SAĞLIK HABERLERİ SAĞLIĞIMIZDAN MI EDİYOR?

SAĞLIK HABERLERİ SAĞLIĞIMIZDAN MI EDİYOR?

Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Bilici, sağlık haberlerinin insanları bilgilendirdiğini ancak kitlelerin zaman zaman yanlış yönlendirildiğini dile getirdi.

Haber bültenlerinde, gazetelerde ve internet haberciliğinde önemli bir yere sahip olan ve izler kitle tarafından ilgiyle takip edilen sağlık haberleri, zaman zaman uzmanların ve vatandaşların eleştirisine maruz kalıyor. Hekimler ve iletişim bilimciler sağlık haberlerindeki en önemli problemin verilen bilginin doğruluğu olduğuna işaret ederken; vatandaşların, izlediği haberlerden dolayı kafa karışıklığı yaşadıklarını ifade etmeleri, uzmanları doğruluyor.

Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Bilici, sağlık haberlerinin insanları bilgilendirdiğini ancak kitlelerin zaman zaman yanlış yönlendirildiğini dile getirdi.

?EN ÖNEMLİ PROBLEM BİLGİNİN KAYNAĞI?

Sağlık haberleri oluşturulurken ortaya çıkan en önemli problemin bilginin kaynağı olduğuna işaret eden Yrd. Doç. Dr. Bilici, ?Yani bilgi nereden geliyor; bilgi bu konunun otoritesi ya da uzmanından mı geliyor yoksa halk arasında kendince uygulama yapan kişilerden mi geliyor? Ya da ticari amaçları ön planda olan çeşitli ilaç firmaları ve bazı kuruluşlardan mı geliyor? Bunlar verilen bilginin doğruluğuna ya da yanlışlığına etki ediyor? dedi.

?BAŞLIKLAR SANSASYONEL?

Bir diğer sorunun da sağlık haberlerine atılan başlıkların sansasyonelliği olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Bilici, ?Örneğin sık sık kansere çare bulundu başlıklı haberler görüyoruz ancak senelerdir kanser hala çare bulunamayan hastalıkların başında geliyor. Bunlar bir taraftan insanlarda kafa karışıklığına neden oluyor, bir taraftan da basına olan güven azalıyor? diye konuştu. Yrd. Doç. Dr. Bilici, muhabirin bilginin kaynağını iyi araştırması, izleyicinin de bilgiye şüpheli yaklaşıp alternatif kaynakları göz önünde bulundurması gerektiğini söyledi.

?SAĞLIK MUHABİRLERİ BRANŞLAŞMALI"

Kayseri Tabip Odası Hüseyin Per de, bilirkişi olarak mikrofon uzatılan kişilerin bazen konunun uzmanı olmamasından yakındı. Bu durumu hem tıp hem de basın etiği açısından sorunlu bulduğunu dile getiren Hüseyin Per, tıpkı ekonomi ya da spor muhabirliğinde olduğu gibi uzmanlaşmış sağlık muhabirlerinin olması gerektiğini savundu.

VATANDAŞ: ?KAFAMIZ KARIŞIYOR?

Vatandaşlar ise uzmanları doğrulayacak şekilde sağlık haberlerinin kafa karıştırdığını düşündüklerini belirtti. Sağlık haberlerinde dikkatlerini çeken konuların başında beslenme geldiğini kaydeden vatandaşlar, sağlık haberlerinde kullanılan dilin, ?acaba o hastalık bende de olabilir mi´ korkusuna neden olduğunu da söyledi.

?SAĞLIK HABERLERİ ZENGİNLERE HİTAP EDİYOR?

Vatandaşların sağlık haberleri için yaptığı bir diğer eleştiri de, bazı sağlık haberlerinin Türkiye´de insanların yaşam biçimleri ve beslenme alışkanlıklarına uymadığı yönünde. Örneğin, tropikal bölgelerde yetişen meyvelerin Türk insanının sofrasında zaten yer almadığını belirten vatandaşlar, bu tür haberlerin çoğunlukla ekonomik bakımdan yüksek kesime hitap ettiğini de dile getirdi.


Haber Kaynak : İHA

ERÜ Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı’na EMG Cihazı Bağışladı

Nöroloji Uzmanı Dr. Handan Bilgin: “Epilepsi hastalığı tedavi edilebilir”

Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı