"PANDEMİYE RAĞMEN İHRACAT YAPMAYA DEVAM EDİYORUZ"

Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Recep Bağlamış; 2021 Yılı Değerlendirme ve Borsa Sanal Market Lansman Toplantısında yaptığı değerlendirmede  ilimizin ticari faaliyetlerde ciddi bir noktada olduğuna dikkat çekip “Pandemiye rağmen ihracat yapmaya devam ediyoruz” ifadesini kullandı. 

KTB Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen  basın açıklamasında konuşan Kayseri Ticaret Borsası Başkan Recep Bağlamış; pandemiye rağmen iş dünyası olarak üretmeye devam ettiklerini vurgulayarak şunları kaydetti  "Dünyanın ve ülkemizin beklemediği ve doğal olarak hazırlıklı olamadığımız pandemiye rağmen, 2021 yılında da Kayseri iş dünyası olarak üretmeye, çalışmaya, ihracat yapmaya, yeni pazarlar bulmaya ve istihdam sağlamaya devam ediyoruz. Büyük fedakarlıklar gösterdik, zarara uğradık ama pes etmedik. Tarımdaki yapısal sorunların çözülmesi, tarımsal üretim ve ticaret politikalarının güçlendirilmesi adına çalışmalar yapılması gerekiyor, ayrıca ilimiz için de özellikle yerel yönetimlerimizin, siyasilerimizin, bürokratlarımızın tarım hayvancılık alanına daha fazla yönelmesi ve efor sarf etmesi gerektiğine inanıyorum. Tabi ki biz Kayseri Ticaret Borsası olarak ülkemiz, şehrimiz adına hiçbir ayrım gözetmeksizin her ziyarette, her toplantıda, her platformda sorunlarımızı, taleplerimizi iletiyoruz. Sadece sorunlarımızı değil çözüm önerilerimizi de gerekli mercilere iletiyoruz. Yine şehrimiz adına önemli gördüğümüz her yatırıma ve her projeye destek oluyoruz, olmaya da devam edeceğiz. Türkiye'de tarım ve hayvancılık sektörüne daha fazla destek verilmelidir. Artan maliyetler gerektiğinde devletimizce sübvanse edilmelidir. Bu sayede tarımsal üretimden sağlanan gelir ve hayvansal üretimden sağlanan gelir artacak üreticilerimiz, üretimleri dolayısıyla elde ettiği gelirleri yine yatırıma harcayacaktır. Tarım ve hayvancılık işi ile iştigal eden üreticilerimiz, sürekli artan maliyetler, üretim ağında yaşanan aksaklıklar ve yapısal sorunlar dolayısıyla para kazanamamakta bu nedenle de yatırıma yönelip işlerini geliştirememektedir. Üreticimizin yatırımlarını teşvik etmek adına kırsal kalkınma desteklerinin yeniden yapılandırılarak üreticinin yarar sağlayacağı bir modele dönüştürmeli ve sektörümüzün modernizasyonunu bir an önce sağlamalıyız. Yerli üretimi daha fazla desteklemeliyiz. Her zaman ifade ettiğimiz konu bu süreçte daha da önemli hale gelmektedir. Yani, yerli ürün ve üretime daha çok destek vermemiz elzem hale gelmiştir. Her tarımsal ve hayvansal ürün fiyatları yükseldiğinde üreticimizin üzerinden ithalat baskısını kaldırmalıyız. Son yıllardaki döviz kurlarındaki aşırı yükselmenin birçok alanda ithalata bağımlı bir ülke olmanın ne kadar riskli olduğunu bize bir kez daha gösterdi. Özellikle kendi üretme imkânımız olan alanlarda artık ithalattan vazgeçmek zorundayız. Bugün dünyanın en liberal ülkeleri dediğimiz ülkeler bile kendi yerli ürünlerinde korumacılık yapmaktadır. Biz de tarıma, sanayiye yerli ve milli üretimimize daha çok destek vermek zorundayız"

Sözlerinin  devamında Tarıma dayalı ihtisas OSB kurulması için çalışmalar yapılması gerektiğinin de altını çizen Başkan  Bağlamış sözlerini şöyle sürdürdü "İlimizde modern tarıma dayalı ihtisas OSB kurulum çalışmalarını hızlandırmalı; doğru bölgelere, doğru yatırımları götürmeliyiz. Biz bu noktada Kayseri Ticaret Borsası olarak Kocasinan Elmalı bölgesinde Sera ihtisas OSB kurulması adına çalışmaları tamamlamak üzereyiz. Ama yeterli görmüyoruz. Yeni tarıma dayalı ihtisas OSB'ler kurulması için de çalışmalıyız. Bizler iş dünyası olarak geleceğe her zaman umutla bakan bir camiayız. Mücadele bizim günlük hayatımızın bir parçası. Bu mücadeleyi de her şeye rağmen en güzel şekilde veriyoruz. Ancak, gerek ulusal gerekse küresel anlamda yaşanan bu zorlukları atlatmak için, her zaman dile getirdiğimiz var olan potansiyellerimizi harekete geçirmek için birçok ev ödevimiz olduğunu da görmek zorundayız"   



Başkan Büyüksimitci: "Kayseri’nin yıllık ihracatı yüzde 17,7 oranında arttı"

Başkan Gülsoy: Şubat ayında 143 ülkeye 314 milyon 61 bin dolar ihracat yaptık"

"Suriyeliler gidince batacaksak bugün gitsinler batalım"

“Kayseri pastırması AB coğrafi işaret tescili alan 22’nci ürün olacak”

“İstihdamdaki artış, üretimi ve ihracattaki artışı tetikleyecektir”

Aralık ayında 150 ülkeye 308 milyon 759 bin dolar ihracat yaptık”

Tomarza'nın kabak çekirdeğinin pazarı genişleyecek

Erciyes Kayak Merkezi İngilizlerin dikkatini çekiyor

“2023 yılı ihracat rekoru tüm sanayicilerimizin başarısıdır”

Erciyes Kayak Merkezi'ne sezonun ilk charter seferi Çekya Cumhuriyeti’nden

"İşsizlik rakamındaki gerileme sevindiricidir"

Tomarza'da kabak çekirdeğinde seri üretime geçildi

Erciyes Anadolu Holding'ten "ihracat" başarısı

155 ülkeye 299 milyon 822 bin dolar ihracat yaptık

yapısal reformlara odaklanılmasını isabetli buluyoruz

Dünyanın ilgisini çekecek "turizm" yatırımları