TARİHİ ERMENİ KİLİSESİ

TARİHİ ERMENİ KİLİSESİ

3.5 MİLYON LİRAYA RESTORE EDİLECEK

Ermeni Ortodoks Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi, Büyükşehir Belediyesi tarafından 3.5 milyon liraya restore edilecek. Tarihi 1191 yılına dayanan ve Ermenilerin Grogeryen mezhebinin doğum kilisesi olarak bilinen yapının duvarları ve bahçesinin içindeki 1868 yılından kalma okul da onarılacak.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hamdi Elcüman, 1996 yılında Kayserili iki Ermeni hayırsever tarafından onarılarak ibadete açılan tarihi kiliseyle ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı Kayseri Bölge Koruma Kurulu´ndan alınan izin sonrası 2018 yılının başlarında projesinin tamamlanacağı ve ardından 4.5 ay sürecek restorasyon ve onarıma başlanacağını söyledi. Elcüman, "Kayseri´de günümüze bilinen en eski Ermeni Ortodoks Kilisesi Surp Krikor Lusavoriç´tir. Kilisemizden ilk olarak 1191 tarihinde söz edilmiştir. Kilisemizin ismine 1663 yılında tekrar rastlıyoruz ve yüzyıllar boyu çeşitli onarımlardan geçerek günümüze kadar ayakta kalmayı başarmıştır. Yıkılmakta olan kilise 1859 yılında yeniden yapılmıştır. 1885 yılında kilisenin onarımı halkın desteği ile kısa sürede tamamlamışlardır. Kilise Kayseri merkezindeki diğer Ermeni kiliselerinden küçüktür fakat tarihi Ermeni mahallesi ile çevrelenmiştir ve çok sıcak bir atmosferi vardı. Kilisenin bitişiğinde bulunan ve 1868 yılında kurulmuş olan Gümüşyan mektebi şu anda harap vaziyettedir. Büyükşehir Belediyesi olarak Kilise Vakfı ve Koruma Kurulu´ndan alınan izinlerle bu tarihi yapıyla ilgili gereken yapılacaktır" değerlendirmesinde bulundu?

İlimizdeki Ermeni kilisesi tarihinde önemli bir yeri vardır. Zamanında Orta Anadolu´nun en önemli kenti ve M.S. 250´de 400 bin nüfusu olan Kayseri, Aziz Krikor´un büyüdüğü, eğitim gördüğü ve Hristiyanlığı kabul ettiği yerdir. 



Talas’ta bu pazar ‘Maharetli Eller’in günü

Çocuk Kitap Fuarı Ve Şenliği’nde çocuklara özel konser

Talas Musiki Cemiyeti’nde bağlama kursu

Merkez Halk Kütüphanesi 7/24 Kütüphane oldu

Talas'ta hafta sonu ramazan dolu dolu

Artık Çekilmez Oldun Yarışması, 9'uncu kez Erciyes'te start alıyor

'Türkiye Yüzyılı Marşı'nın Bestekarı Arzen Kayserililerle buluştu

Yarım asırlık güğümün sırrı

Büyükşehir'den "çocuklara özel" tiyatro

Talas'ta Yücel Arzen Heyecanı

Türk Sanat Müziği Kent Korosu konseri

Talas'ta Yücel Arzen konseri

Bağcılık kültürü Germir'deki Bağ Müzesi'nde yeniden canlanacak

Talas'ta çocuklar tiyatro ile eğlendi

Talas'ta büyük usta Tevfik Soyata'dan musiki faslı

Talas'ta bu hafta 'Maharetli Eller' günü