RAMAZANDA ORUÇ TUTACAKLARA TAVSİYELER

RAMAZANDA ORUÇ TUTACAKLARA TAVSİYELER

İFTARDAN SONRA MUTLAKA YÜRÜYÜŞ YAPIN ...

Ramazan ayı ile birlikte yaz sıcaklarının yaklaştığı şu günlerde, dengeli ve sağlıklı beslenmek daha fazla önem kazandı.
Kayseri Özel Melikgazi Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümünden Diyetisyen Merve İlker önemli açıklamalarda bulundu. Kronik hastalığı olan kişilerin, oruç tutmadan önce ilgili uzman hekime danışması gerektiğini vurgulayan Dyt. Merve İlker, yeterli sıvı alınmaması, az miktarda besin alınması veya tam tersi aşırı kalorili gıda tercih edilmesinin kişinin sağlığını tehdit edebileceğini belirtti.
Ramazan´da sağlıklı kalmak için çeşitli beslenme önerilerinde bulunan Diyetisyen Merve İlker, iftarda aşırı besin tüketiminden kaçınılması gerektiğini söyledi.
İFTARDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Oruç tutacaklara tavsiyelerde bulunan İlker, ?Oruç tutarken 24 saatlik zaman diliminde yalnızca iki öğün yemek tüketiyoruz ve bu iki öğün arasındaki süre oldukça uzun. Dolayısıyla kan şekerimiz iyice düşüyor ve ilk yemek yediğimiz anda hızla yükselerek hipoglisemi(düşük kan şekeri) dediğimiz durumun ortaya çıkmasına sebep olabiliyor. Bu kan şekeri dengesizliği metabolizma hızının da normale göre daha yavaş olmasına sebep oluyor İftarda bol kalorili besinlerin yerine, daha rahat sindirilebilen besinlerin tercih edilmesi gerekir. Kızartmalardan uzak durulması, yağ tüketimine dikkat edilmesi; aşırı şerbetli, yağlı, şeker içeriği yüksek ve unlu tatlılar yerine sütlaç, güllaç, muhallebi gibi tatlıların tercih edilmesi, besin çeşitliliği olan sofralarda küçük porsiyonlar tüketilmesi, iftar ile sahur arasında ara öğün yapılmasına ve sahurun atlatılmamasına özen gösterilmesi gerekir? dedi.
? Vücudumuzun %70´i sudur ve Ramazan ayında su içmek çok önemlidir. ? diyen Özel Melikgazi Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümünden Diyetisyen Merve İlker, ? Bu yıl Ramazan ayı yaz dönemi içinde yaşanacağı için oruç tutarken sıvı ihtiyacının sağlanması çok önelidir. Sıvı ihtiyacını karşılamak için başta su olmak üzere ayran, az şekerli ya da şekersiz komposto ya da hoşaflar, taze sıkılmış meyve suları sık sık tüketilmelidir. Ancak, şeker hastalığı olanlar bunları tüketirken dikkat etmeli.
MUTLAKA SAHURA KALKIN
Sahur, ramazanda olmazsa olmaz bir öğündür. Kahvaltı nasıl günün altın öğünü ise sahur da ramazanın altın öğünüdür. Sağlıklı ve dengeli bir sahur ile oruca başlamak kişinin gün içerisinde aç kaldığı saatleri azaltır. Tüm gün aç kalmak ve su tüketiminin azalması ister istemez beraberinde kabızlık problemlerini getirebilir. Kabızlığa karşı ekmekleri tam buğday veya kepekli tercih etmek; zeytin, ceviz, kuru meyve gibi posa içeriği yüksek besinleri sahura eklemek kabızlık için önlem veya tedavi olabilir?
İFTARDAN SONRA YÜRÜYÜŞ
Ramazan döneminde yaşanan hareketsizlik, uzun süreli açlığın ardından yapılan yemek seçimleri ve susuzluğun mide- bağırsak sistemini etkileyebileceğini belirten Dyt. İlker, sindirim sorunu olanlara tavsiyelerde bulundu: ?Hareketsizlik ve katı besinlerle beslenme barsak hareketlerinin yavaşlamasına ve kabızlık probleminin ortaya çıkmasına sebep olmakta. Bu nedenle iftardan yaklaşık iki saat sonra 45 dakika hafif tempoda yürüyüş yapmak ve iftar menüsünde salata ve sebze yemeği gibi lifli gıdalara yer vermek oldukça önemli? diye konuştu.


Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ

ERÜ Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı’na EMG Cihazı Bağışladı

Nöroloji Uzmanı Dr. Handan Bilgin: “Epilepsi hastalığı tedavi edilebilir”

Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı