SGK İL MÜDÜRÜ HASGÜL:

SGK  İL MÜDÜRÜ  HASGÜL:

?ERKEN EMEKLİLİK ÜLKEMİZİN EN BÜYÜK SORUNU?

Sevgili Okurlarım ?Hafta´nın Röportajı´nda ilimizin renkli simalarını sizlerle  buluşturup, kafanızdaki  soru işaretlerini  kaldırma anlamında  gayret göstermeye devam ediyoruz? Bu hafta da yine ilginizi çekip keyifle  okuyacağınız bir ismi  sayfamıza konuk ettik.  Bu haftaki  konuğumuz  Sosyal  Güvenlik  Kurumu  İl Müdürü  Hacı Ali Hasgül  oldu?  Kısa süre önce SGK İl Müdürlüğü koltuğuna  oturan Hasgül´e  sizlerin  merak edeceğini  düşündüğümüz  bir çok  soru yönelttik?

C.ÜSTEN :  Sayın  Hasgül öncelikle yeni  göreviniz hayırlı olsun.Y eni binanız  hayırlı olsun. Cidden güzel ferah  bir çalışma ortamına kavuşmuşsunuz. Lakin  ulaşımı zor galiba. Bu anlamda vatandaşın sıkıntı çekeceği, hatta çektiği  çok  belli. SGK gibi insan sirkülasyonun  çok yoğun olduğu bir İl Müdürlüğü için doğru  bir lokasyon mu sizce?

ULAŞIM SORUNUMUZUN  ACİLEN ÇÖZÜLMESİ GEREK?

H.A.HASGÜL:  Ceyhun Bey  iyi niyet temennilerini için  çok teşekkür  erdim?. Allah  razı olsun. Biliyorsunuz Bankalar Caddesindeki binamız Kayserinin ilk asansörlü binası idi.  Dolayısıyla nitelikli hizmet verme olayı kalmamıştı. Şehrin büyümesi sigortalı sayısının,  işyeri sayısının artması da bu binanın yapılmasını kaçınılmaz hale getirdi. Bu binanın bulunduğu arsa SGK´nın  mülkiyeti olup 70 dönüdür ve 10 yıldır planlanan bir proje nihayet  hayata geçti.  27 bin m2 alanda 6 katlı modern bir hizmet binasına kavuştuk. Tabi ki şehrin merkezi yerlerinde bu kadar büyük bir arsa bulmamızın imkanı yoktu, dolayısıyla en yakın ve kendi mülkiyetimiz olan arsaya yapma durumumuz ortaya çıktı. Vatandaşlarımızın ulaşımı ile ilgili şikayetleri  tabi ki bize de geliyor. Tranvay ve otobüs buradan geçiyor ancak gelenler genellikle şehir tarafından geldiği için yolun diğer tarafından iniyorlar ve  buraya gelmek içinde 600 metre yürümeleri gerekiyor. Bizde bu sıkıntıları Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanımıza gerek yazılı gerek de şifai olarak bildirdik. Büyüklerimizden bu konuyla ilgili çözüm yapmalarını bekliyoruz. Tabi ki bu konuda umutluyuz. Vatandaşlarımız bu konuyla alakalı çok serzenişte bulunuyorlar. Özellikle yaşlılarımız ve engellilerimiz tranvayla gelenler sıkıntı yaşıyorlar. Biz zaman zaman kendi araçlarımızla durağa gönderiyoruz. Şehre gönderiyoruz ama tabi ki bu sürekli olacak bir durum değil.  Onun için buraya olabilirse bir üstgeçit veya karşıdan bir yaya yolu ve otobüs durağı seviniriz.  En az 3 bin  kişi buraya hizmet almaya geliyorlar. Dolayısıyla Kayseri SGK il müdürlüğü Kayseri´de ki hizmet veren kamu kurumların içerisindeki açık ara vatandaşın uğradığı en işlek kurumdur. Herkesin arabası yok arabası olanda zorlanıyor çünkü  dönüş yok. Olmadığı içinde yani belediyemizin de bu konuyla çözüm yapacağına inancımız tam.

