TARİHİ RESTORASYONDA SON TEKNOLOJİ

TARİHİ RESTORASYONDA SON TEKNOLOJİ

Talas Belediyesi, ilçedeki tarihi zenginliklerin restorasyonlarını teknolojinin son ürünü 3D lazer tarama sistemiyle aslına uygun ve gerçek ebatlarda çizerek gerçekleştiriyor.

Restorasyonu yapılacak tarihi yapının içine ve dışına yerleştirilen özel cihazlarla özel donanımlı bilgisayara bağlı olarak çalışan sistem hakkında bilgiler veren Talas Belediye Başkanı Rifat Yıldırım, şehrimizde ilk kez uygulanan sistemle çizilen lazer haritalarla projelerin minimum hata ile çizildiğini söyledi. Talas’ın tarihi dokusunu ayağa kaldırmak için var güçleriyle çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirten Başkan Yıldırım, “Osmanlı döneminden kalan tarihi Ali Saip Paşa Sokağını, sağlıklaştırma projesiyle yeniden hayata dönderiyoruz. Sokakta bulunan 52 ev ve konağın 47’sinin restorasyonu tamamlandı. 2013 yılında projeyi tamamlayarak turizmin hizmetine sunmayı planlıyoruz.” dedi. Başkan Yıldırım, restorasyon çalışmaları sırasında tarihi dokuyu onarırken, teknolojiden de istifade ettiklerinin altını çizerek şöyle konuştu:
“Talas’ta tarihi dokuda ilk kez bu teknolojiyle çalışma yapılıyor. Tarihi eserlerin restorasyonu ve koruma noktasında çok önemli bir sistem. Zaten biz hep geçmişi yakalama noktasında elimizde bir veri olmadığı için güçlük çektik. Tabiri caizse bu çalışmayla hem geçmişi oluşturmaya, hem de onu geleceğe taşımaya çalışıyoruz. Bundan sonrası için envanter çalışması tamamlandı. İkinci aşamada ise yıpranmış roleveler olacak. Restorasyonlarda bu çalışma hazır veri olarak kullanılacak. Tabiri caizse restorasyonların bilgi bankası hazır olacak.”

Sosyal medya fenomeni toprağa verildi

Akrep yedikten sonra hayatını kaybeden adam toprağa verildi

Ahmet Özsarıyıldız hayatını kaybetti

Eşini rehin alan şahsı böyle ikna etti: "Ben sana kurban olurum"

Başkan Büyükkılıç, eşi ile 'Kayseri Yağlaması' yaptı

Sedat Kılınç’ın acı günü

Kayseri’de yılın ilk bebeği ‘Ceylin’ oldu

Can dostların huzurlu yuvası Talas Pati Evi

Annesinin böbreği sayesinde hayata tutundu

Kayseri’de 26 farklı noktada 302 polis ile asayiş uygulaması

AK Parti İlçe Başkan Yardımcısı son yolculuğuna uğurlandı

Down sendromlu Büşra'nın gelinlik hayali gerçek oldu

Melikgazi’de geleneksel salça kaynatma günleri başlıyor

Ağabeyini sırtında taşıyor

Büyükkılıç, İmam Hatipliler Derneği Aile Pikniği'ne Katıldı

Sinemaya Günleri Belsin ve Kazım Karabekir ile Devam Etti