SÜRGÜNÜN 150. YILINDA YÜRÜDÜ

SÜRGÜNÜN 150. YILINDA YÜRÜDÜ

- Kayseri`de faaliyet gösteren Çerkes dernekleri tarafından organize edilen yürüyüşte, Çerkesler, 21 Mayıs 1864 yılındaki sürgün ve soykırımın 150. yılında meşalelerle yürüdü.

Mustafa Kemal Paşa Bulvarı`nda toplanan Çerkesler, ellerinde pankartlar ve meşalelerle soykırımın 150. yılında Kadir Has Kongre Merkezi`ne kadar yürüdü. Yürüyüş öncesinde 21 Mayıs 1864 Büyük Çerkes Sürgün ve Soykırımı Anma Komitesi tarafından basın açıklaması yapıldı.
Yapılan açıklamada, "Bu gün 21 Mayıs 2014 yani dünyanın bugüne kadar görmüş oludğu en büyük soykırım ve sürgünün 150. yılı. Annesiz bırakılmış çocukların ağıtlarının gökyüzünü çınlattığı gün. 150 yıl boyunca Karadeniz`den çıkan balıkları dahi yememiş olan bir halkın varoluş için direndiği günün sembolüdür 21 Mayıs. Yaşanan bu acı süreçte Çerkesler, herhangibir ciddi dış yardım almaksızın işgalci güçlere karşı inatla direndi. Çarlık orduları sistemli olarak Çerkes köylerini yaktı. Çerkesler kabileleri ve köyleri birbiri ardına yerlerinden koparıldı veya kitlesel olarak yok edildi. Rusya`nın hükümdarlığını kabul etmeyenler Osmanlı topraklarına sürgün edilmek için deniz kıyısına gönderildi. Çerkesler`in önemli bir kısmı dağlara ve ormanlara doğru çekildi, fakat binlerce insan soğuk, hastalık ve açlıktan hayatını kaybetti. Soykırımın, sürgün ve asimilasyonun mevcut varoluş sorununun temeli olduğu konusunda günümüzde tüm Çerkesler arasında bir fikir birliği mevcuttur. Çerkesler asimilasyona karşı kültürel haklarını ve kaybolmak üzere olan ana dillerini sürgüne karşı ana yurda dönüş hakkını, soykırıma karşı soykırımın tanınmasını ve tarihsel haksızlıkların telafi edilmesini istiyor" ifadesinde bulunuldu.



Bir daireyi farklı kişilere sattığı iddia edilen müteahhidin yargılanmasına başlandı

Öğrenciler Mareşal Fevzi Çakmak’ı andı

2 bin 543 adet hobi bahçesi için 22 bini aşkın kişi başvurdu

Kayseri OSB Sağlık Merkezi yapımı için çalışmalar başladı

Hürmetçi Sazlığı'na ziyaretçi merkezi

“Çözüm merkezi, Kayseri’nin en torpilli numarasıdır”

KTO heyetini ağırlayan Başkan Büyükkılıç'a "birlik" vurgusu

Yeni dönemin ilk kırsal ziyaareti Yamaçlı'ya

Melikgazi'nin imajı kentsel dönüşümle yenilenmeye devam ediyor

Kayseri Büyükşehir'in kırsala desteği sürüyor

“Vize çilesi AB ile ticaretimizi durma noktasına getirdi”

Talas'ta 23 Nisan coşkusu alanlardan taştı

Batman’daki miniklere zeybek kültürünü aşıladılar

Başkan Büyükkılıç'a "TÜBİTAK" ziyareti

Kocasinan’da 3 gün sürecek olan Çocuk Şenlikleri başladı

“Meslektaşlarımızın masa başında ölmesini istemiyoruz”