OSB BAŞKANI NURSAÇAN İDDİALARA CEVAP VERDİ

OSB BAŞKANI NURSAÇAN İDDİALARA CEVAP VERDİ

“‘DEDİKODU PLATFORMU’ NUN AÇIKLAMALARINA İTİBAR ETMEYİNİZ”

Kayseri 1. Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan, gerçekleştirdiği basın toplantısı ile hakkında ki iddialara cevap verdi. Başkan Nursaçan ‘OSB’YE SAHİP ÇIK PLATFORMU’nun iddialarına cevaben “ ‘DEDİKODU PLATFORMU’ nun açıklamalarına itibar etmeyiniz. Kayseri OSB olarak sadece yatırımlardan kaynaklı borçlarımız var” ifadesini kullandı.

OSB Hizmet Binası Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen basın toplantısında medya mensuplarının karşına geçen OSB Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan’a Yönetim Kurulu Üyeleri de eşlik etti.

Göreve geldikleri günden buyana çalışmalarına devam ettiklerinin ve haklarındaki iddiaların dedikodudan ibaret olduğunu belirterek sözlerine başlayan Nursaçan, “Göreve seçildiğimiz ilk günden beri söylediğimiz üzere bizler OSB’nin sahibi olmaya değil, OSB’nin gerçek sahiplerine hizmet etmeye geldik. Nitekim bu anlayış içinde gerçekleştirdiğimiz projelerimiz, hizmet verdiğimiz firmalarımız, Kayserimiz ve Türkiyemiz tarafından takdir ve övgüyle karşılandı. Projelerimiz sayesinde OSB’miz Türkiye’nin sayılı OSB’leri arasına girerken, başarımız rakamlara da yansıdı. Bugün Kayserili bir kardeşiniz, bir iş insanı olarak, Türkiye’nin tek alanda inşa edilmiş devredeki en büyük GES tesisi unvanına sahip olan GES tesisimizle, Ülkemiz bayrağını yurtdışında dalgalandıran en büyük Türk Ticaret Merkezinin bize ait oluşuyla gurur ve onur duyuyorum. Türkiye’nin en modern ve hızlı itfaiye teşkilatı, ülkenin en büyük teknik meslek lisesi ve yine en modern fuar merkezi de yine Kayseri OSB içinde yer alıp yönetimimizin projelerindendir. Bin 250 faal firması, 80 bine ulaşan istihdamı günlük 70 bin araç giriş çıkışıyla aynı kampüste bulunan en büyük OSB’lerden birini hiçbir hizmeti aksatmadan yürütüyor olmanın haklı gururunu yaşıyor ve soruyorum, bunlar kolay işler midir? Elbette zor işlerdir ve sadece ve sadece büyük idealleri olan insanların başaracağı işlerdir. Kayseri OSB Yönetimi olarak bizler, bu başarıyı bize güvenen, var güçleriyle insanımızın refah ve mutluluğu için gecesini gündüzüne katan, omuz veren iş adamlarımıza, tüm Kayserililere armağan ediyoruz. Nitekim, bugün bizi burada bu açıklamaları yapmaya sevk eden ve hepinizce malum olan iddialar, asılsız ve yalan olmanın ötesinde iftiraya dönüştüğü için, duayen bir işadamı ağabeyimizin deyimiyle bu kişilerin buluştuğu dedikodu platformuna haddini bildirmek zaruret olmuştur” değerlendirmesinde bulundu.

