SGK ÖZEL OKUL ÖĞRETMEN MAAŞLARINI MERCEK ALTINA ALDI

SGK  ÖZEL OKUL ÖĞRETMEN MAAŞLARINI MERCEK ALTINA  ALDI

Yeni eğitim öğretim döneminde Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan kritik adım. SGK; kayıt dışılıkla mücadele için özel okulları özellikle de öğretmen maaşlarını mercek altına aldı.

   SGK; kayıt dışılıkla mücadele için özel okulları mercek altına alıyor. Yaklaşık 3 bin 700 özel okulda çalışan 59 bin öğretmenin maaşını masaya yatıracak olan kurum, maaşı 2 bin 200 ile 2 bin 800 lira arasında olmayan öğretmenler için okullara, ceza kesmeye hazırlanıyor.

 

 SGK’den edinilen bilgiye göre kayıt dışı istihdamla mücadele  planı çerçevesinde maaşları düşük gösterilerek, düşük prim yatırılan özel okul öğretmenlerinin mağduriyeti son bulacak. Kurum, yeni dönemde özel okul öğretmenlerinin ‘özlük haklarını’, devletteki meslektaşları ile paralel hale getirecek.
   Yeni dönemde okul öncesi eğitim, ilköğretim, özel eğitim ve ortaöğretim özel okullarında çalışan öğretmen ve yöneticilerin maaşları, kıdemlerine göre 2 bin 200 ile 2 bin 800 liranın altında olamayacak.
   SGK, 5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’na dayanarak bu adımı atacak. Söz konusu kanunun 9. Maddesine göre yapılacak denetimler için Milli Eğitim Bakanlığı’ndan ‘öğretmen maaşlarını’ isteyen SGK, 2 bin 200 ile 2 bin 800 aralığını bu bildirim doğrultusunda belirledi.

 

SGK, önce özel okullara öğretmen maaşlarını ‘bu rakamın altında bildirmeyin’ uyarısı yapacak. Bu bildirime uyan okullar için, herhangi bir ihbar-şikayet olmaz ise, ‘denetim’ yapılmayacak. Bu uyarıyı dikkate almayanlar ise denetime tabi tutulacak. 10 yıl geriye kadar gidebilecek bu denetim sonucunda ‘sigorta prim bildirimleri’ bu rakamın altında olan öğretmenler için o okuldan, eksik primlerin aylık yüzde 2 prim faiziyle birlikte SGK’ye yatırılması istenecek.
   Ayrıca eksik prim yatırılan her ay için asgari ücretin iki katına kadar ‘ceza’ kesilebilecek. Örneğin bir matematik öğretmeninin maaşı 5 yıl boyunca asgari ücretten gösterilmişse; priminin öncelikle devlette çalışan 5 yıllık matematik öğretmeninin maaşına yükseltilmesi istenecek. Geçmişe dönük 5 yıllık prim farkı, aylık yüzde 2 faiziyle birlikte SGK’ye yatırılacak.

 

Her bir ay için uygulanacak 2 asgari ücret tutarı olan bin 880 lira, 60 ayla çarpılarak; 112 bin 800 lira da ‘ceza’ kesilecek.

 



Projeler, Melikgazi Belediyesi'nde jüri karşısına çıktı

Kızılay'dan öğrencilere destek devam ediyor

Büyükkılıç'tan "Kitap Kafe" Projesi

Özdoğan; yeni hizmet binasını inceledi

Kayseri Liseliler buluştu

İşaret diliyle ‘afeti’ öğrendiler

Yıldırım Beyazıt mahallesinde kat karşılığı ihale yapılacak

Büyükkılıç'tan "Kitap Kafe" Projesi

Özdoğan; yeni hizmet binasını inceledi

Küçük Dostlar Kedi Kasabası’na bir yılda rekor ziyaret

3 milyon 700 bin TL’lik Hobim Arıcılık Projesi’nde kuralar çekiliyor

Başkan Büyükkılıç ve Üzüm’den Palancıoğlu’na ziyaret

19 Mayıs'a özel "plaj voleybolu" turnuvası

Mahmut Arıkan: “Yerel basın kan ağlıyor”

Patent Tescil Başvurusu’nda ilk 4’te yerini aldı

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı KAYÜ’de konferans verdi