C.ÜSTEN:  Sn: Hasgül  peki  İstasyon Caddesi´nde ki  binanızın akıbeti ne olacak? Orası da yeni bina idi ve çok kısa süre önce oraya taşınılmıştı?

İSTASYON CADDESİNDEKİ  BİNANIN SATIŞINI İPTAL ETTİK?

H.A.HASGÜL :  Bizim yönetim anlayışımızda şöyle bir durum var. Biz devletin bekçisiyiz .Hiçbir malımızı hiç kimseye vermeyiz. Biliyorsunuz orası adliyeye yakın bir yer. Avukatlarımız ve dava takip memurlarımız her gün oraya araçlarıyla veya otobüslerle gidip davayı takip ediyorlar. Biz orayı kendi müfettişlerimize ve bakanlıktan gelen müfettişlere  tahsis  ettik.   Ayrıca  avukatlarımızın yani  denetim ve hukuk birimi olarak bir hizmet durumu ortaya çıkarmak istiyoruz. Bunun içinde gerekli çalışmaları şuan yürütüyoruz ama müfettişlerimizin ve avukatlarımız için çalışma mekanı  yapacağız. Alt katında vatandaşlarımızın daha iyi hizmet alabilmesi için rehberlik ve danışma birimi haline getireceğiz . Bu şekilde de buraya gelmekte güçlük çeken arkadaşlarımız başvurularını oraya bırakabilecekler.  Hizmetlerini oradan alabilecekler. Bu şekilde bir yol düşünüyoruz şuanda.

C.ÜSTEN :  Bir süredir  ülke gündeminde sıkça konuşulan  6730 sayılı bir yasa var.  Yani borçların yeniden yapılandırıldığı bu konuyla alakalı olarak  neler söylersiniz. Beklenen oranda başvuru  oldu mu?  Durum  ne merkezde?

BORCUNU  YAPILNADIMAK İSTEYEN VATANDAŞLAR  ELLERİNİ ÇABUK TUTSUN?

H.A.HASGÜL:  6730 Sayılı yasa şuanda Türkiye´nin gündeminde olan yasa?   Bu bazı alacakların yapılandırması adına çıktı. Bu kapsamda SGK  kurumunda alacakların yapılandırılması mevcut.  Bunlar nedir diye soracak olursanız ;  işte işçi çalıştıran işverenlerin prim borçları,bağ-kurlu diye tabir ettiğimiz 4b li sigortalılarımız. Esnaflarımızın kendilerine ait prim borçları. Avukatlarımızın ve noterlerimizin tabi olduğu topluluk prim borçları. Genel sağlık sigortası prim borçları?  Bütün bu borçlar yasa gereği  yapılandırma kapsamı içerisinde yer alıyor?  Bazı alacaklarımızda bu kapsamın dışında ?  Mesela iş kazası geçirmiş bundan dolayı kendisine zarar veren kişiye yönelik takip ettiğimiz rücu davalarımız var.  Bu rücu davalarımızın sonucunda oluşan rücu alacaklarımız bu kapsam içerisinde değil. Geçici 17 ve diğer  geçici maddelerimiz var. 5530 sayılı kanunun  4b li bağ-kurlu sigortalılarımızın geçmişteki bazı prim borçlarını sildik. En çok toplumda beklenen şey buydu. Ama bu şekilde çıkmadı yasa?  Bu maddelerimiz yasa kapsamında değil. Bizim bazı sağlık hizmet birimleri optik eczane bunların yükümlülüklerini yerine getirmemesinden uyguladığımız cezalar var. Bu cezalarda yapılandırma kapsamı içinde yer almıyor. Sgk kurumunun mülklerinden elde ettiği kiralar var bu kiralarda yapılandırma kapsamı içerisinde yer almıyor ?

