ve her ilçemizde sahip olduğumuz avantajları konuşuyoruz. Alım heyetlerimizi bu sene Yahyalı´ya yönlendirdik ve elmanın kilosu geçen seneye göre güzel bir fiyat artışıyla dışarı satmakla karşı karşıyayız ve inşallah bu böyle devam eder. Tüketici ve üretici arsındaki dengeyi muhafaza etmemiz lazım.?

Toplantıda son olarak konuşan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu, ?Türkiye olarak tarımsal hâsılatta Avrupa da birinci, dünyada yedinci sıradayız. Yani bu sayıları toprak varlığı olarak değerlendirdiğimiz de 17. sıradayız. Bu sonuç arazilerimizi iyi bir şekilde değerlendirdiğimizi göstermektedir. ? Diyerek şunları ifade etti. ? Bir devlet için gıda ve tarım ihtiyacı önümüzdeki süreçte savunma sanayisinden daha da önemli hal alacak. Dünyayı doyuran, dünyanın lider ülkesi olacağını çok net şekilde söyleyebiliriz. Tarımı olmayan ülkeler balkonsuz eve benzeyecek, bir şeyi eksik olacak. Küçükbaş hayvan ve süt sığırında hayvan varlığında Avrupa´da birinci sıradayız. Büyükbaş hayvan varlığında ise Fransa´dan sonra ikinciyiz. Kayseri´de 2002´den bugüne büyükbaş hayvan varlığı %100 artmış. Küçükbaş hayvan varlığı ise %55 artmış. Mera düzenlemeleriyle bu rakamı artıracağız. Tarım desteğimiz son 16 yılda %800 artışla 1,8 milyar liradan 16,7 milyar liraya ulaştı.Türkiye olarak çok ciddi noktalarda desteklerimiz var. Bunların Kayseri´ye de hissettirilir seviyeye ulaşmasını sağlayacağız. Kayseri´de 2004 yılında 722 milyon olan tarımsal hasılamız, 2017 yılında 4 kat artmıştır. Kayseri´miz yalnızca sanayi değil, bir tarım şehridir. Türkiye´deki elma üretiminin yüzde 5´i Yahyalı´ya ait. Türkiye´deki çilek fidelerinin yüzde 60´ı Kayseri´de üretiliyor. Milli elektrikli traktörümüzü tanıtmıştık. Tanıttığımız traktör tamamen bizim tarafımızdan yapılan yerli ve milli bir proje. %100 Türk mühendislerinin oluşturduğu bir proje. Bu projeyle 45 dakikalık şarjla 7 saat çalışacak. Çiftçilerimizi mazot parasından kurtarmak amaçlı hazırlanan bir projedir. Daha çok üreteceğiz, daha çok kazanacağız. Türkiye, dünyanın tarım merkezi haline gelecek.?

Ticaret Borsası Başkanı Bağlamış ise Kayseri´nin tarım ve hayvancılık sorunlarının birebir konuşulması açısından düzenlenen değerlendirme toplantısının çok önemli olduğunu belirterek şunları söyledi: ?? Türkiye´nin Pastırma- sucuk ? kavurma merkezi olan ilimiz et üretiminin en fazla olduğu şehirlerden birisidir. Kayseri gerek büyükbaş hayvan sayısı gerek et üretimi noktasında önde gelen illerden olmakla birlikte ilimiz de maalesef Et ve Süt kurumunun bir kombinası bulunmamaktadır. Bu durum özellikle ilimiz de faaliyet gösteren besicilerimiz için büyük sıkıntılar oluşturmaktadır. Tarım ve hayvancılıkta en önemli noktalardan birisi de gençlerin teşvik edilmesi olacaktır. Kayserimiz de Genç çiftçi ve besici yetiştirmek için yeni projeler üretilmeli, İl müdürlüklerimiz bünyesin de genç çiftçi besici meslek programları oluşturulmalı, tarım ve hayvancılıktan uzaklaşan genç nüfus bu alana iş gücü ve üretici olarak tekrar kazandırılmalıdır.? dedi.

Konuşmaların ardından Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu´ya hediye ve plaket takdimi yapıldı.



SMA TİP 1 Hastası ‘ÖYKÜ’ İçin Kritik Süreç

Başkan Büyükkılıç vatandaşla buluştu, kale surlarından Kayseri’ye mesaj verdi

Kayseri’nin pastırma ve sucuk kültürü bu müzede yaşayacak

Hacılar’da TOKİ çalışmaları başladı

Başkan Çolakbayrakdar Erkilet sakinleriyle buluştu

Büyükşehir’in Engelsiz Yaşam Merkezi, ‘ikinci yuva’ oldu

Çocuklar yeteneklerini bu üniversitede keşfedecekler

KAYÜ Rektörü; çok kitap okuyan öğrencileri ödüllendirdi

Melikgazi’de sağlık turizmi projesi ile iyileşirken keşfedin, keyif alın, dinlenin

Büyükkılılç; Nakliyeciler Sitesi esnafına yeni projesi "lojistik merkezini" anlattı

Başkan Palancıoğlu hakemler ile bir araya geldi

Kayseri’de 27 Mart Tiyatro Günü için tören düzenlendi

“Çok kıymetli bir hazine Talas'ta”

Başkan Büyükkılıç, Felahiye’ye verdiği kombi sözünü tuttu

Başkan Yalçın ‘Bizim Semtin Gençleri’ ile buluştu

Murat Cahid Cıngı: “Biz inşaat kısmını hallettik bundan sonra beyinlere yatırım yapmak lazım”