TALAS BELEDİYE BAŞKANI MUSTAFA PALANCIOĞLU İLE

TALAS BELEDİYE BAŞKANI MUSTAFA PALANCIOĞLU İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

TALAS BELEDİYE BAŞKANI MUSTAFA PALANCIOĞLU;

TALAS 24 SAAT YAŞAYAN BİR İLÇE

Haftalık Röportaj bölmünde bu hafta, Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu konuğumuz oldu. Palancıoğlu, Talas´ın tarihi güzelliklerinden bahsederken, buranın nasıl cazibe merkezi haline geldiğini aktardı. Talas´ta Rumların, Ermenilerin ve Türklerin bir arada yaşaması da, burada bulunan tarihi güzellikleri, ziyaretçilerine ve yaşayanlarına eşi benzeri görülmez bir kültür ahengi sunuyor. İşte gezmeye ve anlatmaya doyamayacağınız, son günlerde alt ve üst yapı çalışmalarıyla göze çarpan Talas´ın Belediye Başkanı ile sohbetimizin ayrıntıları?

E. KİPMAN: Başkanım öncelikle Yaman Dede Konağı´ndan bahsedelim isterseniz. Ne gibi faaliyetler oluyor burada?

TARİHİ AÇIDAN TALAS ÇOK ZENGİN BİR İLÇE

M. PALANCIOĞLU: Emre Bey,  Öncelikle tarihi açıdan Talas çok zengin bir ilçe. Özellikle Rumların ve Ermenilerin çok yoğun yaşadığı, 100 yıla yakın Amerikan Koleji isimli bir okulun burada faaliyet gösterdiği geçmişe sahip bir ilçe. Buradaki Yaman Dede Konağımız diğer konaklarımıza göre farklı. Mimari yapısına baktığınız, kemerli bir yapıda olması Talas´a özgü bir yapılaşmayı ifade ediyor. Burası özel, şahsi mülkiyetteyken Rifat Bey zamanında satın alınmış, restore edilmiş ve kültür merkezi haline getirmiş. Müze mantığında, Pazartesi günleri kapalı, diğer 6 gün açık, 9.00 ile 18.00 arasında vatandaşlarımıza açık. İnsanlar misafirlerini de getiriyorlar, eskiden insanlar nerede, nasıl yaşıyordu bunları görmek için ziyaret ediyorlar. Binanın taş yapı olması, içinin ahşapla döşenmiş olması çok ilgi çekiyor. Aylık 2 bin 500 kişi ziyaret ediyor.

E. KİPMAN: Ramazan´da faytonlarınız çok güzeldi hala çalışıyor mu?

ATIN AYAK SESLERİ İNSANLARIN YÜZLERİNDE BİR GÜLÜMSEME YARATIYOR

M. PALANCIOĞLU: Şuanda 4 fayton ve 7 tane atımız var. Herkesimden rağbet var, özellikle bayanlar daha çok seviyorlar. Geçtiğimiz günlerde yolda bastonla gezen yaşlı teyzelerimiz vardı, onları gezdirdim, çocuklarını hatırladıklarını söylediler ve çok dua ettiler. Bende birkaç kez yolcu olarak binme fırsatım oldu ve gördüğüm kadarıyla atın ayak sesleri insanların yüzlerinde bir gülümseme yaratıyor, insanlar dönüp bakıyor ve el sallıyorlar. Dolayısıyla buradan doğru bir iş yaptığımızı anlıyoruz.

