RUH HASTALARI

RUH HASTALARI

?UĞRAŞ TERAPİSİ´ İLE HAYATA DÖNÜYOR?

Yaklaşık iki buçuk yıldır Eğitim Araştırma Hastanesine bağlı olarak faaliyet gösteren Toplum Ruh Sağlığı Mekezi´nde tedavi gören hastalara ilaç tedavisinin yanı sıra ?Uğraş Terapi´si uygulanıyor? Bu sayede hastaların sosyalleşmesi, faydalı bir iş yaparak, işe yarama duygusu kazanması ve topluma uyum sağlamasının hedeflendiği tedavilerle ilgili olarak haber ekibimize değerlendirmede bulunan Toplum Ruh Sağlığı Merkezi´nin Sorumlu Hekimi Canan Kılıç ? Uğraş terapileri ile çeşitli el sanatları eserleri ortaya çıkaran hastalarımıza, diğer hastalarla birlikte zaman geçirerek sosyalleşmenin ve bir şeyler üretmenin mutluluğunu yaşatmaya çalışıyoruz? ifadesini kullandı?.
Eğitim Araştırma Hastanesine bağlı olarak faaliyet gösteren Toplum Ruh Sağlığı Mekezi´nde tedavi gören hastalara bir süredir ilaç tedavisinin yanı sıra ?Uğraş Terapi´ si uygulanıyor? Yöntem, özellikle taburcu olmaya yakın, iyileşme dönemindeki hastaların yeniden topluma kazandırılması açısından büyük önem taşıyor. Bu sayede hastaların sosyalleşmesi, faydalı bir iş yaparak, işe yarama duygusu kazanması ve topluma uyum sağlaması hedefleniyor.
Toplum Ruh Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr.Canan Kılıç merkezi ziyaret eden haber ekibimize merkezin faaliyetleri ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Bölümü´nden Doktor Canan Kılıç şunları kaydetti ?Şizofreni ve bipolar bozukluk gibi nispeten ağır ruhsal hastalığı olan kişilerin hem tıbbi tedavisini üstleniyoruz hem de rehabilitasyon alanında hizmet veriyoruz. 320 civarında kayıtlı hatamız var, kurumumuz kayıtlı hasta alıyor ve hastalarımız gün içinde kurumumuza gelip gidiyor. Yataklı bir kurum değil, gündüz faaliyet gösteren bir kurum. Kurumumuz içinde; hem Halk Eğitim Merkezi´nden öğretmenlerimiz var, hem de psikoloğumuz, diyetisyenimiz, sosyal hizmet uzmanımız ve doktorumuz var. Sağlık ekipleri bir yandan hastalığın takip ve tedavisini yürütüyor, onun dışında da öğretmenlerimiz vasıtasıyla da hem meslek edindirme, hem boş vakitleri daha değerli geçirme, hem de beceri geliştirme alanında hizmet veriyoruz. Kişiler kendi istediği kadar, kendi ihtiyaç duyduğu kadar gelebilirler. Ben artık bir ihtiyaç duymuyorum, meslek edindim, çalışıyorum, hayatımı devam ettirebiliyorum derse artık gelmesine gerek kalmaz ya da sadece sağlık hizmeti almak için gelebilir. Hem hastaneden gelebiliyorlar hem dışarıdan duyup gelebiliyorlar, Bazen insanlar birbirine söyleyerek kurumu o şekilde öğreniyorlar. Kayıtlı hasta olmanın tek şartı; psikoz dediğimiz hastalığın olması. Psikoz hastalığı varsa bu kuruma gelip bu kurumdan hizmet alabilirler. Üstelik kurumun hizmetleri gayet fazla. Bir aracımız var, kendi gelemeyen kişileri alıyor, akşam evlerine bırakıyor. Bir sınıfımız var KPSS´ ye hazırlandılar, ya da okuma yazma bilmiyorsa onu devam ettiriyorlar, orta okulu liseyi yarım bırakan hastalarımız var, onlar sınavlara girerek devam ettiriyorlar, bir futbol takımımız var, onunla meşgul olanlar var. Bu iki buçuk yıllık süre içinde zaman zaman İŞKUR´ dan destek aldık. İş edinmeye yönelik birtakım farklı kurslar da açtık. Kayseri´ de pek çok kurumdan destek alıyoruz ama en yakın çalıştığımız kurumlar; Halk Eğitim Merkezleri, İŞKUR, hem Büyükşehir Belediyesi´nden hem diğer belediyelerden çok ciddi destek alıyoruz, Valilik´ ten çok büyük destek alıyoruz, onun dışında zaman zaman farklı kurumlardan da destekler alıyoruz.?
Yaklaşık iki buçuk yıldır hizmet veren merkez; İlk başlarda suskun, içe kapanık bir portre çizen hastalarda, yapılan çalışmalarla gözle görülür iyileşmeler sağlamanın kendisini mutlu ettiğini belirten Dr. Kılıç "Bir süredir toplumdan uzak kalan hastalar, artık hareket ediyor, insanlarla görüşüyor, diğer hastalarla birlikte üretime katılıyorlar. Bir resim olsun ya da tesbih, kolye ne olursa olsun, ürettiklerinden çok mutlu oluyorlar. Bir şey üretmiş ve başarmış olmanın mutluluğunu yaşıyorlar. Artık daha neşeli, katılımcı ve sosyal kişiler haline gelmeye başladılar. Taburcu olduklarında toplumda uyum sorunu yaşayacaklarını sanmıyorum.´´ İfadelerini kullandı?
İsmini vermekten kaçınan bir hasta ise yaptığı uğraşının kendisini sakinleştirdiğini belirterek, "Hastanede vakit geçirmek gerçekten çok zor ve sıkıcı. Bu merkeze gelerek çalışmak beni mutlu ediyor. Yakında taburcu olacağım; ama ara sıra buraya gelmek, arkadaşlarımı ve öğretmenlerimi ziyaret etmek isterim.´´ şeklinde konuştu?
HABER: C.USTEN



İncesu’da sağlık hizmetleri değerlendirildi

ERÜ Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı’na EMG Cihazı Bağışladı

Nöroloji Uzmanı Dr. Handan Bilgin: “Epilepsi hastalığı tedavi edilebilir”

Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi