TARİHİ SAHABİYE MEDRESESİ

TARİHİ SAHABİYE MEDRESESİ

Şehir merkezinde yer alan ve içerisinide kitapçılarla , sahafların faaliyetini devam ettirdiği tarihi Sahabiye Medresesi Büyükşehir Belediyesince restore edilerek aslına geridöndürülmeye çalışılacak. Toplam 14 dükkanın bulunduğu medrese Büyükşehir Bel

Selçuklu Sultanı 3. Keyhüsrev döneminde, Selçuklu Veziri Hüseyin oğlu Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından 1267 yılında yaptırılan tarihi Sahabiye Medresesi günümüzde, 14 kitapevini bünyesinde barındıran uğrak bir mekan olarak şehir merkezinde yer alıyor.

Yüzyıllardır ayakta duran medresenin sağlıklı bir şekilde yarınları karşılayabilmesi adına bir restorasyon çalışması gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi, restorasyon süreci boyunca medrese esnafının mağdur olmaması adına,onlara eski adliye binası önünde yer tahsis etti. Edindiğimiz bilgiler, prefabrik nitelikteki  “geçici” iş yerleri bu ay sonuna kadar tamamlanacak  ve , Sahabiye Medresesi esnafı  buraya yönlendirilip, medrese restorasyonuna start  verilecek.

Haber ekibimiz medrese esnafı ile birebir görüşerek konuyla ilgili düşüncelerini sordu. Medrese içerisinde 10 senedir kitapçılık yapan Özgür Taş esnaf adına  yaptığı değerlendirmede;” 5-6 yıl öncesinde, medresemizin restorasyonu söz konusuydu ve dillendiriliyordu. Sonrasında medrese, Vakıflar Bölge Müdürlüğünden Belediyeye geçti. Başkanımız Mehmet Özhaseki de restorasyon işini üstlendi. Bize de bu restorasyon süreci içerisinde mağdur olmamamız için Eski Adliye önünde yer gösterdi. Oraya prefabrikler yaptırdık ve buradaki tüm esnaflarımız restorasyon süresince orada faaliyet gösterecek. Toplam 14 dükkan var şu an medrese içinde, hepimiz gideceğiz. Başkanımız sağ olsun bizleri mağdur etmiyor. Özellikle buraya yakın olması bizler için çok iyi oldu. Zaten restorasyon bitince medresemize tekrar geçeceğiz. Restorasyonun da bu yıl sonunda biteceğini söylüyorlar. Tabi inşaat işi sonuçta belli olmaz ama bize verilen bilgi bu yıl sonunda biteceği yönünde.” İfadelerini kullandı.



Talas'ta Antika Fuarı heyecanı

Talas’ta bu pazar ‘Maharetli Eller’in günü

Çocuk Kitap Fuarı Ve Şenliği’nde çocuklara özel konser

Talas Musiki Cemiyeti’nde bağlama kursu

Merkez Halk Kütüphanesi 7/24 Kütüphane oldu

Talas'ta hafta sonu ramazan dolu dolu

Artık Çekilmez Oldun Yarışması, 9'uncu kez Erciyes'te start alıyor

'Türkiye Yüzyılı Marşı'nın Bestekarı Arzen Kayserililerle buluştu

Yarım asırlık güğümün sırrı

Büyükşehir'den "çocuklara özel" tiyatro

Talas'ta Yücel Arzen Heyecanı

Türk Sanat Müziği Kent Korosu konseri

Talas'ta Yücel Arzen konseri

Bağcılık kültürü Germir'deki Bağ Müzesi'nde yeniden canlanacak

Talas'ta çocuklar tiyatro ile eğlendi

Talas'ta büyük usta Tevfik Soyata'dan musiki faslı