E. KİPMAN: Bu yaz döneminde Belediye hizmetleri için neler yapmayı planlıyorsunuz?

TALAS´A OKUL, SAĞLIK OCAĞI BAŞTA OLMAK ÜZERE BİRÇOK YATIRIMLARIMIZ VAR

M. PALANCIOĞLU: Tabi vatandaşımızın en çok muzdarip olduğu konuların başında temel ihtiyaçları yani, yol, kaldırım vs. Talas, Türkiye´nin nüfus artış hızının en çok olan ilçelerinden biri olduğu için yoldu, kaldırımdı, sağlık ocağıydı bütün temel alt ve üst yapı faaliyetlerinde ihtiyaçlar hızlı bir şekilde gündeme geldi. Biz de bu faaliyetleri yerine getirebilmek için mücadele ediyoruz. Vatandaşlarımız Mevlana Mahallesi Kayseri´nin en büyük Mahallesi, 60 bin nüfusu var. Geçtiğimiz yıl başta olmak üzere asfalt, kaldırım faaliyetlerine önem verdik. Bunun haricinde Doğu illerinde ihtiyaç gibi karşılanan ama biz de olan okul sorunu hat safhadaydı, akabinde cami ve sağlık ocağı geliyordu. Geçtiğimiz iki yıl içerisinde 7 tane cami yaptırmak için anlaşma yaptık. 8´incisini de anlaşacağız önümüzdeki günlerde. Hayırseverlerimiz binaların bir kısmını yapıyor ama biz de en az hayırseverler kadar katkı sunuyoruz, 2-3 trilyon değerinde belediyelerimizin arsalarını biz cami veya okul yapılsın diye veriyoruz. Ayrıca, bütün peyzajını, sert zeminlerini biz yapıyoruz. 8 tane camimizden 1 tanesini açtık, diğerlerinin kaba inşaatı devam ediyor, 1 yıl içerisinde çoğunu açmış olacağız. Bir diğeri okul ihtiyacı vardı, Kuruköprü´ye Ortaokul açıldı. Bunun haricinde Başakpınar´da tüm kırsal mahallelere hizmet verecek lise tamamlandı. Açılış aşamasında eğitim ve öğretim dönemini bekliyoruz. Bir diğeri Mevlana Mahallemize hitap eden büyük okul yatırımı oldu Büyükşehir belediyemizin ve hayırseverlerimizin okul yatırımı oldu. Biri 25 derslikli, diğeri 30 derslikli o bölgedeki okul ihtiyacını karşılayacak. Bununla ilgili de yine Milli Eğitim Müdürlüğümüzün çok büyük gayretleriyle burada 4 tane de okul Milli Eğitim kanalıyla açılacak. Yani son iki sene içerisinde Talas´ta yeni hizmete girecek olan 8 tane okul olmuş olacak. Tabi bununla yetinmiyoruz, 4 tane daha okul yapımı işi için imarlı arsa ürettik. Bir de sağlık ocağı sıkıntımız vardı. İki tane sağlık ocağı açtık, birisi Talas Belediye´sinin mali gayretleriyle oldu. O da Halef Hoca Mezarlığımızın yanında bulunuyor, Sağlık Bakanlığımıza devrettik tek kuruş para da almadık. Bir diğer sağlık ocağımız da Bahçelievler Mahallemizde, burada her türlü tetkikler yapılabiliyor. Dişten, kanser taramasına kadar Aile Sağlık Merkezi şeklinde güzel bir sağlık ocağı oldu.

E. KİPMAN: Bahçelievler değince Başkanım, orada bulunan dükkânların kirasının bir hayli pahalı olduğunu duydum. Neden öyle?

ŞUANDA GECE 03.00´E KADAR AÇIK BURALAR, TALEP ÇOK FAZLA

M. PALANCIOĞLU: Emre Bey, Talas çok fazla göç alıyor, göç ile birlikte ihtiyacı karşılamak için cafeler, restoranlar açılmış durumda. Özellikle raylı sistemin Talas´a gelmiş olması Talas´ın çehresini çok değiştirdi Büyükşehir´e ben çok teşekkür ediyorum. 24 saat yaşayan bir şehir Talas. Aynı zamanda bu bahsettiğimiz Mevlana Caddesi diye geçiyor, biz oraya bazalt kaplamalı yollar yaptık. Peyzajı da düzenleyince çok güzel gezinti yeri ortaya çıktı. Birden bire cafeler açılmaya başladı. Şuanda gece 03.00´e kadar açık buralar. Talas´ın gündüz nüfusu 150-160 bin arasıysa gece bu 200 binlere çıkıyor. Raylı sistemin günlük kapasitesine baktığımızda 160 bine yaklaşmış durumda. Tabi sanayinin olmaması, havanını temiz olması, yeşil olması, bağlık bölgelerin burada olması, iki üniversitenin Talas´ta olması burayı bir cazibe haline getiriyor.

