SEKTÖR TOPLANTISI-SÖZ SİZDE TARIM ORMAN BULUŞMALARI

SEKTÖR TOPLANTISI-SÖZ SİZDE TARIM ORMAN BULUŞMALARI

TARIM VE ORMAN BAKANI PAKDEMİRLİ: “TARIM, SİYASET ÜSTÜ BİR MESELEDİR”

Çeşitli ziyaret ve bakanlığının çalışmalarının taşradaki takibine yönelik toplantılara katılmak üzere ilimize gelen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ‘Sektör Toplantısı-Söz Sizde Tarım Orman Buluşmaları’ nda kamuoyunun merakla beklediği ‘Tarımsal Destekleri’ açıkladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun "Saman ithal ediliyor" sözlerine de Kayseri’den cevap veren Bakan Pakdemirli “Tarım, siyaset üstü bir meseledir” diyerek, siyasete kurban edilmemsi çağrısında bulundu.

Çeşitli ziyaret ve bakanlığının çalışmalarının taşradaki takibine yönelik toplantılara katılmak üzere ilimize gelen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirliilk olarak Kayseri Valiliğini ziyaret etti. Burada Vali Şehmus Günaydın ve il protokolü tarafından karşılanan Bakan Pakdemirli medya mensuplarına kapalı ziyarette ilimizle ilgili bilgiler aldı. Bakan Pakdemirli Valilik ziyaretinin ardından Melikgazi Belediyesi Tiyatro Salonu'nda düzenlenen "Söz Sizde Tarım Orman Buluşmaları" kapsamında gerçekleştirilen Kayseri Sektör Buluşmaları Toplantısı'na iştirak etti. Toplantı öncesi salonda kurulan ve ilimizin önemli tarımsal ve hayvancılık ürünlerinin yer aldığı stantaKayseri’nin meşhur pastırmasını keserek tadına baktı ve tam not verdi.

Toplantıda konuşan Bakan Pakdemirli, 193 ülkeye tarımsal ürün ihraç edildiğini belirterek, “Sürekli vatandaşın dertleriyle dertlendik. Son bir buçuk yıl içerisinde başlayan ekonomik taarruzla birlikte her sektörde olduğu gibi tarım ve orman sektöründe ekonomik koşullar etkilendi. Biz de mümkün mertebe çiftçimizi koruduk. Son 17 yılda tarımsal hasıla yüzde 486, bitkisel üretimimiz yüzde 20 artmış. 193 ülkeye bin 827 tarımsal ürün ihraç ediyoruz. 2001’de 1,8 milyar TL destek veriyorken, 9 kat artışla 2019’da destekleri 16,1 milyar TL’ye çıkardık. 2020 yılında tarımsal desteklemelerimizi bir önceki yıla göre yüzde 36 artış sağladık. Türk tarımı yıllık ortalama büyüme oranı birçok Avrupa ülkesine göre ileride. Bu başarı iktidarımızın başarısı değil. Destek bizden, gayret sizden, bereket Allah’tan. 193 ülkeye tarımsal ürün ihraç ediyoruz, 5.3 milyar dolar dış ticaret fazlası olan ülkeyiz” değerlendirmesinde bulundu.

Sözlerinin devamında Kayseri'ye yapılan yatırımlarda değinen Bakan Pakdemirli, ilimizde ilk defa manda sütü işleyen bir işletmenin faaliyete geçtiğini ve buranın günlük bir ton süt işleme kapasitesi olacağını söyledi. 2 milyon 300 bin fidanı toprakla buluşturmayı hedeflediklerini ve Kayseri'de 1,5 milyon fidanı üreteceklerini belirten Pakdemirli, sosyal ağaçlandırma projelerine devam edeceklerini de sözlerine ekledi. Bakan Pakdemirli, 10 ayrı ilçede bulunan 25 mahallede de 2B orman kadastro çalışmalarını tamamlayacaklarını vurgulayarak 15 tarım kredi kooperatifi marketi açacaklarını ve tüm istihdamı bölge insanından sağlayacaklarını bildirdi. Çiğ süt desteklerinde de Kayseri'ye düşen miktarın 185 milyon lira olduğunu hatırlatan Pakdemirli, "Bütün imkanlarınızı seferber edin, yeter ki benim çiftçimin yüzü gülsün." diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür etmeyi de sözlerine ekledi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun "Saman ithal ediliyor" sözlerine de Kayseri’den cevap veren Bakan Pakdemirli, “Bu günlerde polemik başladı, ‘Efendim Türkiye saman ithal eden bir ülkedir.' Hakikatleri bükmeye çalışanlar var ülkede. Bu akıl tutulmalarını yaşıyor olmaktan vazgeçmemiz lazım. Tarım, siyaset üstü bir meseledir. CHP’nin genel başkanına bir kağıt tutuşturuyorlar, diyorlar ki ‘Efendim saman ithal ediyoruz.’ Baktım İsviçre’den 32 kilo getirilmiş. Türkiye, kendi kendine yeterli bir ülkedir. Kimsenin bu ülkede benim üreticimi, köylümün moralini bozmaya hakkı yoktur. Klavye silahşörlerinin, bir kısım medyanın yalan yanlış haberlere ne hakkı vardır, gıda maddeleri üzerinden kimsenin de spekülasyon yapmaya hakkı yoktur” ifadelerini kullandı.

