Şubat’ ta 268 milyon 723 bin dolarlık ihracat

Şubat’ ta 268 milyon 723 bin dolarlık ihracat

Türkiye İstatistik Kurumu Şubat Ayı İhracat rakamlarını açıkladı. Şubat 2023’de ilimizden 268 milyon 723 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiği duyuruldu.

Türkiye İstatistik Kurumu Şubat Ayı İhracat rakamlarını açıkladı. Söz konusu verilerden  Şubat 2023’de ilimizden 268 milyon 723 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiği öğrenilirken; Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy ihracat rakamlarına yönelik olarak yaptığı değerlendirmede şu bilgileri paylaştı “TÜİK verilerine göre 2023 yılı Şubat ayında 268 milyon 723 bin dolar olarak gerçekleşmiştir. Ocak ayına kıyasla yüzde 4,23 azalış yaşanmıştır.  Kayseri ili olarak İthalatımız ise Şubat ayında 124 milyon 450 bin dolar olmuştur. Azalış oranı geçtiğimiz yıla oranla yüzde 27,60 oranında gerçekleşmiştir. 2023 yılı Şubat döneminde ihracat pazarlarımız; Almanya, Irak, İtalya, ABD, Birleşik Krallık, İsrail, Avusturya, Fransa, Romanya, Polonya’dır.Türkiye İstatistik Kurumu’nun  belirlediği sektörlerden Elektrik Elektronik, Kimyevi Maddeler ve Mamulleri, Makine ve Aksamları, Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller, Deri ve Deri Mamulleri, Kuru Meyve ve Mamulleri, Mücevher’de artış yaşanırken Demir ve Demir Dışı Metaller, Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri, Çelik, Tekstil ve Hammaddeleri gibi sektörlerde azalış gerçekleşmiştir. Cumhuriyetimizin 100’ncü yılında hedefimiz daha da büyük. Hedeflerimizi tutturmamız için ihracattaki sorunların çözümüne odaklanmalıyız. Bu zorlu süreçte işinden taviz vermeden yüreğini ortaya koyan ihracatçı üyelerimizi ve çalışanlarımızı yürekten kutluyorum” 

.TÜİK Şubat ayı ihracat verilerini değerlendiren bir diğer isim Kayseri Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci’de “2022 yılının ortalarından beri Avrupa ve Amerika pazarlarında yaşanan durgunluktan dolayı ihracat artış hızımızda yavaşlama oldu. Özellikle ihracatın yüzde 50’sinden fazlasını gerçekleştirdiğimiz Avrupa pazarı bizi çok ciddi etkiledi, hatta bazı sektörlerde az da olsa düşüş yaşadık. Dolayısı ile geçen yılkı hedefimiz olan 4.2 milyar doları da yakalayamadık. Buna rağmen son 12 aylık verilerde artış yakalamış olmamız sevindirici bir durum. İthalatın ihracatı karşılama oranına baktığımızda Kayseri olarak çok iyi durumdayız. Biz ithal ettiğimizin iki katında daha fazlasını ihraç ediyoruz. Bu manada Türkiye’nin cari açığına ciddi manada katkı veriyoruz. Şehrimizin ihracatının bu seviyelere gelmesinde emeği geçen tüm üyelerimize ve çalışanlarımıza canı gönülden teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyorum” ifadesini kullandı.

OSB Başkan Mehmet Yalçın ise Kayseri sanayisinin tüm zorluklara rağmen ihracat yapmaya olan sevdasının güçlenerek sürdüğünü vurgulayarak “İhracatımız 2022 yılında 3 milyar 918 milyon dolara yükselmiştir. Kayseri olarak dış ticaret fazlası verdiğimizi de hesaba katacak olursak, küresel ekonomideki riskler ihracattaki hedeflerimize ulaşmamızı zorlaştırsa da, üretim gücümüz ve pazar çeşitliliğinde yakaladığımız başarı geleceğe olan inancımızı kuvvetlendirmektedir. Elektrik ve sanayide kullanılan doğalgaz fiyatlarında yapılan son indirimlerle birlikte ihracat pazarlarındaki rekabet gücümüz olumlu yönde etkilenecektir. 2023 yılı ihracatımızın 100. Yıl hedeflerine ulaşacağına olan inancımız tamdır” şeklinde konuştu.

 



yol yenileme çalışmaları ile ulaşım ağı genişliyor

Kabakcı'dan halk oyunları ekibine tebrik

Bilgi yarışmasını 'Melikgazi Merkez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi' kazandı

“Kentsel dönüşümün can damarı olan ana yolu tamamlıyoruz”

Vali Çiçek, öğrencileri ilmek ilmek işliyor

Türkiye’nin gözde turizm mekanı olacak

Talas Sporcu Fabrikası göğüs kabartıyor

Bilim Merkezi'nden Kız Çocukları Günü'ne özel söyleşi

Brüksel’de Avrupalılara hitap edecek

Avrupa Spor Şehri Kayseri'ye "Spor Köyü" Projesi

Bir daireyi farklı kişilere sattığı iddia edilen müteahhidin yargılanmasına başlandı

Öğrenciler Mareşal Fevzi Çakmak’ı andı

2 bin 543 adet hobi bahçesi için 22 bini aşkın kişi başvurdu

Kayseri OSB Sağlık Merkezi yapımı için çalışmalar başladı

Hürmetçi Sazlığı'na ziyaretçi merkezi

“Çözüm merkezi, Kayseri’nin en torpilli numarasıdır”