Yönetim olarak yatırımlarının devam ettiğini ve sadece 2015-2018 yılları arasında bile 1 milyar 100 milyon TL’lik yatırım yapıldığını hatırlatan Nursaçan sözlerini şöyle sürdürdü “Açıklamalara geçmeden evvel Bakanlığımızın bize ulaşmış olan yazısı gereğince Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Genel Kurul toplantısının yapılmasının Covid-19 pandemisi sebebiyle çalışanlarımız ile katılımcılarımız sağlıklarını riske sokacağı gerekçesi ile 2020 Yılında yapılacak olan Mali Genel Kurulumuzun 2021 Yılı Mali Genel Kurulu ile birlikte yapılmasına karar verildiği bilgisini sizlerle paylaşıyoruz. Erteleme talebimizin ve bakanlıkça olur verilmesi kararın isabeti 27.11.2020 Tarihli Genelge ile bir kez daha ortaya çıkmış daha önceden 01.12.2020 tarihine kadar yapılmaması kararlaştırılan, dernekler, sivil toplum kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üst kuruluşları, birlikler ve kooperatifler tarafından düzenlenecek etkinliklerin (genel kurul toplantıları dahil) 01.03.2021 tarihine kadar ertelenmesine karar verilmiştir. Başkaları ne der bilemem ama bizler buna öngörülü ve basiretli yönetici olmak, bir adım sonrayı herkesten önce öngörmek diyoruz. Kendilerinin sözde platformlarının tarafımızca kabul görebilecek hukuki ve maddi bir geçerliliği bulunmayıp dedikodu üretimini bir çatı altından el birliği ile yapmak için bir araya gelmiş bir güruhtur. Sözde platformun sözde sözcüsü tarafımın fabrikasının kurşunlanarak, hem kendi hem de işçilerimin hayatlarının tehlikeye girdiği olaya ilişkin de “basit bir kurşunlama” nitelendirmesi yapabilmekte, geçmiş olsun dileklerini iletmek yerine şiddetin ve şehir eşkıyalığının üzerini örtmek istemektedir. Yalnızca 2015/2018 yılları arasında dahi tarafımızca 1 milyar 100 milyon liralık yatırım yapılmıştır. Dedikodunun kurumsallaşmış hali olan dedikodu platformunun söylediği tek doğru söz ““Biz OSB’de bir hırsızlık yolsuzluk vardır demiyoruz” cümlesidir. Kayyuma bırakmayın, siz gidin yönetim değişsin, elzem görürsek aday oluruz buyurmuşlar; bizlere güvenip görev başında olmamızı sağlayan sanayicilerimize yapılan bu hakaretin bir diğer anlamı da darbe girişimidir. OSB’de yönetim ve başkan seçimle değişir, bu tür darba girişimleri ile değişmez, değiştirilemez. Herkes haddini bilmelidir, haddi aşmayan eleştiriye amenna fakat sanayicinin karşısına kimsenin bu darbeci zihniyetle çıkmasına müsaade etmeyiz. Zaten OSB’de statüko dönemi sona ermiş, bizim yönetimimiz sayesinde seçme ve seçilme hakkı gelmiş, sanayicimiz sandıkla buluşturulmuştur. Yüreğiniz yetiyorsa seçimle aday olursunuz, sanayicinin takdiri tecelli eder. Bunun adı demokrasidir. Fakat kimse böyle bir darbeci zihniyetle bir STK’nın başında hizmet edemez”.

Nursaçan sözlerinin devamında OSB’nin 200 milyon lira borcunun olmadığını ve yatırımdan kaynaklı 80 milyon lira borcu olduğunun altını çizerek “ OSB olarak, asla iddia edildiği gibi 200 milyon liralık bir borcumuz yoktur. Yatırımlardan kaynaklı borçlarımız olduğu doğrudur. Peki bu borçlarımız nelerdir? Karşılığında OSB’mizin elde ettikleri nelerdir? Kayseri OSB’mizin yatırımlardan kaynaklı toplam 80 milyonluk bir borcu vardır. Bu borcun ilk kalemini Genel Kuruldan Onay alarak kredi kullandığımız 5 Megawattlık GES tesisi kurulumundan kaynaklı kredi borcumuz oluşturmaktadır. Kaldı ki tesis zaten kendi üretimi ile kendisini ödemektedir. Buradan doğan 30 Milyon borcumuz 2022 yılı tamamlanmadan bitmiş olacaktır. Bu zamana kadar borcu bitmiş olan GES tesisimiz OSB mize yıllık 9 milyon dolar gelir getirmektedir. Türkiye’nin tek alanda inşa edilmiş devredeki en büyük GES tesisi unvanına sahip olan GES tesisimiz önümüzdeki 20 yıl boyunca faydalı ömür garantisi kapsamında 125 milyon dolar yani 1 milyar lira gelir getirecektir. Ortada muhteşem ve teşekküre şayan her aşaması tamamlanıp üretime geçmiş bir tesis varken, vasıfsız platformun üyeleri kulp bulmak için yapım aşamasında alınan teminatı tartışmaya açmışlardır. Efendiler biz bu tesisleri yaptık, bitirdik üretime aldık; sizler hep geçmiştesiniz laf üretmekten proje üretmeye zaman bulamıyorsunuz. Bizler için mide bulandıracak kadar çirkin olup kendilerine çok yakışan, teminat mektubu alınması yerine senet alındığı bu teminatın bankaya komisyon verilmesi yerine bizlere verildiği konusundaki cevabımızı bu iftira söylemine karşı suç duyurusunda bulunarak vereceğiz. Ama şunu da açık yüreklilikle söylüyorum ki varsa bunu ispat edebilecek bir babayiğit buyursun çıksın sunsun belgeleri de biz de görelim, eğer çıkaramıyorsa namuslu insanları bununla suçlamak bu en büyük ahlaksızlıktır. İkinci borçlanma kalemimiz bakanlık onaylı ve destekli Dubai projemiz olup, bu proje yüzde 75 devlet destekli bir proje olduğundan yapmış olduğumuz harcama ve borçlanmaların yüzde 75’i devlet tarafından iade edilecek, kalanı da Aralık ayı itibariyle katılımcı/kiracılarımızdan tahsil edilecektir. Gün sonunda bize dev bir eser olarak TC Devletinin en büyük Türk Ticaret Merkezi kalacaktır. Değil OSB’mizin zararı 2015/2018 yılları arasındaki yapmış olduğumuz yatırımların değeri 1 milyar 100 milyondur” şeklini konuştu.