Çiftçileri bu yıl elektrikli traktörle buluşturmayı düşündüklerini belirten Bakan Pakdemirli, "Elektrikli traktör geliştirdik. İnşallah bu sene sonlanmadan bantlardan da çıkmak üzere. 105 beygir gücünde, manevra ve dümenleme kabiliyeti olan bir prototip geliştirdik. İnşallah çiftçimize bu sene sonlanmadan seri üretim olarak ulaştırmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Bakan Pakdemirli toplantıda kamuoyunun merakla beklediği tarımsal destekleri de açıklayıp ve desteklerin saat 18.30 itibarı ile ödenmeye başlanacağını müjdeleyerek şu bilgileri verdi."Merakla beklenen destekleri bugün açıklıyoruz, ödemelere bugün başlıyoruz. Toplam 2 milyar 674 milyon lira ödenecek. Mazot, gübre desteği 2 milyar 334 milyon 27 bin 194 lira, hububat desteği 138 milyon lira, süt desteği 184 milyon lira, kırsal kalkınma desteği 5,2 milyon lira, lisanslı depoculuk desteği de 12 milyon lira olmak üzere tek seferde ödenecekleri 21 Şubat saat 18.00'den sonra ödemeye başlıyoruz."

Toplantında konuşan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ise, “Kayseri’nin hak ettiği potansiyeli sağlamak Ankara’dan beklentimizdir” ifadesini kullandı.

AK Parti Kayseri Milletvekili Taner Yıldız da, “Çok önemli bir paradoksu yönetiyorsunuz. Hitap etmediğiniz bir kesim yok. Bunun itinayla yönetildiğini biliyoruz. Bu çalışmaların sektörümüze çok ciddi artılar sağlayacağını biliyoruz” şeklinde konuştu.

Bakan Pakdemirli, Kayseri’deki programının öğleden sonraki bölümünde Cuma namazını kılıp, AK Parti kurmaylarıyla yenen öğlen yemeğinin ardından AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki’ye geçmiş olsun ziyaretinde bulundu. Bakan Pakdemirli, Özhaseki’ye ziyaret sonrasında Yamula Barajı’nda incelemelerde bulundu. Yamula Baraj gölü etrafında üretilecek projelere bakanlık olarak destek vereceklerini söyledi.



SMA TİP 1 Hastası ‘ÖYKÜ’ İçin Kritik Süreç

Gazete Talas yine dopdolu

Eyvan Sohbetleri'nin konusu 'Kayseri'de Ramazan gelenekleri' oldu

Büyükkılıç Yahyalı'dan seslendi: "Yerli ve milli görüşün gerçek hizmetkarı, gerçek evlatlarıyız"

Başkan Çolakbayrakdar: "Kayserililerin keyif alacağı bir Kocasinan inşa ediyoruz"

Kayseri Adliyesi seçimler için hazırlandı

Başkan Yalçın: "İhracattaki artış büyümeye pozitif katkı sağlayacaktır"

Başkan Büyükkılıç vatandaşla buluştu, kale surlarından Kayseri’ye mesaj verdi

Kayseri’nin pastırma ve sucuk kültürü bu müzede yaşayacak

Hacılar’da TOKİ çalışmaları başladı

Başkan Çolakbayrakdar Erkilet sakinleriyle buluştu

Büyükşehir’in Engelsiz Yaşam Merkezi, ‘ikinci yuva’ oldu

Çocuklar yeteneklerini bu üniversitede keşfedecekler

KAYÜ Rektörü; çok kitap okuyan öğrencileri ödüllendirdi

Melikgazi’de sağlık turizmi projesi ile iyileşirken keşfedin, keyif alın, dinlenin

Büyükkılılç; Nakliyeciler Sitesi esnafına yeni projesi "lojistik merkezini" anlattı