PRF.DR. MEHMET ŞAHİN

PRF.DR. MEHMET ŞAHİN

ÜNİVERSİTELİLERE KTO'NUN KURULUŞUNU ANLATTI

HABERİ İZLE

Erciyes Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Mehmet Şahin, İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Konferans salonunda  gerçekleştirilen  konferansta   üniversiteli genç yüreklere  ‘Kayseri'de Girişimciliğin Doğuşu ve Modernleşme' konusunda bilgiler  verdi… Kayseri Ticaret Odası'nın kuruluşu  konusunda da bilgiler veren  Prf.Dr. Şahin ticari zekası ile ün yapan ilimizde dünden bugüne yaşanan  gelişmeleri  gençlerle paylaştı…

Erciyes Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Mehmet Şahin, Erciyes Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonunda, Erciyes Üniversitesi öğrencileri ile bir araya geldi. Eski Rektör Şahin üniversiteli  genç  yüreklere   ‘Kayseri'de Girişimciliğin Doğuşu ve Modernleşme' isimli bir konferans vererek, yılların bilgi ve birikimini  genç kuşaklara aktardı.

Prf.Dr. Şahin,  sunumunda  Osmanlı döneminin Kayseri'sinde ticaretin kimlerin elinde olduğu ve nasıl yapıldığı, Kayseri'de Ticaret Odası'nın kuruluşuna değin  ilimizde ticareti ve ticari mantelitenin gelişimine yönelik süreç  konusunda bilgiler  vererek  şunları kaydetti…   264 tesisin 200'ü diğer bir deyimle hemen hemen %99 kesinlikle gayri Müslimlere ait. Müslüman çoğunluğun olduğu bir coğrafya burası.  Buradan Kayseri'ye bakalım, 1920'lerin sonunda Sivas caddesinde neredeyse tamamı toprak damlı evler, bu damlarda papatyalar mevsim bahar olduğu zaman yetişirdi, çeşitli otlar çıkardı. O otları papatyaları yolmak için canımız çıkardı. Ticaret Odası'nın reisi Bürünyan Efendi, Osmanlı Bankasının direktörü. O zamanlar Kayseri'de bir tane banka kurulmuş ve onun müdürü ve bütün çalışanları, 8-10 tane memuru var.  Bu isimler  Kazancıoğlu Vasil, avukat Yordanaki, Kuyumcuoğlu Onnik ve Camcıoğlu Hacı Karabet, benim öğrenebildiğim kadarıyla, Vali Muammer Bey'in zorlaması ile bunlardan başka isimlerinde girmesini zorlamıştır. Bunu şunun için söyledim, çünkü Osmanlı döneminde Kayseri'de 1- şehirler arası ticaret ve Uluslar arası ticaret, tümüyle gayrimüslimlerin elindedir. Kayseri Nüfusunun % 25 civarındaki bir kısmı Rum ve Ermenidir. Ama o Rum ve Ermeniler Kültür hayatına hakimdir demiyim ama, batılı tarzda bir hayat yaşamaktadırlar. Bunların önde gelen insanları Talas'taki Amerikan kolejinde eğitim görmekte. Mutlaka İngilizceyi çok iyi bilmenin yanında ikinci bir lisan daha öğrenmektedirler. Ve orada da aynı zamanda sanat öğrenmektedirler. Osmanlı zamanında ve Cumhuriyetin ilk yıllarında ülkemizde sadece şimdiki adıyla Endüstri Meslek Liseleri vardı, ama burada Talas'ta Amerikan kolejinin yanında atöle vardı ve gayrimüslim öğrenciler sanat öğretirler, kuyumculuk, marangozluk, tornacılık vs.”



Başkan Çolakbayrakdar, şükür sofrasında vatandaşlarla buluştu

Başkan Yalçın'a Örencik'te büyük ilgi

Hobim Arıcılık Projesi'nde kuralar yarın çekiliyor

Yeşilay Bisiklet Tur'u yoğun katılımla gerçekleşti

Projeler, Melikgazi Belediyesi'nde jüri karşısına çıktı

Kızılay'dan öğrencilere destek devam ediyor

Büyükkılıç'tan "Kitap Kafe" Projesi

Özdoğan; yeni hizmet binasını inceledi

Kayseri Liseliler buluştu

İşaret diliyle ‘afeti’ öğrendiler

Yıldırım Beyazıt mahallesinde kat karşılığı ihale yapılacak

Büyükkılıç'tan "Kitap Kafe" Projesi

Özdoğan; yeni hizmet binasını inceledi

Küçük Dostlar Kedi Kasabası’na bir yılda rekor ziyaret

3 milyon 700 bin TL’lik Hobim Arıcılık Projesi’nde kuralar çekiliyor

Başkan Büyükkılıç ve Üzüm’den Palancıoğlu’na ziyaret