E. KİPMAN: Raylı Sistem dediniz, tabi şuan ki raylı sistem hattı Anayurt´a kadar uzanacak. Bu proje ne durumda?

ŞUANDA ÇELİK BAŞKAN, 2-3 FARKLI FİZİBİLİTE YAPTIRIYOR

M. PALANCIOĞLU: biraz önce söylediğim gibi Mevlana mahallemiz Kayseri´nin en büyük mahallemiz haliyle toplu taşımaya en çok ihtiyaç olan yer ama maalesef geçmiş dönemde planlama hataları olmuş, yani 80´li yıllarda yapılan hatalar. Topografya engebeli olduğu için sanki düzmüş gibi Ankara´da planlar yapılmış, 15 katlı binalar dikilmiş ve çok sık yapılaşmalar olmuş. Bundan dolayı yeterince geniş yollar açılmamış. Dolayısıyla raylı sistemin buraya gelmesi kaçınılmaz. Mayıs´ın 17´sinde biz temel atacaktık. Zamanın Rektörü Fahrettin Keleştemur hocamız, Üniversitenin içinden ikinci bir hat geçmesini istemiyordu. Yani halef hoca mezarlığının yanından hemen Anayurt´a gidecek ve Mevlana mahallesinin tamamını toplayan bir hattı. Her şey hazırdı ancak Üniversite´den izin alamadığı için Fahrettin Bey bize izin veremedi ve raylı sistem hattını değiştirmek zorunda kaldık. Şuanda Çelik Başkan, 2-3 farklı fizibilite yaptırıyor. Kendisiyle görüşmelerimizde söylediği ve vatandaşlara verdiği söz ölçüsünde en kısa zamanda Anayurt Mevlana Mahallesine raylı sistemi getireceğiz.

E. KİPMAN: Efendim peki, Ali Saip Paşa Sokağı ne durumda tamamen istenilen duruma geldi mi?

BURASI HESAP EDEMEDİĞİMİZ KADAR HAREKETLENDİ

M. PALANCIOĞLU: Sokak sağlıklaştırılması tamamlanmış, gayet güzel bir sokak oldu. Orada öngörümüzün dışında bizi rahatsız edici bir hareketlenme yaşandı. Önümüzdeki günlerde burada koruma amaçlı bir imar revizyonu yapılması gerekiyor. Biz vatandaş mutlu diye sesimizi çıkarmadık ama orada bulunan cafe olarak hizmet veren iş yerlerinin ruhsatı yok. Bu konuda bir düzenleme yapacağız, vatandaşlar oraya geldiğinde çok zevk alacakları, mutlu olacakları bir sokak olacak. Orda bir de Tol Kilisesi vardı, oraya farklı fonksiyonlar yükleyeceğiz, örneğin; toplantılar, organizasyonlar için kullanıyoruz ama ısıtma sistemi yok, su yok, tuvalet yok hiç bir şey yok. Boş bir oda yani, yoğun bir şekilde kullanamıyoruz. Yeni proje sunduk eğer kabul edilirse Tol Kilise´nin önüne bir WC, abdesthane yapmayı düşünüyoruz. Anıtlar kurulundan izni aldığımız takdirde orası da güzel bir yerimiz olacak. Burayla ilgili farklı fikirlerimiz var, konservatuar olabilir, atölye olabilir, birçok projemiz var.

 



İNCESU BELEDİYE BAŞKANI MUSTAFA İLMEK İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

KTO BAŞKANI ÖMER GÜLSOY İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

MELİKGAZİ BELEDİYE BAŞKANI DR. MUSTAFA PALANCIOĞLU İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

KSMMMO BAŞKANI ALİ YEDİKAYA İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

MMO BAŞKANI AKİF AKSOY İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

KAYSERİ PANCAR ÜRETİCİLERİ KOOPERATİFİ BAŞKANI HÜSEYİN AKAY İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRCİLERİ BİRLİĞİ BAŞKANI GÜNAY ÇAKI İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

KAYSERİ PANCAR KOOPERATİFİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI HÜSEYİN AKAY İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

BÜNYAN BELEDİYE BAŞKANI ŞİNASİ GÜLCÜOĞLU İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

İŞADAMI MİKAİL UÇAR İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

HACILAR BELEDİYE BAŞKANI DOĞAN EKİCİ İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

İNCESU BELEDİYE BAŞKANI ZEKERİYA KARAYOL İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI ...

BÜNYAN BELEDİYE BAŞKANI ŞİNASİ GÜLCÜOĞLU İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI ...

DEVELİ BELEDİYE BAŞKANI MEHMET CABBAR İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

HACILAR BELEDİYE BAŞKANI DOĞAN EKİCİ İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI .

KAYSERİ TİCARET ODASI BAŞKANI MAHMUT HİÇYILMAZ İLE

HAFTANIN RÖPOTAJI ...