Kurulacak Türk Ticaret Merkezi projesinin belirsiz değil, devlet tarafından desteklenen bir proje olduğunu belirten Başkan Nursaçan, “Dubai Projesi ne olduğu belirsiz bir proje değil; Bakanlık onaylı bir devlet projesidir. Türk Ticaret Merkezinin Kurulması süreci Genel Kurulumuzdan oy birliği ile alınan yetki ile başlamıştır. Bu projemiz de tıpkı diğer yatırım ve projelerimiz gibi devlet destekli bir projedir. Projenin asıl sahibi ve mimarları bizler olduğumuz için sözleşmeler gereği bir takım sorumluluklarımızın olduğu hususu doğrudur, ancak yanlış olan ve kasıtlı olarak çarpıtılan; sanki OSB’miz zarara uğratılıyormuş, keyfi işlemler yapılıyormuş gibi gösterilmesidir. Aksine bu proje T.C. Ticaret Bakanlığı’ndan onaylı ve destekli olup Türkiye İhracatçılar Meclisi öncülüğünde yapılmıştır. Bakanlığımızın teşvikinin içeriği de tüm kiranın, personel maliyetlerinin, iç tefrişat-inşaat maliyetlerinin, tanıtım giderlerinin tamamının yüzde 75 ini kapsamakta olup, rakamlarla ifadesinde çok büyük bir destek aldığımızı söyleyebiliriz. Yine TTM kurulması öncesi ön talep toplanması sırasında Kayseri OSB’de faaliyet gösteren 130’un üzerinde firmadan olumlu dönüş gelmiş; ancak projenin hayata geçirilmesi aşamasında covid-19 salgının baş göstermesi, sanayicilerimizin içerisinde bulundukları zorluklar nedeniyle sayıda eksiklik kalınca TTM için Kayseri dışından da sanayicilerimiz dahil edilmiştir. Ancak belirtmek gerekir ki yine de katılımcılarımızın çoğunluğunu kesinlikle Kayseri içinden sanayicilerimiz oluşturmaktadır. Bizler de Kayseri OSB Dış Ticaret Şirketimiz aracılığıyla bu çatı altında yer alıp Bölge Müdürlüğü adına dış ticaret yaparak doğrudan katılımcı olamayan markalarımızı da dünyaya açacağız” diye konuştu.

Arsa fiyatlarının yönetim kurulu üyelerine daha ucuza verildiğinin yalan olduğunu söyleyen Başkan Nursaçan, “Bugün buraya kayyum atanmasını dahi teklif eden dedikodu platformu var ya işte onların şikayetiyle gelen müfettişler bizi en çok da iyi niyetli sanayicilerimizden vurmuştur. OSB Kanunu ve Uygulama Yönetmeliğinde açıkça düzenlendiği üzere kendilerine arsa tahsisi yapılan sanayicilerimizin üretime geçmiş olmaları da yetmeyip, süreci işyeri açma ve çalışma ruhsatı alarak nihayetlendirmesi gerekmekte olup, yasal süresi içerisinde iş yeri açma ve çalışma ruhsatı alamamaları halinde tahsis iptali gerekmektedir. Oysaki bahse konu belgenin düzenlenmesi görevi önceki yıllarda İl Sağlık Müdürlüğü ile Belediyelere verilmiş, Yetkinin diğer kurumlarda olduğu dönemlerde işyeri açma ve çalışma ruhsatının alınması hususunda yeterli çalışma ve özen gösterilmemiştir. Yetkinin Bölgemize geçmesi sonrasında ise birçok firma üretime geçmiş durumda olduğu için artık yapacak bir şey kalmamıştır. Nitekim hali hazırda Bölge Müdürlüğümüz sınırları içerisinde yer alan sanayicilerimizin çoğunluğunun iş yeri açama ve çalıştırma ruhsatı bulunmamaktadır. Takdir edileceği üzere; halen üretimde bulunan, istihdam ve üretime katkı sağlayan onlarca firmanın bu belgelerinin olmaması nedeniyle üretimden mahrum edilmesi yönünde işlem yapmak kolay değildir. Maalesef ki şikâyet sonrası Bakanlıktan gelen emir ve talimatlar doğrultusunda üzülerek de olsa sanayicimiz aleyhine işlem tesis edilebilecektir. Belki birçok sanayicimiz zarar görecek, bir takım hazmedemeyen zihniyetin faturası sanayiciye yansıyacaktır. Yeri gelmiş iken 12 parselin ihalesiz verildiği konusuna gelince; incelemelerden önce ihaleye çıkarılmasına rağmen satışı olmayan parsellerin sonradan çıkan isteklilere ihalede görülen en yüksek bedel ile satılmış olduğu, OSB’nin bu konuda bir zararının doğmadığı zaten sabittir. Yönetim kurulu üyelerimize sözde 437,5 TL’den arsa tahsis edilip iki hafta sonra rakamın 540 TL ye çıkarıldığı iddiaları da tabi ki gerçeklikten uzak asılsız iddia ve ithamlardır. İddia olunduğu gibi hiçbir Yönetim Kurulu üyemize daha uygun fiyattan tahsis yapılıp sonrasında fiyat yükseltilmiş değildir! Aksine rakam 350 tl den 540 TL ye yükseltildikten sonra diğer isteklilere sorulmuş kimse kabul etmediği için bir Yönetim Kurulu üyesine, Genel Kurul kararına uygun şekilde tahsis yapılmıştır” dedi.