C.ÜSTEN :  Sayın Hasgül   2 milyona yakın Türkiye genelinde vatandaşın, esnafın bu yapılandırmadan faydalanmak için başvuru yaptığını belirtmişti? Bu sayı  ilimizde nedir? Beklenen oranda ilgi oldu mu?

VADE  FARKLARININ  YARISINI SİLİYORUZ?

H.A.HASGÜL:  Şuanda beklediğimiz düzeyde değil.  Rakamlarımız her gün günlük olarak geliyor. Ama bizim vatandaşımızın sorunu şu;  hep son dakikayı bekleriz. Oysa  defalarca çağrıda bulunuyoruz lütfen bu yasanın son başvuru süresi 31 ekim 2016. Bize son hafta geldikleri takdirde yoğunluktan dolayı   kaliteli hizmet sunamayabiliriz.  Sonuçta memurda bir insan?  Ben  her gün servisleri  birkaç defa dolaşıyorum. Beklediğim yoğunluk şuanda yok. Vatandaşlarımızın bunla ilgili 31 Ekim´i beklemeden hemen bize başvurmalarını biz istirham ediyoruz?   Bu peşin ödemelerde 6730 sayılı yasa kanunun da  faiz oranları enflasyon oranları çok daha düşük faiz oranları  ile hesaplanıyor? Eğer imkanı varsa vatandaşlarımızın peşin ödemelerini ısrarla tavsiye ediyoruz. Vade farkının da yarısını siliyoruz dolayısıyla bu daha avantajlı  hale getiriyor? Bu Spor kulüplerimizin normal vatandaşlarımızın işçilerimizin işverenlerimizin 18 eşit taksit  2 şer aylık ödeme şekli yani 36 ay vade,spor  kulüplerimize ise 2 şer aylık dönemlerimizde 36 ay vade  yani bunu 2 katına çıkartıldı. Birde belediyelerimiz var.  Bunlara da 144 eşit taksitle kapanan belediyelerden dolayı Büyükşehir yasasıyla beraber kasabalarımız kapandı ve onların borçları Büyükşehir  Belediyesi´ne  ve ilçe belediyelere geçti. Bunlara daha geniş bir vade imkanı getirildi.  Belediyelerimiz başvurmasa dahi otomatik başvurmuş kabul edeceğiz ve bunu uygulayacağız kendilerine .

C.ÜSTEN:   Bu kapsamda vatandaşlarımızdan emeklilik yaşı gelmişte emeklilik hakkını elde etmişte ama prim borcu olan vatandaşlara bugünlerde bir uygulama yapılıyor. Ziraat bankasıyla bir anlaşma çerçevesinde pirim borçlarını ödeyebilmeleri  için  kredi sağlanıyor? Bu konun detayları nedir?

ERKEN  EMEKLİLİK  ÜLKEMİZİN  EN BÜYÜK SORUNU?.

H.A.HASGÜL:  Ziraat Bankasıyla biz protokol imzaladık. Sgk,Bağ-Kurlu sigortalılarımızın prim borçlarını kredilendirilmesi uygulaması başlattık?  Adam emekliliğe hak kazanmış ancak prim borcu var. O prim borcunu ödeyemediği içinde emekli olamıyor veya ssk lı işçimizin bağ-kurlu olduğu dönemdeki prim borçları ?  Her halükarda  bağkur prim borcu 4b prim borcunu kapsıyor. Ayrıca hizmet borcu dediğimiz askerlik borçlanması,kadın sigortalının analık borçlanması ? Sanatçı borçlanması gibi borçlanmalarında kapsıyor?  Yurtdışı  borçlanması bu kapsamda değil .  Bu tip borçlanmalar için vatandaşlarımız bize başvuracaklar? Öncelikle herkes kredi kullanamıyor,kredi kullanmanın birinci koşulu emeklilik hakkını elde etmiş  olmak gerek?   Emeklilik hakkını  elde etmiş prim borcu olduğu için primini ödeyemiyor.  Ödeyemediği içinde emekli olamıyor. Bize başvurdukları için bankaya yazı gönderiyoruz vatandaşımızla beraber . Vatandaşımız bankaya götürdüğü yazıda şunu yazıyor;vatandaşımızın prim borcunu ödediği takdirde emekliliği hak kazanmıştır diye basit bir yazı? Daha sonra banka bize yazı gönderiyor,sigortalınızın maaşını bizde rehin kalması kaydıyla kredisini verdik. Maaşını bağlandığında bize bildirirseniz size hesabınıza göndereceğiz diye?   Dolayısıyla aradaki 2 - 3 tane yazışmayla bu işi hallediyoruz? 1.05 oranındaki aylık vade farkıyla 36 aya kadar kredi verecekler maaş karşılığında olacak.  Herhangi bir başka teminat istemeyecekler  ve masrafta alınmayacak?.

