SÜNNET UZMAN ELDE, UYGUN ŞARTTA YAPILMALI

SÜNNET UZMAN ELDE, UYGUN ŞARTTA YAPILMALI

Sünnetin, erkek çocukların hayatındaki en önemli dönüm noktalarından biri olduğunu belirten Memorial Kayseri Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Nurettin Şahin, ``Çocuğun erişkin dönemdeki cinsel sağlığı açısından, sünnetin bir operasyon titizliğinde uygulan

Op. Dr. Nurettin Şahin, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, sünnetin sağlıklı bir şekilde sonuçlanabilmesi için ameliyathane şartlarında cerrahi müdahale ile yapılması gerektiğini, deneyimsiz ellerde ve steril olmayan şartlarda yapılan sünnetin cinsel fonksiyon bozukluğu ve psikolojik sorunlara yol açtığını bildirdi.

 

 ``SÜNNET BASİT BİR İŞLEM DEĞİL, OPERASYONDUR``

İdeal sünnetin, ameliyathane ortamında yapılan sünnet olduğunu kaydeden Dr. Şahin, ``Ameliyathane şartları sağlanamadığı takdirde, sünnetin steril bir ortamda, poliklinik şartlarında sağlık personeli tarafından yapılması gerekir. Cerrahi müdahale ile yapılan sünnetlerde, sünnet derisi gereği kadar alındığı için penisin ileri yaşlarda büyümesi ve gelişimi normal seyrinde devam eder. Sünnetin basit bir işlem olarak görülmesi, hatalı sünnet riskini de beraberinde getirmektedir. Uygun olmayan şartlarda yapılan sünnet, enfeksiyon sonucu birtakım bulaşıcı hastalıklara da yol açabilir`` ifadelerini kullandı.

Sünnetin, uzman bir cerrah tarafından yapılmadığında, sünnet derisinin gereğinden az ya da çok kesilmesi gibi sorunların ortaya çıkabildiğini vurgulayan Dr. Nurettin Şahin, şunları bildirdi:

 ``Sünnet derisinin gereğinden az kesilmesi, kalan derinin idrar deliğinin üzerini kapatmasına ve enfeksiyona neden olabilir. Sünnet derisinin fazla kesilmesi durumunda ise çocuğun erişkin yaşamında ereksiyon esnasında ağrı, şekil bozuklukları ve cinsel yaşamında sorunlara neden olabilir. Sünneti yapan kişinin, çocuğun gelecekteki özel yaşamını da düşünerek işlemi çok dikkatli bir şekilde yapması gerekir. Deneyimli ellerde yapılmayan sünnette; tam veya tama yakın penis kaybı, penis ucunun kesilmesi, idrar yolunun kesilmesi, kanama, penis kangreni gibi ciddi riskler ortaya çıkabilir. Yanlış uygulamalar penis gelişimini de olumsuz etkileyebilir. Dikiş hatası nedeniyle kistler meydana gelebilir, fistül, meatit ve his kaybı gibi sorunlar oluşabilir.``

 

 ``2-6 YAŞ ARASI SÜNNET, SAKINCALI``

 Üroloji uzmanı Dr. Nurettin Şahin, çocukların sünnet olması için en ideal dönemin, yeni doğan dönemi olduğunu da ifade ederek, ``Eğer bu dönemde yapılmadıysa 2 yaşına kadar sünnet yapılabilir. Ancak 2 ile 6 yaş arasında sünnet yapılması çok önerilmemektedir. 2-6 yaş arası dönem çocuklarda psikososyal gelişme dönemidir ve çocukların organlarını tanıma sürecidir. Bu dönemde yapılan sünnet, çocukta psikolojik travma yaratabilir`` dedi.



SMA TİP 1 Hastası ‘ÖYKÜ’ İçin Kritik Süreç

Başkan Çolakbayrakdar Erkilet sakinleriyle buluştu

Büyükşehir’in Engelsiz Yaşam Merkezi, ‘ikinci yuva’ oldu

Çocuklar yeteneklerini bu üniversitede keşfedecekler

KAYÜ Rektörü; çok kitap okuyan öğrencileri ödüllendirdi

Melikgazi’de sağlık turizmi projesi ile iyileşirken keşfedin, keyif alın, dinlenin

Büyükkılılç; Nakliyeciler Sitesi esnafına yeni projesi "lojistik merkezini" anlattı

Başkan Palancıoğlu hakemler ile bir araya geldi

Kayseri’de 27 Mart Tiyatro Günü için tören düzenlendi

“Çok kıymetli bir hazine Talas'ta”

Başkan Büyükkılıç, Felahiye’ye verdiği kombi sözünü tuttu

Başkan Yalçın ‘Bizim Semtin Gençleri’ ile buluştu

Murat Cahid Cıngı: “Biz inşaat kısmını hallettik bundan sonra beyinlere yatırım yapmak lazım”

Başkan Gülsoy: “Tüm üretici ve tüccarlarımızı yılsonuna kadar fiyat arttırmamaya davet ediyorum”

İntiharı Önleme İl Koordinasyon Kurulu Vali Çiçek Başkanlığında Toplandı

Başkan Palancıoğlu: "Melikgazimize 'Dahiler Kolejini kazandırmak istiyoruz"