Kendisi ve yönetim kurulu hakkında yapılan açıklamalarda bulunanların yanlarında FETÖ’den dolayı işten çıkarılan insanların da olduğunu iddia eden Nursaçan, “İşten çıkarılan FETÖ /PYD İltisaklı şüphesi nedeniyle şüphe feshinden dolayı işten çıkarılmış bulunan işçilerin açmış olduğu işe iade davalarının hiçbirinde işçi lehine sonuçlanmış bir karar yoktur. Bölge Müdürlüğümüz haklılığını Mahkemeler de teyit etmektedir. Son süreçte bu kişilerin kuruma vermek istedikleri zararlar, planlı şekilde önceden kendileri lehine yapmış oldukları evrak sahtecilikleri, kurum içi bilgi ve belgelerini ifşa edip 3. Kişilerle ve paylaşmaları ve benzeri tüm durumlar yapılan işin ne kadar doğru olduğunu ortaya koymaktadır. Vasıfsız platformun yöneticisi olarak kendini lanse eden şahıs da açık açık bu şahısların asıl patronunun kendileri olduğunu, her ay maaşa bağladıkları bu şahısları para ile yanlarında tuttuklarını zaten itiraf etmiş, uydurma ve asılsız söylemlerinin kulaktan dolma kaynağı belli olmuştur. Her gün şehrin herhangi bir işyerinde yüzlerce insan işsiz kalıp, özel durumlarından dolayı maddi desteğe ihtiyaç duyuyor iken insani duygularla neden başkalarına değil de; özellikle seçim kaybettikleri kurumun işten çıkarılan personeline düzenli maddi destek sağladıklarını anlamış değiliz! Aynı hassasiyeti Kayseri’de işsiz kalan herkes için bekliyoruz ki samimiyetlerine inanalım” ifadesini kullandı.



SMA TİP 1 Hastası ‘ÖYKÜ’ İçin Kritik Süreç

Başkan Çolakbayrakdar Erkilet sakinleriyle buluştu

Büyükşehir’in Engelsiz Yaşam Merkezi, ‘ikinci yuva’ oldu

Çocuklar yeteneklerini bu üniversitede keşfedecekler

KAYÜ Rektörü; çok kitap okuyan öğrencileri ödüllendirdi

Melikgazi’de sağlık turizmi projesi ile iyileşirken keşfedin, keyif alın, dinlenin

Büyükkılılç; Nakliyeciler Sitesi esnafına yeni projesi "lojistik merkezini" anlattı

Başkan Palancıoğlu hakemler ile bir araya geldi

Kayseri’de 27 Mart Tiyatro Günü için tören düzenlendi

“Çok kıymetli bir hazine Talas'ta”

Başkan Büyükkılıç, Felahiye’ye verdiği kombi sözünü tuttu

Başkan Yalçın ‘Bizim Semtin Gençleri’ ile buluştu

Murat Cahid Cıngı: “Biz inşaat kısmını hallettik bundan sonra beyinlere yatırım yapmak lazım”

Başkan Gülsoy: “Tüm üretici ve tüccarlarımızı yılsonuna kadar fiyat arttırmamaya davet ediyorum”

İntiharı Önleme İl Koordinasyon Kurulu Vali Çiçek Başkanlığında Toplandı

Başkan Palancıoğlu: "Melikgazimize 'Dahiler Kolejini kazandırmak istiyoruz"