SIRBİSTAN BÜYÜK ELÇİSİ KASERİ’DE

SIRBİSTAN BÜYÜK ELÇİSİ KASERİ’DE

SIRBISTAN’IN Ankara Büyükelçisi Duşan Spasojeviç, Kayseri’nin Türkiye’nin önemli şehirlerinden biri olduğunu ve Kayseri ile ‘Kardeş Şehir’ ilişkilerine zemin oluşturmak istediklerini belirtti.

Başkanlık Makamı’nda Büyük­şehir Belediyesi Başkan Ve­kili Mehmet Savruk’u ziyaret eden Sırp Büyükelçi Spasoje­viç, Kayseri’ye ilk defa geldiğini ve çok etkilendiğini ifade ederek, “Sırbistan’da çok fazla Kayserili yaşıyor ve Kayseri’nin yetiştirdi­ği önemli isimlerden olan Mimar Sinan’ın ülkemizde çok fazla ese­ri bulunuyor” dedi. Kayseri’yi tekrar ziyaret etmek istediğini belirten Spasojeviç, Kayseri ile ikili ilişkileri geliştirmek istedik­lerini sözlerine ekledi. Büyükşe­hir Belediyesi Başkan Vekili Sav­ruk ise, ziyaretinden dolayı Sırp Büyükelçiye teşekkür ederek, Kayseri’nin tarihi ve ekonomisi hakkında misafirine bilgiler ver­di. Kayseri’nin oldukça köklü bir geçmişe sahip olduğunu ve bu topraklarda çok sayıda önem­li ismin yetiştiğini kaydeden Sav­ruk, “Sizin ülkenizde de önem­li tarihi eserler inşa eden Mimar Sinan, Kayseri’de doğmuş ve Er­ciyes dağından ilham alarak çok önemli eserler yapmıştır” diye konuştu. Ziyaretin sonunda Sav­ruk, Büyükelçi Spasojeviç’e gü­nün anısına Döner Kümbet Ma­keti ve Kayseri tanıtım kitabı ar­mağan etti.

BÜYÜKELÇİ VALİLİKTE

Öte yandan Sırbistan Büyü­kelçisi Spasojeviç, Vali Yardımcı­sı Kasım Fikret Dayıoğlu ile gö­rüştü.

Görüşmede kısa bir açık­lama yapan Spasojeviç, Kayseri’nin ülkesinde oldukça bilinen ve tanınan bir şehir oldu­ğunu ve kendisinin de Kayseri’de olmaktan büyük mutluluk duy­duğunu kaydetti.

Büyükelçi Spasojeviç, ‘’Ben Türkiye’ye yeni geldim, ama Türkiye’ye gelmeden çok önce de Kayseri’nin adını biliyordum. Kayseri, ülkemizde pek çok yön­leriyle biliniyor. Ülkemizde pek çok tarihi esere imza atan ünlü Mimar Sinan şehrinizde doğdu. Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül de Kayserili. Aynı zamanda çok güzel bir futbol kulübünüz var’’ diye konuştu.

Spasojeviç, Türkiye ile Sır­bistan arasında tarihten gelen bir bağ bulunduğunu ifade ede­rek, ‘’Kayseri ile Sırbistan’ı bir­birine yakınlaştırmak istiyoruz. Kayseri’yi Sırbistan’a, Sırbistan’ı da Kayseri’ye sosyal, kültürel, ekonomik, kısacası her yön­den yakınlaştırmaya çalışaca­ğız. Onun için bugün buradayız’’ dedi.

Büyükelçi Spasojeviç’in, ko­nuşmasının bazı bölümlerini Türkçe yaptığı da dikkati çekti.

Kayseri Vali Yardımcısı Ka­sım Fikret Dayıoğlu da, Türki­ye ile Sırbistan arasında tarihten gelen çok derin sosyal, kültürel ilişkiler olduğunu belirterek, ‘’Bu ilişkiler bu aşamadan sonra ge­liştirilecek ilişkiler açısından bir köprü olacaktır. İki ülke arasın­daki sosyal ve kültürel ilişkileri geliştirirken, aynı zamanda eko­nomik ilişkileri de geliştirmek gerekiyor’’ diye konuştu.

KTO BAŞKAN VEKİLİ                                                                                                          

MUSTAFA ERÇALIK:

“SIRBİSTAN LE LİŞKİLER GE­LİŞTİRİLMEYE ÇALIŞILIYOR”

Büyükelçisi Spasojevic daha son­ra Kayseri Ticaret Odası’nı ziya­ret etti.

Ziyarette konuşan KTO Başkan Vekili Mustafa Erçalık, son 20 yılda yaşanan olayların Sırbis­tan ile Türkiye arasındaki iliş­kileri etkilediğini bildirdi. Er­çalık, “1992 ve 1995 yılları ara­sında Bosna’da 1999 yılında da Kosova’da yaşanan olaylar iliş­kilerin dalgalı şekilde seyretme­sine neden oldu. Bu durum son birkaç yıldır aşılmaya çalışılıyor. Özellikle Cumhurbaşkanı Abdul­lah Gül sayesinde bu ilişkiler dü­zelmeye başladı” diye konuştu.

Tarihsel süreç içinde Kayseri’den iki ismin kendileri için çok önemli olduğunu vurgulayan Sır­bistan Büyükelçisi Spasojevic, “Bize tarihi değerler bırakan Mi­marsinan ve ilişkilerin gelişmesi­ne katkıda bulunan Cumhurbaş­kanı Abdullah Gül” dedi. Cum­hurbaşkanı Abdullah Gül’ün Sır­bistan Cumhurbaşkanı ile kar­deş olduğunu ifade eden Spaso­jevic, “Çünkü ikisi de Kayserili­dir” diye konuştu.

 

Türkiye ve Sırbistan arasındaki ilişkilerin ekonomik ve ticari ola­rak da gelişmesi gerektiğinin al­tını çizen Spasojevic, “Kayseri’ye gelmemi Türkiye Odalar ve Bor­salar Birliği Başkanı Rifat Hisar­cıklıoğlu söyledi. Kendisine ‘Ne­den Kayseri?’ diye sorduğumda bana, ‘Çünkü ben Kayseriliyim’ cevabını vermişti” dedi.

 

Ziyaret sonarsında Kayseri Tica­ret Odası Başkan Vekili Mustafa Erçalık tarafından, Sırbistan Bü­yükelçisi Sposojevic’e Yahyalı ki­limi hediye edildi.



“madde bağımlılığı” eğitim programı

İhtiyaç sahibi ailelere ‘220 ton süt’ desteği

Pazar kültürü Melikgazi’de hayat buluyor

Uğurevler’e modern pazar yeri

yol yenileme çalışmaları ile ulaşım ağı genişliyor

Kabakcı'dan halk oyunları ekibine tebrik

Bilgi yarışmasını 'Melikgazi Merkez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi' kazandı

“Kentsel dönüşümün can damarı olan ana yolu tamamlıyoruz”

Vali Çiçek, öğrencileri ilmek ilmek işliyor

Türkiye’nin gözde turizm mekanı olacak

Talas Sporcu Fabrikası göğüs kabartıyor

Bilim Merkezi'nden Kız Çocukları Günü'ne özel söyleşi

Brüksel’de Avrupalılara hitap edecek

Avrupa Spor Şehri Kayseri'ye "Spor Köyü" Projesi

Bir daireyi farklı kişilere sattığı iddia edilen müteahhidin yargılanmasına başlandı

Öğrenciler Mareşal Fevzi Çakmak’ı andı