Avrupa  ile  yaşam standartlarımız aynımı diyeceğim de ?  Oda değil ama biz şuanda ne çekiyorsak erken emekliliğin cezasını çekiyoruz?  37 yaşındaki bayanı 40 yaşındaki erkeğe maaş bağladık çalışma hayatında insan daha yarısında maaş bağlanıyor. Şimdi ilo standartlarına göre bir emeklinin maaşı 13.5 yıl.  Bu Türkiye´de 36 aya çıkıyor yani kişiye 40 yaşında maaş bağlıyoruz.  20 -25 yıl kendisi alıyor ondan sonra eşi alıyor.  Sonra kızı alıyor?  Böyle bir düzen yok?  Aldığımız primle ödediğimiz maaşa baktığımız zaman orantı çok açık?  Bunun sebebi de daha önceki erken yaşta emekli edilmeleri, şuanda Avrupa standartalarının yine altındayız. Orda 68- 70 yaş olan ülkeler var emeklilikte biz şuanda giriş yılına göre 50 yaşında emekli ettiğimiz var. 58 yaşında emekli ettiğimiz var, bizdeki yaş giriş tarihine göre değişiyor?  1999´da bunla ilgili kanun hükmün de kararname ile yaş değişikliği oldu?  Adam 5 bin  gününü doldurmuş?   Ben işte yaşımı bekliyorum diyor?  Doğru yaşını bekliyor ama 5 bin  iş günü 13.5 yıl prim ödemesine denk geliyor ? Mesela 2000 yılında sigortası başlamış bir kişinin emeklilik yaşı erkek 60 yaş kadın 58 yaş.


Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ

İNCESU BELEDİYE BAŞKANI MUSTAFA İLMEK İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

KTO BAŞKANI ÖMER GÜLSOY İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

MELİKGAZİ BELEDİYE BAŞKANI DR. MUSTAFA PALANCIOĞLU İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

KSMMMO BAŞKANI ALİ YEDİKAYA İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

MMO BAŞKANI AKİF AKSOY İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

KAYSERİ PANCAR ÜRETİCİLERİ KOOPERATİFİ BAŞKANI HÜSEYİN AKAY İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRCİLERİ BİRLİĞİ BAŞKANI GÜNAY ÇAKI İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

KAYSERİ PANCAR KOOPERATİFİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI HÜSEYİN AKAY İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

BÜNYAN BELEDİYE BAŞKANI ŞİNASİ GÜLCÜOĞLU İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

İŞADAMI MİKAİL UÇAR İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

HACILAR BELEDİYE BAŞKANI DOĞAN EKİCİ İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

İNCESU BELEDİYE BAŞKANI ZEKERİYA KARAYOL İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI ...

BÜNYAN BELEDİYE BAŞKANI ŞİNASİ GÜLCÜOĞLU İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI ...

DEVELİ BELEDİYE BAŞKANI MEHMET CABBAR İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

HACILAR BELEDİYE BAŞKANI DOĞAN EKİCİ İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI .

KAYSERİ TİCARET ODASI BAŞKANI MAHMUT HİÇYILMAZ İLE

HAFTANIN RÖPOTAJI ...