PSİKOLOG SEVİM BUZKAN ERTUĞRUL:

PSİKOLOG SEVİM BUZKAN ERTUĞRUL:

?SINAVA İKİ GÜN KALA DERS ÇALIŞMAYI BIRAKIN

   Sınav günleri demek hem aileler, hem de çocuklar için stresli günler demektir? Özellikle ebeveynler çocukları strese girecek ya da stresle başa çıkamayacak diye büyük kaygı yaşarlar. İşte çocukları TEOG sınavına girecek olan velilerin bu günlerde yaşadığı stres gibi? Ancak bir miktar setresin yaşam için gerekli olduğunu vurgulayan Acıbadem Kayseri Hastanesi Psikoloğu Sevim Buzkan Ertuğrul ?Sınav kaygısı yaşayan gençler sınavdan fazla onun getirdiği kaygıya odaklanır. Oysa basit planlamalar yaparak kaygının ve dolayısıyla stresin önüne geçilebilir. Bu planlamanın başında da sınava 2 gün kala artık ders çalışmayı bırakıp arkadaşları ve ailesi ile kaliteli zaman geçirmesi gelir? değerlendirmesinde bulundu?
Teog sınavı öncesi çocukları sınava girecek olan aileler ve sınava girecek olan adaylar heyecanla sınav saatini beklerken uzmanlar sınav stresini nasıl yenebileceklerine dair tavsiyelerini yineliyorlar?
İşte o uzman isimlerden biri olan Acıbadem Kayseri Hastanesi Psikoloğu Sevim Buzkan Ertuğrul haber ekibimize yaptığı değerlendirmede adaylara son 2 gün ders çalışmayı bırakıp, arkadaşları ve aileleri ile kaliteli zaman geçirmeleri tavsiyesinde bulunarak şunları kaydetti... ?Sınav dönemi yaklaştıkça öğrenciler ve veliler oldukça kaygılı bir süreç içerisine giriyorlar. Özellikle son 2 gün kala ne yapacaklarını şaşıracak hala geliyorlar ve öyle mi yapsak böyle mi yapsak karasızlığı hep beraber sıkıntıya girebiliyorlar. Ama yapılması gereken en önemli şey şunlar: Şu dönemde artık ders çalışma baskılarını bırakmak lazım. Yani ders çalış, hadi biraz daha bak, şu konu oldukça önemli gibi ifadeler çocuklar üzerinde oldukça kaygı yapıyor ve başarılı olsalar bile bu kaygılarla birlikte başarısızlığı sebep olabiliyor. Bu dönemde yapılması gereken şey ders çalışmayı bırakıp aileleriyle birlikte kaliteli zaman geçirmek. Aynı zamanda öğretmen ve arkadaşlarıyla da kaliteli zaman geçirmek. Kaliteli zamandan kast ettiğimiz güzel aktiviteler yapmak, bol bol sohbet etmek, bol bol kendilerini ifade etmelidirler ailelerde buna yardımcı olmalıdır. Biz senin yanındayız, biz sana desteğiz, sınavın sonucu ne olursa olsun her daim yanındayız mesajı verilmelidir. Yani ailelere düşen en önemli mesaj şu, çocukları rahatlatmak bu öğretmen ve arkadaş iş birliği ile de yapılabilecek bir durum?
Psikolog Ertuğrul sözlerinin devamında sınava girecek olan öğrencilerin beslenme ve uyku düzenlerine de dikkat çekerek ?Sınav gününe kadar önemli olan iki şey var yeterli beslenme ve yeterli uyku. Bu önemli iki şey çocuğu hem fizyolojik hem de psikolojik olarak çocuğu sınava hazırlayacak iki önemli faktör. Ekstra farklı aktivite yapılmasını önermiyoruz. Bu süre içinde farklı aktivite yapmak vücudu o şekilde bir uyuma sokacak ve sınav döneminde dikkati dağıtmaya sebep olabilir. Düzenli beslenelim, düzenli uyuyalım ki sınav günü konsantre bir şekilde sınava başlayabilelim? ifadesini kullandı?
Piskolog Ertuğrul sözlerinin devamında sınav günü yapılması gerekenlere dair tavsiyelerde bulunarak şöyle konuştu? ? Sınav günü geldiğinde aileler çok panik olabiliyorlar ve bu durumu çocuklara yansıtabiliyorlar bu durumda çocukların kaygısı iki katına çıkıyor. Kaygı bize başarıyı getirecek ama yeterli dozdaki kaygı. Şunu unutmamak gerekir sınav kişiliği ölçen bir şey değil başarıyı ölçen bir durum. Başarıyı ölçmek içinde çocuğumuzun yeterince çalışması gerekiyor. Kişiliğini değil başarıyı ölçtüğünü söylersek çocuğun kaygını azaltır hale geliriz. Sınava giren çocuk önce sakin olmayı bilmeli ve kendine sakın ol telkinleri vererek sınava sakin bir şekilde başlangıç yapabilir. Sınavda dikkatin dağıldığını anladığın anda sınavdaki soruların üstüne gitmektense bir 20 saniye kendimizle baş başa kalmak önemli. Soruyu sonuna kadar dikkatlici okumaya tercih etsinler. Asla soruyu yabana atmamak bu zor soru bu kolay soru diye geçmemek gerekiyor. Takıldınız sorular üzerinde zaman harcamak dikkati daha çok dağıtacaktır. Soruyu elbette çözümlemeye çalışsınlar ama olmuyorsa mutlaka geçsinler. Zaman kalırsa boş bırakılan sorulara tekrar bakılır ve doğru yapma olasılığı artar.?
HABER : C.USTEN



7/24 kütüphane uygulaması gençlerden tam not aldı

27 bin 570 öğrenciye "kırtasiye" desteği sağladı

'OSB Teknik Kampüsü' için imzalar atıldı

Yıldırım Beyazıt Mahallesi'nde 2 okulu birden hizmete açacak

Kayseri'de eğitimde büyük başarı

Talas Mehmet Karamercan Kütüphanesi’nde büyük gün

Erasmus Sport Projesi’nin ilk ayağı Erciyes’te

Yarıyıl tatilini fırsat bilen öğrencilerin akınına uğradı

Melikgazi’den ikinci bir akıl küpü kütüphanesi

Kayseri’de 323 bin öğrenci karne aldı

iki ayri protokol imzalandi

Büyükşehir’in Ödev Merkezi’ni minikler çok sevdi

Osman Ulubaş İlkokulu ve Ortaokulu'nun temeli atıldı

KAYMEK, İngilizce A1 seviyesi 2. Grup kurs kayıtlarını başlattı

Kocasinan’daki tüm öğretmenlere özel hediye

Öğretmenler Günü'nde en anlamlı hediye