TAKSİCİLERİN BEKLENMDİK MAĞDURİYETİ !

TAKSİCİLERİN BEKLENMDİK MAĞDURİYETİ !

ARAÇLARINI YENİLEMEK İSTERKEN PLAKALARINDAN OLDULAR?

?Ticari araç sahipleri araçlarını yenilemek isterlerse yeni araç alımlarında ÖTV ödemeyecek. Bunu içeren yasa değişikliği Resmi Gazete´de yayımlanarak yürürlüğe girdi? bu ifadelerle başlayan haberleri okuyan ve dinleyen ilimiz taksicileri hiç vakit geçirmeden araçlarını yenilemek üzere harekete geçtiler? Özel Tüketim Vergisi muafiyeti ile 51 bin liralık aracı 15 bin liraya alma hakkı kazanan taksicilerin sevinci kısa sürdü? Zira henüz süreç tam anlamı ile işlerlik kazanmadan ve plaka değişimi ile ilgili yeterince bilgi sahibi olmadan harekete geçen taksiciler ?Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan oldular? nasıl mı haberimizi takip ederseniz anlarsınız?
Ticari araçlarını değiştirmek isteyenlere başbakan Binali Yıldırım´ın verdiği müjde hayata geçti. Ticari araçlara ÖTV indirimini öngören yasa Resmi Gazete´de yayımlandı. Ticari araç sahipleri araçlarını yenilemek isterlerse yeni araç alımlarında ÖTV ödemeyecek. Bunu içeren yasa değişikliği Resmi Gazete´de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Ticari araç sahiplerinin cebinden artık yüzde 45´lik ÖTV ödemesi çıkmayacak.Değişikliğe göre, örneğin; ticari taksisini yenileyecek bir esnaf, silindir hacmi 1.600 CC´nin altında olan bir aracı anahtar teslimi 51 bin 330 liraya alıyordu..Bugünden sonra aynı araca 15 bin 930 lira daha az ödeyecek. Çünkü sadece aracın çıplak fiyatı üzerinden KDV ödemesi yapacak. Aracın teslim fiyatı 35 bin 400 lira olacak. İndirimden otobüs, taksi, dolmuş, minibüs, halk otobüsü, yük taşıma amaçlı kamyon ve kamyonet sahipleri faydalanabilecek?
İşte her şey bu haberlerin televizyon haber bültenlerde ve yayınlanması ile başladı? İlimizde taksici esnafı olarak hayatını kazanan bir gurup vatandaş bizzat Başbakan tarafından müjdelenen bu haktan faydalanarak araçlarını yenilemek için harekete geçtiler? Ancak konu ile ilgili yeterince bilgi sahibi olmadıkları ve bu haktan faydalanmak için henüz beklemeleri gerektiğini araçlarını satıp, yeni araçlar aldıklarında öğrendiler ? Üstelik eski araçlarındaki taksi plaklarını aynı gün yeni araçlarına takmadıkları için bu haklarını kaybetmişlerdi? ÖTV fırsatını kaçırmamak için çabalarken işsiz kaldıklarını ve mağdur olduklarını iddia eden ve kendirlerine gerekli ilgiyi gösterip yeterince bilgilendirme yapılmadığı için Şoförler Cemiyeti Kayseri Şubesi´ne ateş püsküren taksici esnafının yaşadıklarını kendi ağızlarından dinleyelim?
Metin Uşan : Kayseride bir taksi durağında çalışıyorum. Sıkıntımız şöyle sadece benim değil Türkiye geneli bir sıkıntı. 07 Eylül 2016 tarihi itibariyle resmi gazetede ilan edilen ticari taksilerin ötv indirimi yasasından faydalanmak amacıyla Ford bayisinden bir araç aldım. Eski aracımı sattım fakat yeni aracımı hazırlamama rağmen plaka takamıyorum. Sıkıntıda Şoförler Odasının bize ayrıntı bilgi vermemesi ve vergi dairesin aktif halde bizi görmemesinden dolayı araç plakaya geçemiyormuş verilen hakkı alıyorlar vermiyorlar yani. Normalde t plakayı ötv indirimini şöyle bir kenara bırakalım normal bir araç alacağımız zaman plakayı çektiğimiz zaman bile trafikten aynı gün içerisinde aldığınız diğer bir arabayı yapabiliyorsunuz?. Ama burada şöyle bir şey varmış gazetede ilan edildikten sonra eski araçla yeni aracın aynı sök tak işi olacakmış. Böyle saçmalık olur mu ben zengin biri değilim ki; eski aracımı satmayım son güne kadar bekleyim. Yeni aracımın parasını peşin ödeyeyim ve plaka takayım. Yani çok mantıksız gelen bir şey bu durum ve sadece Kayseri esnafı için değil Türkiye genelinde bir mağduriyet söz konusu.
Şöförler Odası ilan tarihinden tam hatırlamıyorum ama 10 gün yada 15 gün içerisinde bir mesaj yayımladı. Ötv niz çıktı hayırlı olsun denildi. Fakat bu mesaj arkasından aracınızı satmayacaksınız. Arabanızın çekme belgesini almayacaksınız diye bir not düşmediler ve ben durumda Şöförler Odasını da haksız buluyorum? Oda aidatlarımızı düzenli vermemize rağmen her şekilde güzel bir esnaflık örneği sergilememize rağmen bize dsahip çıkmıyor? Vergi dairelerinde hiçbir problemim yoktur ama mağdur edilende benim.
Odanın daha sonra bize ulaştırdığı mesaj kulaktan dolma? Bir duyumdan hareket ederek vergi dairesi başkanlığına benim gittiğim gün sekretere ziyaretçilerin olduğunu söylediler, o vergi dairesi başkanlığını beklerken çıkan ziyaretçilerin Ali başkan olduğunu ve yanındaki üye arkadaşların olduğunu gördüm, fakat ben herkesten önce hiç kimse tarafından bilgilendirilmeden önce ben kendi çabamla yani neden dürüst esnaf olduğumuz için haksızlığa uğradığım. O günde Ekim ayının 20 siydi? Şoförler Cemiyetinden Kayseri esnafına mesaj yayınlandı ? Denildi ki;esnaf arkadaşlarım eski taksinizi satmayın, çekme belgesi almayın, yoksa muhafiyet oluyor,bu ilk mesajla ikinci mesaj arasında bayağı bir süre var. Arkadaşlar mağdur olursunuz sakın aracınızı satmayın diye bana baştan demediler.
Çıkış yolu sosyal paylaşım sitelerinden Türkiye genelinde bizim gruplarımız arkadaşlarımız var. Taksiciler diye herkes kendi odasından aldığı bilgiye kulaktan duyma şeylerle sosyal paylaşım sitelerinden bir birmizi bilgilendiriyoruz . Yani odaların tam manasıyla bir çalışma içerisinde olmadığı kanaatindeyim. Fakat Ankara ve İstanbul şubelerinin çaba sarfettiğnin farkındayım. Büyük gayret içerisindeler fakat benim bekleme gibi bir lüksüm yok çünkü ben ekmeğimi sadece taksiden kazanmaktayım,bu eski aracımı satıp üzerine çekdiğim kredilerin taksidini bile dün arkadaşımdan borç para alarak ödedim. Yani ben bankaya gidip te işsizm arabam yok çalışamıyorum. Bu borcu ödeyemem. Krediyi ödeyemem gibi bir lüksüm yok. Yani çok aşırı derece mağduriyetimiz var Biz sadece büyüklerimden sesimizi duymalarını istiyoruz. Verilen hakkın geri alınamayacağını verilen hakkımı istiyorum ben. Aracı teslim edeceğim fakat edemiyorum ? Bayi ikinci el olmuş bu araç alamayız diyor?. Arabayı verecek kişide yok. Araba alacak satacak gücümde yok. Yani ortada kaldım 1 aydır ekmeksizim ve benim gibide çok kişi var .
HABER: C.ÜSTEN



Akrep yedikten sonra hayatını kaybeden adam toprağa verildi

Ahmet Özsarıyıldız hayatını kaybetti

Eşini rehin alan şahsı böyle ikna etti: "Ben sana kurban olurum"

Başkan Büyükkılıç, eşi ile 'Kayseri Yağlaması' yaptı

Sedat Kılınç’ın acı günü

Kayseri’de yılın ilk bebeği ‘Ceylin’ oldu

Can dostların huzurlu yuvası Talas Pati Evi

Annesinin böbreği sayesinde hayata tutundu

Kayseri’de 26 farklı noktada 302 polis ile asayiş uygulaması

AK Parti İlçe Başkan Yardımcısı son yolculuğuna uğurlandı

Down sendromlu Büşra'nın gelinlik hayali gerçek oldu

Melikgazi’de geleneksel salça kaynatma günleri başlıyor

Ağabeyini sırtında taşıyor

Büyükkılıç, İmam Hatipliler Derneği Aile Pikniği'ne Katıldı

Sinemaya Günleri Belsin ve Kazım Karabekir ile Devam Etti

Kuru ekmek satarak geçinmeye çalışıyor